Velikonoční pečínky: Nejlepší kuře a další skvělé recepty šéfkuchařů | Recepty.Blesk.cz

Velikonoční pečínky šéfkuchařů: Krkovička Dity P. a Pohlreichovo kuře s nádivkou

  • Foto: jamieoliver.com
    3dubna   2017  /  06:00

    K Velikonocům a jaru neodmyslitelně patří pečínky servírované se sezonní zeleninou. Ať už milujete jehněčí nebo si raději pochutnáte na křupavém kuřátku, vyzkoušejte recepty slavných kuchařů. Určitě nebudete zklamaní.

  • Kuře s nádivkou Zdeňka Pohlreicha

    Budete potřebovat (na 4 porce):


    * 4 malá kuřátka

    * 200 ml smetany ke šlehání

    * 150 g másla

    * 4 vejce, žloutky oddělené od bílků

    * 4 houstičky na kostičky nakrájené

    * cibuli najemno nakrájenou

    * svazek petrželky najemno nasekané

    * špetku muškátového oříšku čerstvě nastrouhaného

    * sůl a čerstvě namletý pepř

     

    Postup:

    Rozpálíme troubu na 180 °C. Housky nakrájíme na kostičky a poté je v troubě nasucho opečeme.

     

    V mixeru nebo kuchyňském robotu ušleháme z bílků pevný, hustý sníh a odložíme ho stranou. Cibulku nasekáme najemno. Na pánvi ji zpěníme na másle, poté přisypeme nasekanou petržel a směs zjemníme žloutky se smetanou. V hluboké míse přidáme k nakrájené housce směs z pánvičky a takto připravenou nádivku dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem. Vše důkladně promícháme.

     

    Kuřátka umyjeme proudem studené vody a osušíme kuchyňskou papírovou utěrkou. Osolíme je, naplníme nádivkou a pak je na pekáči v troubě rozpálené na 200 °C pečeme dozlatova.

     

    Více receptů Zdeňka Pohlreicha najdete v kuchařce Šéf na smetaně.


    Jak připravit božskou velikonoční nádivku? Podívejte se na video:

    720p 480p 360p 240p
    Velikonoční nádivku s uzeným masem zvládne podle našeho receptu každý! • 

  • Krůtí stehna na šampaňském Karolíny Kamberské

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    4 malá krůtí stehna (paličky)

    100 g anglické slaniny v celku

    sůl a čerstvě mletý pepř

    100 g másla

    1 pórek

    2 velké mrkve

    1 pastinák

    asi 8 řapíků celeru

    svazek jarní cibule

    3 bobkové listy

    hrst oregana

    asi 1/4 láhve suchého sektu

    1 kg brambor

    2 lžíce másla

    4 až 6 šalotek

    1/2 lžičky třtinového cukru

    malou hrst petrželky

    2 až 3 lžíce mléka, nemusí být

     

    Postup:

    Stehna omyjte, osušte, prošpikujte proužky slaniny, osolte, opepřete a důkladně potřete změklým máslem, část másla si nechte na později. Zeleninu očistěte: pórek rozpulte a propláchněte, mrkev, pastinak a řapíky celeru oloupejte a vše s jarní cibulkou nakrájejte na špalíčky či plátky.

     

    Pekáč vymažte částí zbylého másla, vyložte zeleninou a na ni položte připravená stehna, bobkové listy a většinu oregana. Podlijte mírně sektem, přiklopte a při 180 °C pečte asi 1,5 hodiny zcela doměkka. Během pečení občas přelijte šťávou a nakonec stehna potřete zbylým máslem. Podlijte sektem a odkryté dopečte na barvu. Je-li třeba, šťávu trochu zredukujte nebo jen dochuťte solí, pepřem a oreganem.

     

    Brambory oloupejte, překrájejte a uvařte v osolené vodě doměkka. Na lžíci másla velmi zvolna opékejte na tenké plátky nakrájené šalotky do změknutí. Pak přisypte cukr a ještě je 5 – 10 minut opékejte dozlatohněda a občas zamíchejte. Brambory slijte a rozšťouchejte se zbylým máslem. Vmíchejte šalotku, nasekanou petrželku, promíchejte, a je-li potřeba, přilijte trochu mléka.

     

    Pečená stehna podávejte se šťávou, zeleninou a šťouchanými bramborami. Pokud chcete, zeleninu se šťávou ještě s trochou sektu rozmixujte na omáčku.

     

    Více receptů Karolíny Kamberské najdete v kuchařce Karolína domácí kuchařka – Štěstí z kuchyně.

  • Velikonoční jehněčí Jamieho Olivera

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):


    zhruba dvoukilovou jehněčí kýtu

    sůl, čerstvě mletý pepř

    hrst mátových lístků

    1 stroužek česneku

    125 ml olivového oleje

    250 ml kuřecího vývaru

    600 g brambor nakrájených na tlustá kolečka

    100 g fenyklu nakrájeného na kousky

    225 g karotky

    100 g nakrájeného pórku

    200 g nakrájené cukety

    250 g fazolových lusků

    150 g nakrájeného chřestu

     

    Postup:

    Troubu předehřejte na 220 °C. Jehněčí osolte a opepřete. V mixeru rozdrťte mátové lístky s česnekem, solí a pepřem a pomalu přilévejte olivový olej, dokud nevznikne jemná pasta. Tu důkladně vetřete do masa. Dejte do pekáče a pečte asi hodinu a půl. Občas potřete mátovým olejem. Jakmile je maso upečené, dejte ho stranou odpočívat, z pekáčku seberte tuk, nalijte do něj vývar a nechte zredukovat.

