5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé | Recepty.Blesk.cz

5 rad, jak udržet jarní zeleninu a bylinky co nejdéle čerstvé

  • Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije
    Foto: shutterstock.com
    21dubna   2016  /  06:00

    Ředkvičky, salát, jarní cibulka, řapíkatý celer, voňavé bylinky… Jaro je konečně tady, na pultech se objevila zelenina a bylinky, ale bohužel – nevydrží věčně, zvláště když je zároveň teplo. Prozradíme vám proto pár praktických triků, díky kterým vám vydrží déle, a vy tak ušetříte. 

  • Listový salát vložte do vody


    ...

     

    Oblíbená jarní listová zelenina má tendenci opravdu rychle uvadat. V lednici navíc začne rychle zahnívat. A to i v šuplíku přímo určeném na zeleninu. Pokud ho ale ihned po přinesení domů dole seříznete a spodek ponoříte do misky se studenou vodou, vydrží vám křehký a chutný klidně celý týden. Nemusíte ho tak spotřebovat rovnou celý, ale můžete vždy odebrat třeba jen dva tři listy. Vodu ale musíte pravidelně, nejméně jednou denně, měnit. A pokud na něj nemáte v lednici volné místo, nechte ho klidně stát na lince či parapetu.

  • Bylinky zabalte do ubrousku


    ...

     

    Milujete čerstvou petrželku, bazalku, tymián a další bylinky? Já taky. Jenže uvadlé ztrácejí svou chuť i kouzlo. Příště je proto předtím, než je uložíte do lednice, zabalte do vlhkého papírového ubrousku či utěrky. Pozor ale – nesmí být příliš mokrá, aby bylinky nezačaly hnít. Nezapomeňte ji proto vždy vyždímat, aby z ní voda nekapala. A každý den ji znovu navlhčete. Tenhle trik funguje i na oblíbené drobnolisté saláty, jako jsou rukola a polníček. Ty přendejte ze sáčku do misky či vaničky a vlhkým ubrouskem je přikryjte.

  • Ředkvičky přikryjte vlhkou utěrkou


    Právě listový salát a ředkvičky patří k zelenině, která v lednici rychle zavadá a hnije.
    Foto: Shutterstock.com

     

    Patří k nejoblíbenější jarní zelenině. Jsou křehké, šťavnaté a příjemně pikantní. Dají se jíst samotné, přidat do salátu, do míchaných vajíček nebo si s nimi můžete obložit třeba chléb s máslem. A navíc jsou zdravé, plné vitaminů i minerálů. Obsahují dokonce víc vitaminu C než citrony. Rychle ale vadnou a hnijí. Pokud tedy chcete, aby vám vydržely déle než jeden den, dejte je do misky, přikryjte vlhkou utěrkou a dejte je nakonec do chladničky. Vydrží tak až týden. Nebo je zkuste naházet do sklenice se studenou vodou a tu pak také uložte do lednice.

  • Nať z mrkve neodlamujte


    ...

     

    Dlouho jsem to dělala taky. Ještě v obchodě jsem ze svazku ukroutila všechnu nať, abych ji zbytečně netahala domů. Vždyť v lednici by jen zabírala místo. Teď už ale vím, že právě proto mi mrkvička během pár dnů zavadla. Rozhodně pak už nebyla vhodná na chroupání za syrova. Proměnila se v nevzhledné „gumové“ ocásky. Hodila se leda tak na zeleninový vývar. Příště proto nať nechte na jejím místě a mrkev uložte do chladničky i s ní. A platí to i pro čerstvou kořenovou petržel.

  • Celer zabalte do alobalu


    ...

     

    Příliš dlouho nevydrží v lednici čerstvý ani řapíkatý celer. Když ho ale důkladně zabalíte do alobalu, vydrží vám křehký a křupavý až celý měsíc. Vy tak můžete klidně průběžně odlamovat jen jednotlivé stvoly. A do staniolu zabalte i ustřiženou pažitku, která také rychle ztrácí svou svěžest. Použitelná bude i za několik dnů. 

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    ZELENINOVÁ POLÉVKA

    SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY

     

    VYZKOUŠEJTE I JINÉ ZELENINOVÉ RECEPTY

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Nejlepší květákové recepty: Gratinovaný, zapečený nebo karbanátky!

Květák milují nejen ti, kdo nejí maso, ale chutná i dětem. Ať už ho usmažíte jako řízek nebo budete zapékat v troubě se sýrem, nikdy neuděláte chybu. Navíc je to rychlý oběd, který nezabere moc času. A teď v létě není nic

Nejlepší bezmasé tataráky na léto! Připravte si avokádový, lilkový nebo rajčatový!

Pravý tatarák z hovězího masa, který si sami namícháte, je samozřejmě gastronomická bomba. Ovšem pokud chcete teď v létě něco lehčího, po čem vám nebude těžko a nebude hrozit žádná zdravotní komplikace, dopřejte si zeleninové

Řízky 15x jinak: Klasické, kokosové nebo v bylinkové strouhance

Chcete uvařit k nedělnímu obědu něco, co bude jasná tutovka? Pak zvolte řízky. Po nich se pokaždé zapráší. Ať nabídnete rodině klasiku nebo něco originálnějšího, nikdy neuděláte chybu. Kdo by taky odolal takové dobrotě?

Topíte se v třešních? Udělejte z nich kompot nebo likér!

Máte na zahradě spoustu třešní a nevíte, co s nimi? Třešně mají blahodárné účinky na zdraví a mají málo kalorií. Dokážou čistit ledviny, játra a krev. Hodí se i při dietě, takže je můžete jíst až do aleluja. Jen alergici by si

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Odhalení na pohřbu Gabriely Vránové (†78):…

Rodina, kolegové a veřejnost se v pátek naposledy rozloučili s Gabrielou Vránovou (†78)! Herečka,…

celý článek »

Krimi

Chlapce (†15) ubodali na narozeninové oslavě!…

Narozeninová párty v Londýně se zvrtla v obrovskou rvačku, při níž byl ubodán patnáctiletý chlapec.…

celý článek »

Krimi

Těhotná přítelkyně zastřelila youtubera…

"Možná selžu, ale chci se buďto proslavit, nebo zemřít," říká Pedro Ruiz (†22) do kamery s…

celý článek »

MS fotbal 2018

Švédové šli do strkanice: Němci po výhře…

Trenér švédských fotbalistů Janne Andersson prožil v sobotu večer asi nejhorší závěr zápasu ve své…

celý článek »