Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně | Recepty.Blesk.cz

Ocet z ohryzků a další rady, jak zužitkovat zbytky z kuchyně

  • Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Z jablečných ohryzků si můžete poměrně snadno vyrobit blahodárný jablečný ocet.
    Foto: Shutterstock.com
    18srpna   2015  /  06:00

    Každý den během vaření vyhazujeme do odpadkového koše spoustu věcí, které by se přitom ještě klidně daly zužitkovat. Jen nás to prostě nenapadne. Inspirujte se našimi tipy, které jsou nejen ekologické, ale zároveň i ekonomické.

  • Stonek z brokolice

    Brokolice
    Křupavou čerstvou brokolici jsme si oblíbili. Dusíme ji, obalujeme, zapékáme, grilujeme, přidáváme ji do salátů, z růžiček připravujeme polévku. Ať už ale zvolíme jakýkoliv druh úpravy, vždy nám po okrájení zbyde silný stonek, který obvykle skončí v odpadcích. I on se však dá využít. I z něj totiž můžete uvařit chutnou polévku ve stylu bramboračky. Stačí ho jen nakrájet na menší kostky. Další možností je pak příprava salátové zálivky. Pokrájenou brokolici zalijte octovým nálevem a nechte do druhého dne louhovat. Po scezení použijte na zeleninové saláty.
  • Kosti z pečeného masa či drůbeže

    Kuře s pečeným česnekem a rukolovým olejem
    Zbyla vám po obědě na talířích jen hromada více či méně obraných kostí? Ani ty nemusíte vyhazovat. Můžete z nich totiž uvařit silný a chutný vývar. Nezáleží vůbec na tom, zda jsou z pečeně, kachny či třeba kuřete. A přihoďte klidně i kůžičky, které dětem nešmakují a vy je nejíte kvůli dietě.
  • Ohryzky z jablek

    Jablečný ocet
    Celé ohryzky i s jádřincem nakrájejte na menší kousky, dejte do zavařovací sklenice a zalijte vodou tak, aby sahala pět centimetrů nad jablka. Přiklopte víčkem a nechte týden na teplém místě. Dvakrát za den obsah promíchejte dřevěnou vařečkou. Po týdnu sceďte, přelijte do uzavřené nádoby a dejte na dalších 21 dní na temné místo, například do spíže. Potom ještě jednou přeceďte přes jemné plátýnko, nalijte do lahví, uzavřete a uchovávejte v lednici.
  • Dužina z odšťavené zeleniny či ovoce

    Mrkvový dort
    Odšťavovač už patří ke standardnímu vybavení domácnosti. Není nad vlastnoručně vylisovaný "fresh". Při výrobě šťáv a džusů z ovoce nebo zeleniny nám však vždy zůstane velké množství odšťavené dužiny. Tu můžete využít při pečení různých koláčů, sušenek nebo třeba zeleninových palačinek. Dužina také udrží pečivo déle čerstvé, stačí trochu vložit v misce do chlebníku.
  • ...
    Jablečné slupky obsahují spoustu vlákniny a těsně pod nimi je také nejvíc vitaminů. Když tedy budete příště dělat štrúdl nebo jablečný koláč, rozhodně je nevyhazujte. Usušte je, uložte do vzduchotěsné nádoby a v zimě si z nich uvařte čaj. Jablečné slupky jsou také účinným pomocníkem v boji s kruhy pod očima. Stačí je na pět minut přiložit na jemnou pokožku pod očima, poté odstranit, obličej omýt čistou vodou a namazat krémem.

  • Pokud ji důkladně omyjete, můžete ji přidat do limonád, kterým dodá vůni a svěžest. Oloupaná kůra se také dá dobře využít pro odpuzení hmyzu, stačí, když slupky necháte odstát v nádobce s vodou. Můžete je využít i jako čisticí prostředek na nerez. Slupky dejte do vody a po dostatečném odstátí umyjte touto vodou nerezové povrchy. V neposlední řadě se zbavíte zápachu z ledničky. Slupky smíchejte s hnědým cukrem a tuto směs vložte do ledničky.
  • Kapustové stonky

    ...
    Stonek, který vám zbyde po odkrojené měkké části listů, se dá odšťavnit a přidat do ovocné nebo zeleninové šťávy. Můžete ho také usušit, pomlít a používat jako koření do polévek.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Rychlé letní večeře hotové do třiceti minut! Saláty, těstoviny nebo ryby

Komu by se v horku chtělo vařit a trávit u sporáku dlouhé hodiny? Jen málokomu. Přesto jíst musíme, takže vám nabízíme recepty, které jsou hotové do půlhodiny, jsou snadné, a navíc nejsou těžké, takže po obědě můžete klidně

Připravte si tradiční maďarské lečo: Vejce do něj nepatří!

Sezona, ve které máte k dispozici spoustu zralých paprik a rajčat plných slunce, je naprosto ideální k přípravě leča. Jistě znáte klasickou českou verzi, do které se na závěr přidávají vejce. Věděli jste ale, že v pravém

Vyrobte si domácí cider z vlastních jablek! Snadný recept, který zvládne každý

Co přijde v letních měsících vhod (a nejen v letních)? Lahodný cider z letních jablek, kterých máte přebytek. Tohle jablečné víno není tak těžké jako klasické víno, takže vás po něm nebude tolik bolet hlava. Jak na to?  

Ovoce s alkoholem? Chutná a luxusní lahůdka, kterou si připravíte snadno i doma!

Všude kolem je spousta sezonního ovoce, tak ho využijte naplno. Věděli jste, že konzervování ovoce v alkoholu je asi nejjednodušší způsob uchovávání? Takto připravené dobroty vydrží skoro na věky, protože v koncentrovaném

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Lejla Abbasová má dvojčata! Rodila předčasně,…

Čokoládová kráska Lejla Abbasová (38) se už před třemi týdny stala čtyřnásobnou matkou! Dvojčátka,…

celý článek »

Politika

VIDEO: Kluci v akci! Stropnický s přítelem…

Spousta práce, peněz a času. A rozhodně žádné hraní si na panstvo. Tak pražský politik Matěj Stropnický…

celý článek »

České celebrity

Víme první! Andrea Pomeje se rozhodla k…

Manželství Jiřího Pomeje (53) a jeho krásné dýdžejky Andrey (30) už nic nezachrání. Podle informací…

celý článek »

VIP sport

Baroš se na Bohemce zranil, manželka mu…

Nafotila toho už opravdu hodně, ale teď se žena Milana Baroše (36) ukázala tak, jak to běžně nedělá!…

celý článek »