Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají | Recepty.Blesk.cz

Poctivé bramborové tutovky: Jsou levné, rychlé a skvěle chutnají

  • Foto: shutterstock.com
    6února   2016  /  06:00

    Ačkoli připluly až z Ameriky, staly se jedním z pilířů české kuchyně. Dají se upravovat na mnoho způsobů a leckdy dokážou uspokojit i ty nejmlsnější jazýčky. Navíc příprava pokrmů z brambor není kdovíjak časově náročná.

  • Rychlý bramborový guláš


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 250 g špekáčků
    * 2 cibule
    * 50 g sádla
    * 1 kg brambor
    * sůl
    * mletou sladkou papriku
    * mletý černý pepř
    * kmín
    * majoránku
    * hladkou mouku na zahuštění

     

    Postup:

    Cibuli nakrájenou nadrobno osmahněte na sádle, přidejte oloupané, na kousky nakrájené brambory, osolte je a dochuťte veškerým kořením. Podlité vodou duste pod pokličkou téměř doměkka asi 15 minut, poté omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v troše vody a brambory dovařte. Ke konci vaření přidejte pokrájené špekáčky a nechte je prohřát.

  • Bramborové suflé s hráškem


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 800 g brambor
    * 125 ml mléka
    * 50 g másla
    * 100 g tvrdého sýra
    * 200 g sterilovaného hrášku
    * 4 vejce
    * hrubou mouku
    * tuk
    * sůl
    * mletý černý pepř
    * muškátový oříšek
    * zelenou petrželku na ozdobení

     

    Postup:

    Ve slupce uvařené brambory oloupejte a rozmělněte na kaši, přilijte mléko a rozpuštěné máslo, přidejte nastrouhaný sýr a sterilovaný hrášek. Vše promíchejte a ochuťte solí a kořením. Do směsi vmíchejte oddělené žloutky a poté zlehka zapravte pevný sníh vyšlehaný z bílků. Suflé naložte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané zapékací formy či do malých formiček a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 25 minut.

  • Bramborové langoše


    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    * 2 větší vařené brambory
    * 300 g hladké mouky
    * 1 sáček sušeného droždí
    * 100 – 200 ml mléka
    * sůl
    * 250 g zakysané smetany
    * 100 g tvrdého sýra
    * nať jarní cibulky
    * olej na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy. Přidejte k nim směs hladké mouky se sušeným droždím a solí, vše promíchejte a vlažným mlékem zadělejte řídké těsto, které nechte kynout asi 15 minut. V pánvi s rozehřátým olejem z něj naběračkou tvořte kruhové placky, které smažte z obou stran dorůžova (asi 2 minuty z každé strany). Hotové langoše osušte papírovou utěrkou, na každý naneste porci smetany a přizdobte jej strouhaným sýrem a nasekanou cibulkou.

  • Jednoduché placičky


    Budete potřebovat (na 16 kousků):

    * 1 kg brambor
    * 250 g hladké mouky
    * 1 vejce
    * sůl
    * libovolný džem
    * karamelizované kondenzované mléko
    * sezonní ovoce
    * sádlo nebo máslo na smažení

     

    Postup:

    Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte do větší mísy, přidejte mouku, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto, rozdělte ho na malé kousky a na pomoučeném válu z nich vyválejte placičky. Smažte je v pánvi v rozpáleném oleji z obou stran cca 1 minutu. Hotové osušte papírovou utěrkou. Placky potřete džemem a vždy 4 skládejte na sebe. Na závěr přizdobte karamelizovaným mlékem a kousky ovoce.

  • Poctivá bramboračka


    Budete potřebovat (pro 6 osob):

    * 50 g másla nebo sádla
    * 1 cibuli
    * 300 g zeleninové směsi (celer, mrkev, petržel)
    * 60 g hladké mouky
    * 1,5 l vody nebo vývaru
    * 1 kostku masoxu
    * 2 – 3 středně velké brambory
    * 1 paličku česneku
    * sůl
    * 1 lžičku kmínu
    * majoránku
    * kudrnatou petrželku

     

    Postup:

    V hrnci v rozpáleném oleji (sádle) krátce orestujte nakrájenou cibuli spolu s kmínem, přidejte na drobné kousky pokrájenou zeleninu a ještě chvíli restujte, ale dávejte pozor, aby cibule nezhnědla. Vmíchejte mouku a zlehka ji osmahněte. Vše zalijte chladným vývarem nebo vodou, přidejte masox a přiveďte k varu. Oloupané brambory nakrájejte na kostičky a po 5 minutách varu je přidejte do polévky. Vařte, až zelenina a brambory budou měkké. Na závěr polévku ochuťte prolisovaným česnekem, solí a majoránkou a ještě 2 minuty zvolna povařte. Polévku servírujte přizdobenou nasekanou petrželkou.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Bagárová si věřila: Jsem zklamaná, hlesla…

Monika Bagárová (24) byla žhavou favoritkou na vítězství ve StarDance, místo toho však vypadla jako…

celý článek »

Krimi

Za sledování sebevraždy Andrejky (†15) vězení!…

V jedenácti letech měla sex s dospělým mužem, čtyři roky dusila hrozné  tajemství v sobě a pak se…

celý článek »

Módní policie

Módní policie: Kdo oslovuje a kdo to vůbec…

Spousta party, komerčních prezentací, tiskovek. Také filmové a divadelní premiéry.…

celý článek »

VIP sport

Čuchač už je její! Šarapovová přiznala,…

Tak přece jen je to pravda! Zvěsti o tom, že Maria Šarapovová chodí s britským miliardářem Alexandrem…

celý článek »