Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem | Recepty.Blesk.cz

Albert škola vaření Zdeňka Pohlreicha: Vánoční ryba s bramborovým salátem

Foto: Albert
04.12.2015 / 06:00

Rok se s rokem sešel a opět tu máme blížící se Vánoce. Znamená to, že si Zdeněk Pohlreich vezme Vánoce do parády i v kuchyni. Tradice je tradice, ale s moderní dobou přichází i moderní kuchyně, a tak vám náš šéfkuchař ukáže něco ze svého zásobníku úžasných receptů. Můžete se těšit na tradičního kapra a zároveň na modernější polární tresku.

Vánoční ryba s bramborovým salátem podle Školy vaření Zdeňka Pohlreicha

Smažený kapr v trojobalu

Na Vánoce se odjakživa připravuje smažený kapr v trojobalu. Jelikož se jedná o vánoční klasiku, kterou by mohl leckdo pokazit, rozhodl se šéf i pro tuto variantu.

 

V tomto díle se naučíte kapra vyfiletovat. Není to nic složitého, přesto dávejte dobrý pozor. Vyfiletovaného kapra pak jen jednoduše nakrájíte na porce a můžete obalovat.

 

Smažíte-li kapra nebo jakýkoliv jiný kus masa v trojobalu, jistě se při přípravě potýkáte s nějakými potížemi. Například při obalování jednotlivých kusů, které nejprve vyválíte v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance, se kromě masa obalují i vaše prsty. Vy pak vypadáte jako vodníci a s masem se vám manipuluje hůř a hůř. Někdo to řeší vidličkou, ale mít všechno maso rozpíchané také není žádná výhra. Proto zkuste nasypat mouku do větší mísy, aby se do ní vešlo všechno maso. Stejně tak učiňte i s vajíčkem a strouhankou a budete mít jistotu, že vše poběží hladce.

 

Pokud jste obalení v nejrozšířenějším českém koření (strouhance) obstojně zvládli, je na čase samotné smažení. Zdeněk Pohlreich zde výrazně doporučuje nešetřit olejem. A nemyslí tím pouze nalít velkou vrstvu oleje do pánve a smažit. Podle něho si každý kousek, respektive každá várka masa zaslouží svůj vlastní olej. Takže pokud uvidíte v pánvi přesmažené kousky strouhanky, nevkládejte do ní další maso, ale vyměňte olej. Musíte si dopřávat, když jsou ty Vánoce.

RECEPT: Kapr v bylinkové krustě

 

Není ryba jako ryba

Aby to nebylo pouze o stokrát omílané klasice, rozhodl se náš šéfkuchař i pro poněkud modernější variantu rybího pokrmu. Vybral si polární tresku, která je mnohem chutnější než běžná treska. Podle něj by ji měla nabízet každá dobrá restaurace.

 

Vyfiletovanou tresku vhoďte rovnou na pánev. Chcete-li kůži dobře vypéct, musíte ji nejdříve dobře osušit. Zbytek za vás dokoná rozpálená pánev s olivovým olejem. Abyste rybu trochu oživili, mohou vám k tomu posloužit cherry rajčátka, které se na pánvi rozzáří, a také trocha bílého vína.

 

RECEPT: Polévka z kapra s krutony

 

Speciální bramborový salát

Co by to bylo za šéfkuchaře, kdyby nepřipravil nějakou specialitku. Na náš bramborový salát si vybral speciální odrůdu brambor, které vynikají především svou růžovou barvou. Tyto brambory zakoupíte pouze u nás. Podle šéfa se jedná o odrůdu, která je křížencem krásných peruánských fialových brambor a některých z klasických žlutých odrůd.

 

K těmto bramborám vám doporučuje hned několik tipů. Za prvé je vařte vždy ve slupce a za druhé je nevařte moc dlouho. Jednak by se v vám v salátu mohly rozpadat, ale hlavně při delším vaření přicházejí o svou barvu, která je na nich právě tak zajímavá. Brambory zároveň nevařte jen tak. Probuďte v sobě fantazii a přidávejte další chutě, například bylinkami, jako jsou rozmarýn a tymián, dále česnekem nebo kouskem řapíkatého celeru.

 

Salát nebude zajímavý jen díky barvě brambor, ale celou přípravou a provedením. Nezůstane totiž jen vařený, ale brambory se pak ještě musí orestovat na pánvi. Společně s šalotkou, řapíkatým celerem, jarní cibulkou a hromadou nasekané čerstvé petrželky vytvoří skvělý salát.

 

RECEPT: Kapr načerno

 

Hledáte-li inspiraci pro nákup surovin na naše recepty, nahlédněte do našich vánočních katalogů, kde máte všechny produkty pohromadě za skvělé ceny.

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »