Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem

Foto: Albert
04.12.2015 / 06:00

Rok se s rokem sešel a opět tu máme blížící se Vánoce. Znamená to, že si Zdeněk Pohlreich vezme Vánoce do parády i v kuchyni. Tradice je tradice, ale s moderní dobou přichází i moderní kuchyně, a tak vám náš šéfkuchař ukáže něco ze svého zásobníku úžasných receptů. Můžete se těšit na tradičního kapra a zároveň na modernější polární tresku.

Vánoční ryba s bramborovým salátem podle Školy vaření Zdeňka Pohlreicha

Smažený kapr v trojobalu

Na Vánoce se odjakživa připravuje smažený kapr v trojobalu. Jelikož se jedná o vánoční klasiku, kterou by mohl leckdo pokazit, rozhodl se šéf i pro tuto variantu.

 

V tomto díle se naučíte kapra vyfiletovat. Není to nic složitého, přesto dávejte dobrý pozor. Vyfiletovaného kapra pak jen jednoduše nakrájíte na porce a můžete obalovat.

 

Smažíte-li kapra nebo jakýkoliv jiný kus masa v trojobalu, jistě se při přípravě potýkáte s nějakými potížemi. Například při obalování jednotlivých kusů, které nejprve vyválíte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance, se kromě masa obalují i vaše prsty. Vy pak vypadáte jako vodníci a s masem se vám manipuluje hůř a hůř. Někdo to řeší vidličkou, ale mít všechno maso rozpíchané také není žádná výhra. Proto zkuste nasypat mouku do větší mísy, aby se do ní vešlo všechno maso. Stejně tak učiňte i s vajíčkem a strouhankou a budete mít jistotu, že vše poběží hladce.

 

Pokud jste obalení v nejrozšířenějším českém koření (strouhance) obstojně zvládli, je na čase samotné smažení. Zdeněk Pohlreich zde výrazně doporučuje nešetřit olejem. A nemyslí tím pouze nalít velkou vrstvu oleje do pánve a smažit. Podle něho si každý kousek, respektive každá várka masa zaslouží svůj vlastní olej. Takže pokud uvidíte v pánvi přesmažené kousky strouhanky, nevkládejte do ní další maso, ale vyměňte olej. Musíte si dopřávat, když jsou ty Vánoce.

RECEPT: Kapr v bylinkové krustě

 

Není ryba jako ryba

Aby to nebylo pouze o stokrát omílané klasice, rozhodl se náš šéfkuchař i pro poněkud modernější variantu rybího pokrmu. Vybral si polární tresku, která je mnohem chutnější než běžná treska. Podle něj by ji měla nabízet každá dobrá restaurace.

 

Vyfiletovanou tresku vhoďte rovnou na pánev. Chcete-li kůži dobře vypéct, musíte ji nejdříve dobře osušit. Zbytek za vás dokoná rozpálená pánev s olivovým olejem. Abyste rybu trochu oživili, mohou vám k tomu posloužit cherry rajčátka, které se na pánvi rozzáří, a také trocha bílého vína.

 

RECEPT: Polévka z kapra s krutony

 

Speciální bramborový salát

Co by to bylo za šéfkuchaře, kdyby nepřipravil nějakou specialitku. Na náš bramborový salát si vybral speciální odrůdu brambor, které vynikají především svou růžovou barvou. Tyto brambory zakoupíte pouze u nás. Podle šéfa se jedná o odrůdu, která je křížencem krásných peruánských fialových brambor a některých z klasických žlutých odrůd.

 

K těmto bramborám vám doporučuje hned několik tipů. Za prvé je vařte vždy ve slupce a za druhé je nevařte moc dlouho. Jednak by se v vám v salátu mohly rozpadat, ale hlavně při delším vaření přicházejí o svou barvu, která je na nich právě tak zajímavá. Brambory zároveň nevařte jen tak. Probuďte v sobě fantazii a přidávejte další chutě, například bylinkami, jako jsou rozmarýn a tymián, dále česnekem nebo kouskem řapíkatého celeru.

 

Salát nebude zajímavý jen díky barvě brambor, ale celou přípravou a provedením. Nezůstane totiž jen vařený, ale brambory se pak ještě musí orestovat na pánvi. Společně s šalotkou, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a hromadou nasekané čerstvé petrželky vytvoří skvělý salát.

 

RECEPT: Kapr načerno

 

Hledáte-li inspiraci pro nákup surovin na naše recepty, nahlédněte do našich vánočních katalogů, kde máte všechny produkty pohromadě za skvělé ceny.

Diskuse k článku

.

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Bylinky v kuchyni: Jak je zpracovat a uchovat, aby byly stále po ruce!

Teď na jaře si bylinky opravdu užíváme naplno. A čerstvé nemají konkurenci. Jak s nimi zacházet, aby vydržely co nejdéle čerstvé a jak je zpracovat do zásoby, abychom je měli po ruce třeba i v zimě?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Královské rodiny

Uniklo z mejdanu Harryho s Meghan: Clooney…

Jen co si princ Harry (33) vzal krásnou americkou herečku Meghan Markle (36) za manželku, už mu ji…

celý článek »

Svět

Ozbrojenci s kalašnikovy spustili přestřelku…

Policie v pondělí odpoledne zasahovala při přestřelce v problematické čtvrti jihofrancouzského města…

celý článek »

Světové celebrity

Slavná modelka bez kalhotek drsně popsala…

Zatímco některé celebrity se snaží svůj soukromý život držet pod pokličkou, modelka Chrissy Teigen…

celý článek »

Události

Na rakovinu sítko, na únavu milence: Šokující…

Na únavu v centru alternativní medicíny doporučovali milence. Rakovinou, kterou pacientka netrpěla,…

celý článek »