     

    Brambory vařte asi 5 minut, poté k nim přidejte fenykl, mrkev a vařte asi dalších 5 minut. Poté přidejte i zbylou zeleninu a vařte posledních 5 minut. Jehněčí nakrájejte na plátky a servírujte ho navrstvené na zelenině, přelité šťávou z pekáčku a pokapané mátovým olejem.

     

    Další receptry Jamieho Olivera najdete na www.jamieoliver.com

  • Konfitovaný králík Marcela Ihnačáka


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    600 g králičích dílů
    mořskou sůl v mlýnku
    černý pepř v mlýnku

    čerstvý rozmarýn
    4 až 5 stroužků česneku
    500 g selského sádla
    100 g zelených oliv bez pecek
    100 g černých oliv bez pecek
    1/2 červené cibule
    2 stopky řapíkatého celeru
    4 mrkve
    250 ml olivového oleje
    1 lžíci červeného vinného octa
    1 citron
    3 bílé ředkve
    celerovou nať (na ozdobu)

     

    Postup:

    Omyté a osušené králičí díly položíme na plech, osolíme, opepříme, přidáme čerstvý rozmarýn a 3 – 4 rozmačkané celé stroužky česneku. Do 2/3 hrnce přidáme rozpuštěné sádlo a konfitujeme v troubě předehřáté na 150 °C asi 1 až 1,5 hodiny do zlatohněda.

     

    Zelené a černé olivy, červenou cibuli, očištěný řapíkatý celer a 1 mrkev nakrájíme nadrobno. Přendáme do misky, přidáme olivový olej, červený vinný ocet, sůl, pepř a pár kapek citronové šťávy. Necháme odpočívat, aby se všechny chutě spojily.

     

    Zbývající mrkve a česnek nakrájíme na tenké plátky a ředkve na menší kousky. Zeleninu orestujeme v rozehřáté pánvi na troše olivového oleje přibližně 7 minut. Osolíme, opepříme. Na mělký talíř naservírujeme restovanou mrkev s ředkví. Na ně položíme kousek konfitovaného králíka a ochutíme olivovou salsou. Celé jídlo ozdobíme celerovou natí.

     

    Více receptů Marcela Ihnačáka naleznete na www.kuchynelidlu.cz

  • Krkovičky s jablečným kečupem Dity P.



    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    6 plátků krkovičky bez kosti silných asi 1 cm

     

    Na BBQ omáčku:
    3 lžíce olivového oleje
    1 menší cibuli nasekanou najemno
    1 stroužek česneku nasekaný najemno
    50 ml chilli omáčky
    125 ml piva
    85 g medu
    2 lžíce worcesterské omáčky
    1 lžíci dijonské hořčice
    sůl a čerstvě mletý pepř

     

    Na jablečný kečup:
    350 g oloupaných zelených jablek zbavených jádřinců a nakrájených na tenké plátky
    150 g krupicového cukru
    150 ml jablečného octa
    ½ vanilkového lusku
    10 ml citronové šťávy

     

    Postup:

    Začnu kečupem. Do hlubší pánve dám jablka, cukr, ocet, vanilkový lusk a na středním plameni přivedu k varu. Stáhnu plamen a za občasného míchání vařím asi 10 minut, až  jablka změknou. Přecedím přes sítko, vanilkový lusk vyndám. Čistou tekutinu uschovám, jablka rozmixuju na husté pyré. K němu přiliju citronovou šťávu a tolik uschované tekutiny, aby získalo konzistenci kečupu. Propasíruju přes sítko a dám zatím do lednice.

     

    Krkovičky omyju, osuším a připravím si omáčku na potírání. Ve středním kastrolu rozehřeju olej a opeču v něm cibuli a česnek doměkka. Přimíchám chilli omáčku, pivo, med, worcesterskou omáčku, hořčici, osolím a opepřím. Na mírném plameni přivedu k varu a nechám za občasného míchání lehounce probublávat asi 20 minut, až vznikne hustší omáčka.

     

    Rozpálím gril. Krkovičky ponořím na pár minut do omáčky, pak je vyndám, rozložím je na gril a griluju je asi 5 minut z každé strany. Během grilování je stále potírám BBQ omáčkou. Podávám je s jablečným kečupem.

     

    Další recepty Dity P. najdete na www.ditap.cz nebo v kuchařkách Deník Dity P.

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Marinády na ryby: Česneková, pálivá limetková nebo s červeným vínem

Chcete grilovat něco dietnějšího? Vrhněte se na ryby! Jsou zdravé, mají málo kalorií a naložené v marinádě budou lahůdkou, po které se zapráší.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Malý Miška (†4) umřel pod koly autobusu:…

V září měl nastoupit do školky, na místo toho ale rodičům zbyly oči pro pláč. Malého Mišku (†4) přejel…

celý článek »

Královské rodiny

Jeho šílený výraz mluví za vše! Proč se…

I když Harry (33) a Meghan (36) už mají dávno po svatbě, svět se o jejich velký den nepřestává zajímat…

celý článek »

Politika

Konec kapitána Zemana: Prezident náhle mění…

Letošní léto bude v Novém Veselí o něco smutnější než předchozí roky. Prezident Miloš Zeman (73)…

celý článek »

Krimi

Tragédie na Kutnohorsku: Při nehodě zemřela…

Při dopravní nehodě v Miskovicích na Kutnohorsku v sobotu zahynula žena. Dítě školního věku a řidič…

celý článek »