Máslové croissanty krok za krokem: Jak si je upéct i doma? | Recepty.Blesk.cz

Máslové croissanty krok za krokem: Jak si je upéct i doma?

Milujete křupavé croissanty? Pak si je upečte doma a skliďte zasloužený obdiv
Milujete křupavé croissanty? Pak si je upečte doma a skliďte zasloužený obdiv
Foto: shutterstock.com
06.06.2015 / 06:00

Pokud byste se mě zeptali na nejdokonalejší pečivo, bez váhání odpovím: máslový croissant. Kombinace křehké kůrky, která pod vás nadrobí, ať se snažíte sebevíc, a mokrého, dokonale vláčného těsta uvnitř mě vždy dostane. Jak si ale lahodné croissanty připravit doma? Chce to dvě věci – správnou mouku a cvik.

 

 

Francouzi jsou hrdí na spoustu věcí, avšak na všechno, co upečou, jsou hrdí dvojnásob. Ať už vám na mysl přijdou bílá bageta, makronky, chléb, profiterolky, croissanty nebo spousta dalších druhů slaného i sladkého pečiva, Francouzi jsou v pečení prostě mistři.

 

Pokud si nemusíte hlídat štíhlou linii nebo máte doma dost hladových krků, které vás v tom nenechají samotné, vyzkoušejte si dokonale nadýchané croissanty upéci doma. Jen nezoufejte, pokud se vám to nepodaří hned napoprvé tak, jak byste si představovali.

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Nejlepší smažený sýr! Uvařte ho podle Kuchařky první republiky

Smažený sýr je klasika, kterou nepohrdne téměř nikdo. Pokud víte, jak na něj, zkuste tento, který byl oblíbený za první republiky. Třeba vás ještě…celý článek

Žádné dva croissanty nejsou nikdy stejné

 

Při pečení croissantů jsou totiž nejdůležitější dvě věci – správná mouka a cvik. Ono už jenom srolovat těsto do toho správného tvaru chce trošku zručnosti, ale pokud až dosud vaším "majstrštykem" nebyla jen vajíčka natvrdo, klidně si na zamotané nadýchané máslové dobroty troufněte.

 

V případě croissantů raději než klasickou "nulku" použijte pšeničnou mouku, která nese označení 55 (takzvaná francouzská, koupíte ji na internetu). Prostě to zkoušejte tak dlouho, dokud s konzistencí a nadýchaností croissantů nebudete spokojeni. Platí totiž pravidlo, že ani ze dvou stejných typů mouky, pokud nejsou od stejné značky, nejsou croissanty stejné.

Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná

Chyby při přípravě míchaných vajec: Jak to udělat, aby byla vláčná a nadýchaná

Možná si říkáte, že na přípravě míchaných vajíček nic není a že je přece zvládne i malé dítě. Jenomže aby byla dokonale krémová a nadýchaná, je potřeba…celý článek

Na 15 máslových croissantů budete potřebovat:

 

  • 500 g hladké mouky
  • 140 ml vody
  • 140 ml plnotučného mléka
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g másla
  • 1 sáček instantního droždí
  • 12 g soli
  • 280 g studeného másla
  • 1 vejce na potření

 

Postup:

 

V míse smíchejte mouku, vodu, mléko, cukr, změklých 40 g másla, droždí a sůl a vypracujte hladké těsto. Poté ho pomocí rukou vytvarujte do tvaru polokoule, přesuňte na talíř, zakryjte potravinovou fólií a dejte do lednice vychladit do dalšího dne.

 

Další den vytáhněte z lednice máslo, ihned ho nakrájejte na plátky silné asi 1,5 cm a ty vyskládejte těsně vedle sebe na pečicí papír, zhruba do tvaru čtverce. Přikryjte máslo dalším pečicím papírem a pomocí válečku ho rozválejte tak, aby měl čtverec na každé straně přibližně 20 cm. Pracujte rychle, aby máslo příliš nezměklo. Poté ho zase na chvilku vraťte do lednice.

 

Než vám máslo zase ztuhne, je na čase rozválet si těsto. Na moukou posypané ploše rozválejte těsto na plát ve tvaru čtverce velký asi 26 x 26 centimetrů. Dejte si přitom záležet, aby měl plát těsta všude stejnou výšku a aby tvar co nejvíce připomínal čtverec.

 

Foto: shutterstock.com

 

Teď z lednice vytáhněte máslo, sejměte z něj pečicí papír a položte ho doprostřed rozváleného těsta. Odstraňte i druhý pečicí papír a přeložte přes máslo všechny čtyři strany tak, aby bylo máslo zcela zakryté pod těstem.

 

Foto: shutterstock.com

 

V této fázi je potřeba máslo do těsta zapracovat. Opatrně do něj proto tlučte válečkem, aby se těsto nepotrhalo, ale máslo se do něj vtlouklo. Poté těsto opatrně vyválejte do tvaru většího obdélníku, otočte na výšku a přehněte na třetiny. V této fázi těsto zabalte do potravinové fólie a uložte opět na 30 minut do lednice.

 

Foto: shutterstock.com

 

Nyní nastává zřejmě nejotravnější část přípravy těsta. Po 30 minutách těsto vytáhněte, rozválejte ho na obdélník, přeložte na třetiny, zabalte do potravinové fólie a na dalších 30 minut uložte do lednice. Toto opakujte ještě 3krát. Na závěr těsto opravdu natěsno zabalte do potravinové fólie a v lednici nechte zatížené přes noc odpočinout.

 

Ráno z těsta vyválejte dlouhý obdélník o tloušťce asi půl centimetru a z něj si vykrájejte trojúhelníky zhruba o délce základny 12 cm. Takto nakrájené trojúhelníky srolujte do tvaru croissantů. Špičku přitom mírně natahujte, abyste těsto obtočili co možná nejvíckrát. Nakonec konce croissantů zahněte mírně k sobě, abyste získali půlkulatý tvar.

 

Foto: shutterstock.com

 

Smotané croissanty skládejte na plech vyložený pečicím papírem tak, aby mezi sebou měly dostatek místa a během pečení se vám nespojily k sobě. Nechte je na plechu v pokojové teplotě kynout ještě zhruba 2 hodiny.

 

Foto: shutterstock.com

 

Poté je potřete rozšlehaným vajíčkem se lžící vody a pečte v předehřáté troubě při teplotě 190 stupňů 6 minut. Poté stáhněte teplotu na 160 stupňů a pečte dalších 9 minut. Pak už se do nich konečně můžete pustit!

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz