- Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.Foto: Shutterstock.com18. srpna 2015 / 06:00
Každý den během vaření vyhazujeme do odpadkového koše spoustu věcí, které by se přitom ještě klidně daly zužitkovat. Jen nás to prostě nenapadne. Inspirujte se našimi tipy, které jsou nejen ekologické, ale zároveň i ekonomické.
- Foto: SHUTTERSTOCK.COM Křupavou čerstvou brokolici jsme si oblíbili. Dusíme ji, obalujeme, zapékáme, grilujeme, přidáváme ji do salátů, z růžiček připravujeme polévku. Ať už ale zvolíme jakýkoliv druh úpravy, vždy nám po okrájení zbyde silný stonek, který obvykle skončí v odpadcích. I on se však dá využít. I z něj totiž můžete uvařit chutnou polévku ve stylu bramboračky. Stačí ho jen nakrájet na menší kostky. Další možností je pak příprava salátové zálivky. Pokrájenou brokolici zalijte octovým nálevem a nechte do druhého dne louhovat. Po scezení použijte na zeleninové saláty.
Stonek z brokolice
- Foto: Albert Zbyla vám po obědě na talířích jen hromada více či méně obraných kostí? Ani ty nemusíte vyhazovat. Můžete z nich totiž uvařit silný a chutný vývar. Nezáleží vůbec na tom, zda jsou z pečeně, kachny či třeba kuřete. A přihoďte klidně i kůžičky, které dětem nešmakují a vy je nejíte kvůli dietě.
Kosti z pečeného masa či drůbeže
- Foto: Shutterstock.com Celé ohryzky i s jádřincem nakrájejte na menší kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den obsah promíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu sceďte, přelijte do uzavřené nádoby a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom ještě jednou přeceďte přes jemné plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
Ohryzky z jablek
- Foto: Shutterstock.com Odšťavovač už patří ke standardnímu vybavení domácnosti. Není nad vlastnoručně vylisovaný "fresh". Při výrobě šťáv a džusů z ovoce nebo zeleniny nám však vždy zůstane velké množství odšťavené dužiny. Tu můžete využít při pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.
Dužina z odšťavené zeleniny či ovoce
- Foto: Shutterstock.com Jablečné slupky obsahují spoustu vlákniny a těsně pod nimi je také nejvíc vitaminů. Když tedy budete příště dělat štrúdl nebo jablečný koláč, rozhodně je nevyhazujte. Usušte je, uložte do vzduchotěsné nádoby a v zimě si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky jsou také účinným pomocníkem v boji s kruhy pod očima. Stačí je na pět minut přiložit na jemnou pokožku pod očima, poté odstranit, obličej omýt čistou vodou a namazat krémem.
Jablečné slupky
- Foto: profimedia.cz Pokud ji důkladně omyjete, můžete ji přidat do limonád, kterým dodá vůni a svěžest. Oloupaná kůra se také dá dobře využít pro odpuzení hmyzu, stačí, když slupky necháte odstát v nádobce s vodou. Můžete je využít i jako čisticí prostředek na nerez. Slupky dejte do vody a po dostatečném odstátí umyjte touto vodou nerezové povrchy. V neposlední řadě se zbavíte zápachu z ledničky. Slupky smíchejte s hnědým cukrem a tuto směs vložte do ledničky.
Kůra z citrusů
- Foto: profimedia.cz Stonek, který vám zbyde po odkrojené měkké části listů, se dá odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Můžete ho také usušit, pomlít a používat jako koření do polévek.
Kapustové stonky