Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem

Foto: Albert
04.12.2015 / 06:00

Rok se s rokem sešel a opět tu máme blížící se Vánoce. Znamená to, že si Zdeněk Pohlreich vezme Vánoce do parády i v kuchyni. Tradice je tradice, ale s moderní dobou přichází i moderní kuchyně, a tak vám náš šéfkuchař ukáže něco ze svého zásobníku úžasných receptů. Můžete se těšit na tradičního kapra a zároveň na modernější polární tresku.

Vánoční ryba s bramborovým salátem podle Školy vaření Zdeňka Pohlreicha

Smažený kapr v trojobalu

Na Vánoce se odjakživa připravuje smažený kapr v trojobalu. Jelikož se jedná o vánoční klasiku, kterou by mohl leckdo pokazit, rozhodl se šéf i pro tuto variantu.

 

V tomto díle se naučíte kapra vyfiletovat. Není to nic složitého, přesto dávejte dobrý pozor. Vyfiletovaného kapra pak jen jednoduše nakrájíte na porce a můžete obalovat.

 

Smažíte-li kapra nebo jakýkoliv jiný kus masa v trojobalu, jistě se při přípravě potýkáte s nějakými potížemi. Například při obalování jednotlivých kusů, které nejprve vyválíte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance, se kromě masa obalují i vaše prsty. Vy pak vypadáte jako vodníci a s masem se vám manipuluje hůř a hůř. Někdo to řeší vidličkou, ale mít všechno maso rozpíchané také není žádná výhra. Proto zkuste nasypat mouku do větší mísy, aby se do ní vešlo všechno maso. Stejně tak učiňte i s vajíčkem a strouhankou a budete mít jistotu, že vše poběží hladce.

 

Pokud jste obalení v nejrozšířenějším českém koření (strouhance) obstojně zvládli, je na čase samotné smažení. Zdeněk Pohlreich zde výrazně doporučuje nešetřit olejem. A nemyslí tím pouze nalít velkou vrstvu oleje do pánve a smažit. Podle něho si každý kousek, respektive každá várka masa zaslouží svůj vlastní olej. Takže pokud uvidíte v pánvi přesmažené kousky strouhanky, nevkládejte do ní další maso, ale vyměňte olej. Musíte si dopřávat, když jsou ty Vánoce.

RECEPT: Kapr v bylinkové krustě

 

Není ryba jako ryba

Aby to nebylo pouze o stokrát omílané klasice, rozhodl se náš šéfkuchař i pro poněkud modernější variantu rybího pokrmu. Vybral si polární tresku, která je mnohem chutnější než běžná treska. Podle něj by ji měla nabízet každá dobrá restaurace.

 

Vyfiletovanou tresku vhoďte rovnou na pánev. Chcete-li kůži dobře vypéct, musíte ji nejdříve dobře osušit. Zbytek za vás dokoná rozpálená pánev s olivovým olejem. Abyste rybu trochu oživili, mohou vám k tomu posloužit cherry rajčátka, které se na pánvi rozzáří, a také trocha bílého vína.

 

RECEPT: Polévka z kapra s krutony

 

Speciální bramborový salát

Co by to bylo za šéfkuchaře, kdyby nepřipravil nějakou specialitku. Na náš bramborový salát si vybral speciální odrůdu brambor, které vynikají především svou růžovou barvou. Tyto brambory zakoupíte pouze u nás. Podle šéfa se jedná o odrůdu, která je křížencem krásných peruánských fialových brambor a některých z klasických žlutých odrůd.

 

K těmto bramborám vám doporučuje hned několik tipů. Za prvé je vařte vždy ve slupce a za druhé je nevařte moc dlouho. Jednak by se v vám v salátu mohly rozpadat, ale hlavně při delším vaření přicházejí o svou barvu, která je na nich právě tak zajímavá. Brambory zároveň nevařte jen tak. Probuďte v sobě fantazii a přidávejte další chutě, například bylinkami, jako jsou rozmarýn a tymián, dále česnekem nebo kouskem řapíkatého celeru.

 

Salát nebude zajímavý jen díky barvě brambor, ale celou přípravou a provedením. Nezůstane totiž jen vařený, ale brambory se pak ještě musí orestovat na pánvi. Společně s šalotkou, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a hromadou nasekané čerstvé petrželky vytvoří skvělý salát.

 

RECEPT: Kapr načerno

 

Hledáte-li inspiraci pro nákup surovin na naše recepty, nahlédněte do našich vánočních katalogů, kde máte všechny produkty pohromadě za skvělé ceny.

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

V Německu boural autobus: 16 zraněných.…

Na severu Německa dnes havaroval dálkový autobus, který patří přepravní společnosti FlixBus. Vozidlo…

celý článek »