Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně | Recepty.Blesk.cz

Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně

  • Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Foto: Shutterstock.com
    18srpna   2015  /  06:00

    Každý den během vaření vyhazujeme do odpadkového koše spoustu věcí, které by se přitom ještě klidně daly zužitkovat. Jen nás to prostě nenapadne. Inspirujte se našimi tipy, které jsou nejen ekologické, ale zároveň i ekonomické.

  • Stonek z brokolice

    Brokolice
    Křupavou čerstvou brokolici jsme si oblíbili. Dusíme ji, obalujeme, zapékáme, grilujeme, přidáváme ji do salátů, z růžiček připravujeme polévku. Ať už ale zvolíme jakýkoliv druh úpravy, vždy nám po okrájení zbyde silný stonek, který obvykle skončí v odpadcích. I on se však dá využít. I z něj totiž můžete uvařit chutnou polévku ve stylu bramboračky. Stačí ho jen nakrájet na menší kostky. Další možností je pak příprava salátové zálivky. Pokrájenou brokolici zalijte octovým nálevem a nechte do druhého dne louhovat. Po scezení použijte na zeleninové saláty.
  • Kosti z pečeného masa či drůbeže

    Kuře s pečeným česnekem a rukolovým olejem
    Zbyla vám po obědě na talířích jen hromada více či méně obraných kostí? Ani ty nemusíte vyhazovat. Můžete z nich totiž uvařit silný a chutný vývar. Nezáleží vůbec na tom, zda jsou z pečeně, kachny či třeba kuřete. A přihoďte klidně i kůžičky, které dětem nešmakují a vy je nejíte kvůli dietě.
  • Ohryzky z jablek

    Jablečný ocet
    Celé ohryzky i s jádřincem nakrájejte na menší kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den obsah promíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu sceďte, přelijte do uzavřené nádoby a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom ještě jednou přeceďte přes jemné plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
  • Dužina z odšťavené zeleniny či ovoce

    Mrkvový dort
    Odšťavovač už patří ke standardnímu vybavení domácnosti. Není nad vlastnoručně vylisovaný "fresh". Při výrobě šťáv a džusů z ovoce nebo zeleniny nám však vždy zůstane velké množství odšťavené dužiny. Tu můžete využít při pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.
  • ...
    Jablečné slupky obsahují spoustu vlákniny a těsně pod nimi je také nejvíc vitaminů. Když tedy budete příště dělat štrúdl nebo jablečný koláč, rozhodně je nevyhazujte. Usušte je, uložte do vzduchotěsné nádoby a v zimě si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky jsou také účinným pomocníkem v boji s kruhy pod očima. Stačí je na pět minut přiložit na jemnou pokožku pod očima, poté odstranit, obličej omýt čistou vodou a namazat krémem.

  • Pokud ji důkladně omyjete, můžete ji přidat do limonád, kterým dodá vůni a svěžest. Oloupaná kůra se také dá dobře využít pro odpuzení hmyzu, stačí, když slupky necháte odstát v nádobce s vodou. Můžete je využít i jako čisticí prostředek na nerez. Slupky dejte do vody a po dostatečném odstátí umyjte touto vodou nerezové povrchy. V neposlední řadě se zbavíte zápachu z ledničky. Slupky smíchejte s hnědým cukrem a tuto směs vložte do ledničky.
  • Kapustové stonky

    ...
    Stonek, který vám zbyde po odkrojené měkké části listů, se dá odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Můžete ho také usušit, pomlít a používat jako koření do polévek.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Recept na nejlepší domácí zavináče! Jiné už chtít nebudete

Spolu s utopenci a nakládaným hermelínem tvoří trio nejpopulárnějších jídel studené hospodské kuchyně. Ideální chuťovka nejen k pivu, která stojí za to! A vyrobit si je doma není vůbec složité! Jak na to?

Chřest: Dopřejte si ho v polévce, slaném koláči nebo salátu! Chutná výtečně!

Je zdravý, chutný, originální a snadný na přípravu. Mnozí k němu mají nedůvěru, ale ta není na místě. Chřest se dá připravit na tisíc způsobů. Skvěle chutná nejen v polévkách, ale i ve slaných koláčích, s masem nebo se dá

Nejlepší jarní polévky! Špenátová, bylinková nebo rukolová s kozím sýrem!

Jaro je ideální doba na to, abyste vařili polévky ze sezonních surovin. Zasytí, dodají tělu energii a zdraví, a ještě po nich můžete zhubnout. No není to ideální spojení? Vyzkoušejte tyhle, jsou naprosto geniální!

Nejlepší recept na domácí zeleninový bujon. Zmrazte si ho do zásoby!

Bujon dodá jídlu tu správnou chuť. Hodí se do polévek, omáček nebo rizota. Proč ho ale kupovat v obchodě, když si ho můžete vyrobit sami doma a uchovat do zásoby? Je to jednoduché, zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Svět

„Nezaslouží si slitování.“ Soud za 10 minut…

Bagdádský soud během desetiminutového slyšení odsoudil více než čtyřicet žen k trestu smrti. Jednalo…

celý článek »

České celebrity

Slováček slaví 75. narozeniny: Dádě pozvánku…

Podle kalendáře slaví dnes, avšak narozeninový koncert a party má Felix Slováček (75) až příští úterý.…

celý článek »

Královské rodiny

Co prozradily fotky ze svatby? Škrobená…

Princ Harry (33) a jeho novopečená choť Meghan (36) si přáli krásnou veselku, na kterou by mohli…

celý článek »

Krimi

Zpověď Kajínkovy přítelkyně bojující s rakovinou:…

Rok od propuštění Jiřího Kajínka z vězení promluvila jeho partnerka Magda Gubová (65) v exkluzivním…

celý článek »