Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa? | Recepty.Blesk.cz

Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa?

Foto: shutterstock.com
23.09.2015 / 06:00

To, co si běžně představíte pod pojmem "francouzské brambory", by Francouzi asi nepoznali. Do těch tradičních totiž nepatří uzené, jak je v Čechách zvykem, ale smetana. My pro vás máme recepty oba, sami si vyberte ten, který je vašemu srdci bližší.

Na gratinované francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 


* 1 kg brambor

* 400 ml smetany ke šlehání (33%)

* 500 g strouhaného sýra typu ementál

* 1 vejce

* špetku muškátového oříšku

* sůl, pepř

* máslo

 

Postup:

Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. V míse je osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. V další misce si rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nastrouhaný sýr, poté vlijte do brambor a důkladně promíchejte, aby se brambory dokonale obalily.

 

Vetší zapékací misku vymažte máslem, úhledně do ní naskládejte brambory tak, aby se jednotlivé vrstvy překrývaly a zalijte zbytkem směsi. Poklaďte pár plátky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba hodinu, dokud povrch nezezlátne.

 

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Na "sedlácké" francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 


* 1 kg masitých uzených žeber

* 750 g brambor

* 1 velkou cibuli

* 3 vejce

* 200 ml zakysané smetany

* 150 ml mléka

* sůl, pepř

 

 

Postup:

Žebra uvařte ve vodě (cca 30 minut) a oberte. Brambory nakrájejte na tenké plátky, cibuli na měsíčky a vše spolu se smetanou a kořením dobře promíchejte.

 

Směs vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 30 minutách přelijte vejci rozšlehanými v mléce a pečte dalších 30 minut.

 

Diskuse k článku

.

Rychlovky nejen na piknik: Plněné papričky, toasty s avokádem nebo sendviče

Piknik je skvělý způsob, jak si vychutnat jídlo v přirodě. Vše si připravíte v klidu doma, pak jen naložíte do košíku nebo chladicí tašky, a můžete vyrazit. Hostina pod širým nebem je navíc příležitost, jak se potkat s přáteli

Máte doma záplavu rajčat? 3 geniální a snadné tipy, co s nimi udělat!

Zahrada plná rajčat a vy je nezvládnete všechny sníst? Nevadí, poradíme vám, jak je zpracovat. Je přece škoda, abyste je vyhodili. Zkuste tyhle tři recepty, které se rozhodně budou v kuchyni hodit.

Domácí kečup na 5 způsobů: Už nikdy nebudete chtít jiný

Domácí kečup je mnohem lepší než ten kupovaný. Nejsou v něm žádné konzervanty, ale ani chutí se nedají srovnat. Ten, který si uvaříte doma, totiž opravdu chutná božsky.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Jako Neff Novák?! Zabil těhotnou manželku…

Manžel těhotné ženy, která zmizela se dvěma dcerkami, byl zatčen po přiznání, že všechny tři zabil.…

celý článek »

České celebrity

Opuštěnou Vondráčkovou konejší stovky lidí:…

Hokejista Tomáš Plekanec (35) oznámil konec manželství s Lucií Vondráčkovou (38) a hned druhý den…

celý článek »

Krimi

Tomáš (19) si vyjel s čerstvými papíry:…

Dva mladé životy vyhasly předčasně při tragické bouračce na silnici v Prešovském kraji. Honzu (†17)…

celý článek »

Svět

„Jak to myslíte, že spadl?!“ Zpráva o kolapsu…

Vyděšení svědci přihlížející úternímu pádu dálničního mostu u Janova, při kterém zahynulo 38 lidí,…

celý článek »