- Foto: shutterstock.com6. února 2016 / 06:00
Ačkoli připluly až z Ameriky, staly se jedním z pilířů české kuchyně. Dají se upravovat na mnoho způsobů a leckdy dokážou uspokojit i ty nejmlsnější jazýčky. Navíc příprava pokrmů z brambor není kdovíjak časově náročná.
Rychlý bramborový guláš
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 250 g špekáčků
* 2 cibule
* 50 g sádla
* 1 kg brambor
* sůl
* mletou sladkou papriku
* mletý černý pepř
* kmín
* majoránku
* hladkou mouku na zahuštěníPostup:
Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte na sádle, přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory, osolte je a dochuťte veškerým kořením. Podlité vodou duste pod pokličkou téměř doměkka asi 15 minut, poté omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody a brambory dovařte. Ke konci vaření přidejte pokrájené špekáčky a nechte je prohřát.
Bramborové suflé s hráškem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 800 g brambor
* 125 ml mléka
* 50 g másla
* 100 g tvrdého sýra
* 200 g sterilovaného hrášku
* 4 vejce
* hrubou mouku
* tuk
* sůl
* mletý černý pepř
* muškátový oříšek
* zelenou petrželku na ozdobeníPostup:
Ve slupce uvařené brambory oloupejte a rozmělněte na kaši, přilijte mléko a rozpuštěné máslo, přidejte nastrouhaný sýr a sterilovaný hrášek. Vše promíchejte a ochuťte solí a kořením. Do směsi vmíchejte oddělené žloutky a poté zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Suflé naložte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané zapékací formy či do malých formiček a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 25 minut.
Bramborové langoše
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 větší vařené brambory
* 300 g hladké mouky
* 1 sáček sušeného droždí
* 100 – 200 ml mléka
* sůl
* 250 g zakysané smetany
* 100 g tvrdého sýra
* nať jarní cibulky
* olej na smaženíPostup:
Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim směs hladké mouky se sušeným droždím a solí, vše promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řídké těsto, které nechte kynout asi 15 minut. V pánvi s rozehřátým olejem z něj naběračkou tvořte kruhové placky, které smažte z obou stran dorůžova (asi 2 minuty z každé strany). Hotové langoše osušte papírovou utěrkou, na každý naneste porci smetany a přizdobte jej strouhaným sýrem a nasekanou cibulkou.
Jednoduché placičky
Budete potřebovat (na 16 kousků):
* 1 kg brambor
* 250 g hladké mouky
* 1 vejce
* sůl
* libovolný džem
* karamelizované kondenzované mléko
* sezonní ovoce
* sádlo nebo máslo na smaženíPostup:
Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy, přidejte mouku, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na malé kousky a na pomoučeném válu z nich vyválejte placičky. Smažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran cca 1 minutu. Hotové osušte papírovou utěrkou. Placky potřete džemem a vždy 4 skládejte na sebe. Na závěr přizdobte karamelizovaným mlékem a kousky ovoce.
Poctivá bramboračka
Budete potřebovat (pro 6 osob):
* 50 g másla nebo sádla
* 1 cibuli
* 300 g zeleninové směsi (celer, mrkev, petržel)
* 60 g hladké mouky
* 1,5 l vody nebo vývaru
* 1 kostku masoxu
* 2 – 3 středně velké brambory
* 1 paličku česneku
* sůl
* 1 lžičku kmínu
* majoránku
* kudrnatou petrželkuPostup:
V hrnci v rozpáleném oleji (sádle) krátce orestujte nakrájenou cibuli spolu s kmínem, přidejte na drobné kousky pokrájenou zeleninu a ještě chvíli restujte, ale dávejte pozor, aby cibule nezhnědla. Vmíchejte mouku a zlehka ji osmahněte. Vše zalijte chladným vývarem nebo vodou, přidejte masox a přiveďte k varu. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a po 5 minutách varu je přidejte do polévky. Vařte, až zelenina a brambory budou měkké. Na závěr polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí a majoránkou a ještě 2 minuty zvolna povařte. Polévku servírujte přizdobenou nasekanou petrželkou.