Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají | Recepty.Blesk.cz

Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají

  • Foto: shutterstock.com
    6února   2016  /  06:00

    Ačkoli připluly až z Ameriky, staly se jedním z pilířů české kuchyně. Dají se upravovat na mnoho způsobů a leckdy dokážou uspokojit i ty nejmlsnější jazýčky. Navíc příprava pokrmů z brambor není kdovíjak časově náročná.

  • Rychlý bramborový guláš


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g špekáčků
    * 2 cibule
    * 50 g sádla
    * 1 kg brambor
    * sůl
    * mletou sladkou papriku
    * mletý černý pepř
    * kmín
    * majoránku
    * hladkou mouku na zahuštění

     

    Postup:

    Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte na sádle, přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory, osolte je a dochuťte veškerým kořením. Podlité vodou duste pod pokličkou téměř doměkka asi 15 minut, poté omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody a brambory dovařte. Ke konci vaření přidejte pokrájené špekáčky a nechte je prohřát.

  • Bramborové suflé s hráškem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g brambor
    * 125 ml mléka
    * 50 g másla
    * 100 g tvrdého sýra
    * 200 g sterilovaného hrášku
    * 4 vejce
    * hrubou mouku
    * tuk
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * muškátový oříšek
    * zelenou petrželku na ozdobení

     

    Postup:

    Ve slupce uvařené brambory oloupejte a rozmělněte na kaši, přilijte mléko a rozpuštěné máslo, přidejte nastrouhaný sýr a sterilovaný hrášek. Vše promíchejte a ochuťte solí a kořením. Do směsi vmíchejte oddělené žloutky a poté zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Suflé naložte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané zapékací formy či do malých formiček a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 25 minut.

  • Bramborové langoše


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 větší vařené brambory
    * 300 g hladké mouky
    * 1 sáček sušeného droždí
    * 100 – 200 ml mléka
    * sůl
    * 250 g zakysané smetany
    * 100 g tvrdého sýra
    * nať jarní cibulky
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim směs hladké mouky se sušeným droždím a solí, vše promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řídké těsto, které nechte kynout asi 15 minut. V pánvi s rozehřátým olejem z něj naběračkou tvořte kruhové placky, které smažte z obou stran dorůžova (asi 2 minuty z každé strany). Hotové langoše osušte papírovou utěrkou, na každý naneste porci smetany a přizdobte jej strouhaným sýrem a nasekanou cibulkou.

  • Jednoduché placičky


    Budete potřebovat (na 16 kousků):

    * 1 kg brambor
    * 250 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * sůl
    * libovolný džem
    * karamelizované kondenzované mléko
    * sezonní ovoce
    * sádlo nebo máslo na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy, přidejte mouku, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na malé kousky a na pomoučeném válu z nich vyválejte placičky. Smažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran cca 1 minutu. Hotové osušte papírovou utěrkou. Placky potřete džemem a vždy 4 skládejte na sebe. Na závěr přizdobte karamelizovaným mlékem a kousky ovoce.

  • Poctivá bramboračka


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 50 g másla nebo sádla
    * 1 cibuli
    * 300 g zeleninové směsi (celer, mrkev, petržel)
    * 60 g hladké mouky
    * 1,5 l vody nebo vývaru
    * 1 kostku masoxu
    * 2 – 3 středně velké brambory
    * 1 paličku česneku
    * sůl
    * 1 lžičku kmínu
    * majoránku
    * kudrnatou petrželku

     

    Postup:

    V hrnci v rozpáleném oleji (sádle) krátce orestujte nakrájenou cibuli spolu s kmínem, přidejte na drobné kousky pokrájenou zeleninu a ještě chvíli restujte, ale dávejte pozor, aby cibule nezhnědla. Vmíchejte mouku a zlehka ji osmahněte. Vše zalijte chladným vývarem nebo vodou, přidejte masox a přiveďte k varu. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a po 5 minutách varu je přidejte do polévky. Vařte, až zelenina a brambory budou měkké. Na závěr polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí a majoránkou a ještě 2 minuty zvolna povařte. Polévku servírujte přizdobenou nasekanou petrželkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Levandulové recepty, které musíte vyzkoušet! Sirup, zmrzlina nebo limonáda na osvěžení

Není snad typičtější symbol léta než právě levandule. Přestože se jí daří hlavně ve Středomoří, můžete ji pěstovat i u nás doma. Její vůně je nezaměnitelná a vedle toho, že se používá do kosmetiky, skvěle ladí i s potravinami,

Domácí dresinky do všech salátů: Italský, francouzský i česnekové aioli

Léto a horké dny přejí lehkým jídlům, zejména zeleninovým salátům. Pokud vás už unavuje používat jen jednu jedinou zálivku nebo dresink, vyzkoušejte naše recepty. Některé vás určitě překvapí.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Smutný Krampol v bolestech: Zdrtil ho verdikt…

Jiří Krampol (80) už delší dobu bojuje s velkými bolestmi v kolenou, kvůli kterým nemůže skoro už…

celý článek »

Svět

ONLINE Nejméně 35 mrtvých při zhroucení…

Na frekventované dálnici v Janově na severu Itálie se v úterý zřítila asi stometrová část mostu.…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

Svět

Rozvod Trumpa na spadnutí? Melania ví, kdy…

Bývalá zaměstnankyně Bílého domu Omarosa Manigaultová Newmanová ve své knize o práci v prezidentské…

celý článek »