Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají | Recepty.Blesk.cz

Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají

  • Foto: shutterstock.com
    6února   2016  /  06:00

    Ačkoli připluly až z Ameriky, staly se jedním z pilířů české kuchyně. Dají se upravovat na mnoho způsobů a leckdy dokážou uspokojit i ty nejmlsnější jazýčky. Navíc příprava pokrmů z brambor není kdovíjak časově náročná.

  • Rychlý bramborový guláš

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g špekáčků
    * 2 cibule
    * 50 g sádla
    * 1 kg brambor
    * sůl
    * mletou sladkou papriku
    * mletý černý pepř
    * kmín
    * majoránku
    * hladkou mouku na zahuštění

     

    Postup:

    Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte na sádle, přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory, osolte je a dochuťte veškerým kořením. Podlité vodou duste pod pokličkou téměř doměkka asi 15 minut, poté omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody a brambory dovařte. Ke konci vaření přidejte pokrájené špekáčky a nechte je prohřát.

  • Bramborové suflé s hráškem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g brambor
    * 125 ml mléka
    * 50 g másla
    * 100 g tvrdého sýra
    * 200 g sterilovaného hrášku
    * 4 vejce
    * hrubou mouku
    * tuk
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * muškátový oříšek
    * zelenou petrželku na ozdobení

     

    Postup:

    Ve slupce uvařené brambory oloupejte a rozmělněte na kaši, přilijte mléko a rozpuštěné máslo, přidejte nastrouhaný sýr a sterilovaný hrášek. Vše promíchejte a ochuťte solí a kořením. Do směsi vmíchejte oddělené žloutky a poté zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Suflé naložte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané zapékací formy či do malých formiček a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 25 minut.

  • Bramborové langoše

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 větší vařené brambory
    * 300 g hladké mouky
    * 1 sáček sušeného droždí
    * 100 – 200 ml mléka
    * sůl
    * 250 g zakysané smetany
    * 100 g tvrdého sýra
    * nať jarní cibulky
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim směs hladké mouky se sušeným droždím a solí, vše promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řídké těsto, které nechte kynout asi 15 minut. V pánvi s rozehřátým olejem z něj naběračkou tvořte kruhové placky, které smažte z obou stran dorůžova (asi 2 minuty z každé strany). Hotové langoše osušte papírovou utěrkou, na každý naneste porci smetany a přizdobte jej strouhaným sýrem a nasekanou cibulkou.

  • Jednoduché placičky

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 16 kousků):

    * 1 kg brambor
    * 250 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * sůl
    * libovolný džem
    * karamelizované kondenzované mléko
    * sezonní ovoce
    * sádlo nebo máslo na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy, přidejte mouku, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na malé kousky a na pomoučeném válu z nich vyválejte placičky. Smažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran cca 1 minutu. Hotové osušte papírovou utěrkou. Placky potřete džemem a vždy 4 skládejte na sebe. Na závěr přizdobte karamelizovaným mlékem a kousky ovoce.

  • Poctivá bramboračka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 50 g másla nebo sádla
    * 1 cibuli
    * 300 g zeleninové směsi (celer, mrkev, petržel)
    * 60 g hladké mouky
    * 1,5 l vody nebo vývaru
    * 1 kostku masoxu
    * 2 – 3 středně velké brambory
    * 1 paličku česneku
    * sůl
    * 1 lžičku kmínu
    * majoránku
    * kudrnatou petrželku

     

    Postup:

    V hrnci v rozpáleném oleji (sádle) krátce orestujte nakrájenou cibuli spolu s kmínem, přidejte na drobné kousky pokrájenou zeleninu a ještě chvíli restujte, ale dávejte pozor, aby cibule nezhnědla. Vmíchejte mouku a zlehka ji osmahněte. Vše zalijte chladným vývarem nebo vodou, přidejte masox a přiveďte k varu. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a po 5 minutách varu je přidejte do polévky. Vařte, až zelenina a brambory budou měkké. Na závěr polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí a majoránkou a ještě 2 minuty zvolna povařte. Polévku servírujte přizdobenou nasekanou petrželkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz