Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem

Foto: Albert
04.12.2015 / 06:00

Rok se s rokem sešel a opět tu máme blížící se Vánoce. Znamená to, že si Zdeněk Pohlreich vezme Vánoce do parády i v kuchyni. Tradice je tradice, ale s moderní dobou přichází i moderní kuchyně, a tak vám náš šéfkuchař ukáže něco ze svého zásobníku úžasných receptů. Můžete se těšit na tradičního kapra a zároveň na modernější polární tresku.

Foto: Albert

Smažený kapr v trojobalu

Na Vánoce se odjakživa připravuje smažený kapr v trojobalu. Jelikož se jedná o vánoční klasiku, kterou by mohl leckdo pokazit, rozhodl se šéf i pro tuto variantu.

 

V tomto díle se naučíte kapra vyfiletovat. Není to nic složitého, přesto dávejte dobrý pozor. Vyfiletovaného kapra pak jen jednoduše nakrájíte na porce a můžete obalovat.

 

Smažíte-li kapra nebo jakýkoliv jiný kus masa v trojobalu, jistě se při přípravě potýkáte s nějakými potížemi. Například při obalování jednotlivých kusů, které nejprve vyválíte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance, se kromě masa obalují i vaše prsty. Vy pak vypadáte jako vodníci a s masem se vám manipuluje hůř a hůř. Někdo to řeší vidličkou, ale mít všechno maso rozpíchané také není žádná výhra. Proto zkuste nasypat mouku do větší mísy, aby se do ní vešlo všechno maso. Stejně tak učiňte i s vajíčkem a strouhankou a budete mít jistotu, že vše poběží hladce.

 

Pokud jste obalení v nejrozšířenějším českém koření (strouhance) obstojně zvládli, je na čase samotné smažení. Zdeněk Pohlreich zde výrazně doporučuje nešetřit olejem. A nemyslí tím pouze nalít velkou vrstvu oleje do pánve a smažit. Podle něho si každý kousek, respektive každá várka masa zaslouží svůj vlastní olej. Takže pokud uvidíte v pánvi přesmažené kousky strouhanky, nevkládejte do ní další maso, ale vyměňte olej. Musíte si dopřávat, když jsou ty Vánoce.

RECEPT: Kapr v bylinkové krustě

 

Není ryba jako ryba

Aby to nebylo pouze o stokrát omílané klasice, rozhodl se náš šéfkuchař i pro poněkud modernější variantu rybího pokrmu. Vybral si polární tresku, která je mnohem chutnější než běžná treska. Podle něj by ji měla nabízet každá dobrá restaurace.

 

Vyfiletovanou tresku vhoďte rovnou na pánev. Chcete-li kůži dobře vypéct, musíte ji nejdříve dobře osušit. Zbytek za vás dokoná rozpálená pánev s olivovým olejem. Abyste rybu trochu oživili, mohou vám k tomu posloužit cherry rajčátka, které se na pánvi rozzáří, a také trocha bílého vína.

 

RECEPT: Polévka z kapra s krutony

 

Speciální bramborový salát

Co by to bylo za šéfkuchaře, kdyby nepřipravil nějakou specialitku. Na náš bramborový salát si vybral speciální odrůdu brambor, které vynikají především svou růžovou barvou. Tyto brambory zakoupíte pouze u nás. Podle šéfa se jedná o odrůdu, která je křížencem krásných peruánských fialových brambor a některých z klasických žlutých odrůd.

 

K těmto bramborám vám doporučuje hned několik tipů. Za prvé je vařte vždy ve slupce a za druhé je nevařte moc dlouho. Jednak by se v vám v salátu mohly rozpadat, ale hlavně při delším vaření přicházejí o svou barvu, která je na nich právě tak zajímavá. Brambory zároveň nevařte jen tak. Probuďte v sobě fantazii a přidávejte další chutě, například bylinkami, jako jsou rozmarýn a tymián, dále česnekem nebo kouskem řapíkatého celeru.

 

Salát nebude zajímavý jen díky barvě brambor, ale celou přípravou a provedením. Nezůstane totiž jen vařený, ale brambory se pak ještě musí orestovat na pánvi. Společně s šalotkou, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a hromadou nasekané čerstvé petrželky vytvoří skvělý salát.

 

RECEPT: Kapr načerno

 

Hledáte-li inspiraci pro nákup surovin na naše recepty, nahlédněte do našich vánočních katalogů, kde máte všechny produkty pohromadě za skvělé ceny.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz