Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa? | Recepty.Blesk.cz

Francouzské brambory: Věděli jste, že se připravují bez masa?

Foto: shutterstock.com
23.09.2015 / 06:00

To, co si běžně představíte pod pojmem "francouzské brambory", by Francouzi asi nepoznali. Do těch tradičních totiž nepatří uzené, jak je v Čechách zvykem, ale smetana. My pro vás máme recepty oba, sami si vyberte ten, který je vašemu srdci bližší.

Na gratinované francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 


* 1 kg brambor

* 400 ml smetany ke šlehání (33%)

* 500 g strouhaného sýra typu ementál

* 1 vejce

* špetku muškátového oříšku

* sůl, pepř

* máslo

 

Postup:

Brambory oloupejte, očistěte a nakrájejte na tenké plátky. V míse je osolte, opepřete a přidejte muškátový oříšek. V další misce si rozšlehejte vejce se smetanou, přidejte nastrouhaný sýr, poté vlijte do brambor a důkladně promíchejte, aby se brambory dokonale obalily.

 

Vetší zapékací misku vymažte máslem, úhledně do ní naskládejte brambory tak, aby se jednotlivé vrstvy překrývaly a zalijte zbytkem směsi. Poklaďte pár plátky másla a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C zhruba hodinu, dokud povrch nezezlátne.

 

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Na "sedlácké" francouzské brambory budete potřebovat (pro 4 osoby):

 


* 1 kg masitých uzených žeber

* 750 g brambor

* 1 velkou cibuli

* 3 vejce

* 200 ml zakysané smetany

* 150 ml mléka

* sůl, pepř

 

 

Postup:

Žebra uvařte ve vodě (cca 30 minut) a oberte. Brambory nakrájejte na tenké plátky, cibuli na měsíčky a vše spolu se smetanou a kořením dobře promíchejte.

 

Směs vložte do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče a dejte do trouby vyhřáté na 150 °C. Po 30 minutách přelijte vejci rozšlehanými v mléce a pečte dalších 30 minut.

 

Diskuse k článku

.

Bezinky kvetou! Připravte z nich domácí sirup nebo šampaňské!

Milujete bezinkovou šťávu? Pak spěchejte, bezinky začaly kvést. Už naše babičky říkaly: Před heřmánkem smekni, před bezinkou klekni. Bezinky totiž léčí, mají protizánětlivé účinky a dají se použít i při nachlazení. No, a navíc

Grilované maso: Nejlepší rady, jak ho správně vybrat a připravit, aby bylo co nejlepší!

Chcete-li mít grilované maso skutečně co nejchutnější, je nutné vybrat správně maso. A taky ho pak správně upéct. Jedině pak si pochutnáte a z grilování uděláte jedinečný zážitek. Jak tedy postupovat?

Marinády na kuřecí maso: Barbecue, medová, pikantní jogurtová nebo fíková

Grilovací sezóna je tady a pokud milujete grilovaná masa na všechny způsoby, pak se určitě necháte inspirovat našimi recepty na ty nejlepší grilovací marinády! Tyhle všechny se výtečně hodí na drůbeží maso, především kuřecí.

Grilovací sezona: Nejlepší burgery se sýrem, avokádem a farmářský steak!

Léto se bez grilování neobejde, a pokud máte zahradu nebo terasu, možná se mu věnujete ostošest. Zkuste naše recepty na vynikající burgery nebo steaky, pochutná si celá rodina i návštěvy. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Události

Král žlutých autobusů Jančura po rozvodu:…

Společnost Student Agency, jeden z největších tuzemských prodejců letenek a zájezdů, hledá kupce,…

celý článek »

České celebrity

Dcera Basikové si zapálila před těhotnou…

V těhotenství je každá žena citlivější na okolní vjemy, zvláště na pach a cigaretový kouř. Hodně…

celý článek »

Svět

Srdceryvné foto z afrického safari: Vyhublá…

Smutné obrázky z jižní Afriky sdílel fotograf Larry Anthony Pannell. Podařilo se mu zachytit poslední…

celý článek »

Tenis

Řádění vzteklé Plíškové užasle sledoval…

Ledová královna, kterou nic nerozhází. Takovou pověst si na tenisovém okruhu vybudovala česká jednička…

celý článek »