3 tipy, jak vybrat ty správné nože do kuchyně. Vaření bude hračka! | Recepty.Blesk.cz

3 tipy, jak vybrat ty správné nože do kuchyně. Vaření bude hračka!

  • Věděli jste, že tupé nože paradoxně způsobují nejvíc poranění?
    Věděli jste, že tupé nože paradoxně způsobují nejvíc poranění?
    Foto: shutterstock.com
    10května   2016  /  08:00

    Kvalitní, ostrý, s praktickou rukojetí. Přesně takový by měl být každý kuchyňský nůž. I když už dnes máme velkou spoustu spotřebičů, které nám každodenní přípravu pokrmů podstatně ulehčují, bez nožů se stále neobejdeme. Potřebujeme je od přípravy snídaně až po nakrájení ovoce či zeleniny na lehkou noční svačinku. Jenže není nůž jako nůž. Těmi levnými s líbivým barevným designem se maximálně tak pořežete. Kuře s nimi ale určitě snadno a bezpečně nenaporcujete.

  • Zapomeňte na levné nože

    ...

     

    Nejsem tak bohatý, abych si mohl dovolit kupovat levné věci, říká se. A u nožů to platí mnohonásobně. Není ale tajemstvím, že kvalita něco stojí. Za dobrý kuchyňský nůž zaplatíte tisíc korun i víc. Uvědomte si ale, že takový nůž vám vydrží téměř věčně.  Na rozdíl od těch za "pár korun" ze supermarketu. Navíc máte daleko větší jistotu, že se při práci nezraníte. Právě tupé nože se totiž mohou smeknout a způsobit hlubokou ránu. Je prokázáno, že tupým nožem se člověk řízne častěji. Až si tedy budete pořizovat nové vybavení kuchyně, i u nožů se zaměřte na značku. Je skutečně důležitá. Zajímejte se o to, kdo nůž vyrobil, jaké má s výrobou nožů zkušenosti a jaké poskytuje záruky. Nejlepší je vydat se na nákup do specializovaného obchodu.

    5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

    5 rad, jak udržet kuchyňské nože ostré: Na myčku a skleněná prkénka zapomeňte!

    Berete je do ruky denně. V kuchyni se bez nich neobejdete. A pokud se o ně dobře staráte, značně vám usnadňují vaření. S kvalitními a ostrými noži…celý článek

  • Zaměřte se na materiál

    ...

     

    Nezáleží ani tak na tom, zda je nůž keramický, nebo z nerezové oceli. Opravdu "poctivý" ocelový nůž poznáte už podle váhy. Je totiž těžší do ruky. Jen ta nejlepší nerezová ocel ale dokáže udržet ostří. Důležitá však není jen kvalita použitého materiálu, ale také jeho zpracování. Vybírat můžete mezi noži kovanými a lisovanými. Kované jsou kvalitnější, ale i dobrý lisovaný nůž může dobře posloužit. V poslední době jsou také stále populárnější nože keramické. Nezanechávají v potravinách kovovou pachuť, ovoce a zelenina po krájení nehnědnou ani nepřicházejí o vitamíny a enzymy. Keramická čepel vyniká tvrdostí, odolností i stálostí. Tyto nože zůstávají velmi dlouho ostré. Nevýhodou je ale jejich křehkost. Nemůžete s nimi například krájet zmrzlé potraviny a pokud vám upadnou na zem, snadno se urazí špička nebo vylomí ostří.

  • Stačí vám jich pět

    ...

     

    Není třeba pořizovat si domů celé nožířství. Je sice pravda, že se nože vyrábějí v různých délkách, šířkách i tvarech a každým z nich se lépe krájí, seká či loupe něco jiného, v běžné domácnosti si ale bohatě vystačíte s pěti. Základem je velký kuchařský nůž, začátečník by měl sáhnout po čepeli dlouhé minimálně dvacet centimetrů. Má univerzální využití a poradí si i s tím nejnáročnějším krájením, u kterého je vyžadována jak síla, tak přesnost. Dále budete potřebovat asi pětadvacet centimetrů dlouhý nůž na krájení masa a jeden kratší, deseti až patnácticentimetrový na ostatní potraviny. Na loupání a krájení zeleniny se určitě nejlépe hodí malý nožík s lehce zahnutou čepelí. Každodenně pak využijete dlouhý nůž s vroubkovaným ostřím na chléb a pečivo.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VYNIKAJÍCÍ DOMÁCÍ HOUSKY

    ZAPEČENÉ BRAMBORY S BROKOLICÍ A SMETANOU

     

    RECEPTY Z MASA

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »