- Foto: www.jiznityrolskogarantovano.cz27. července 2016 / 06:00
Když se řekne jižní Tyrolsko a kuchyně, ihned mi na jazyku vytane chuť skvělého špeku a sýra. Před očima pak vidím dlouhé stezky vedoucí mezi jablečnými sady lemující řeku Adige. Abyste si ale všechny tamější dobroty užili, nemusíte se vydat na dovolenou. Klidně si připravte menu doma. Tyrolské potraviny označené známkou kvality, tedy CHPO (chráněné označení původy), nebo CHZO (chráněné zeměpisné označení), koupíte i u nás. A pak už jen stačí si tříchodové menu v klidu domova připravit a vychutnat!
Bramborové noky s čerstvými rajčaty, jihotyrolským špekem a sýrem Stelvio
Doba přípravy: 60 minut
Ingredience:
Na noky:
- 500 g moučných brambor
- 3 vaječné žloutky
- 120 g hladké mouky
- 100 g špeku (například jihotyrolského) nakrájeného na kostičky
- trocha soli
- špetka muškátového oříšku
Na dochucení:
- 2 čerstvá (nebo sušená rajčata)
- 100 g sýra Stelvio
- 50 g olivového oleje
- čerstvá bazalka
- špetka soli
Příprava:
- Oloupejte brambory, nakrájejte je na malé kousky a nechte je vařit 20 – 25 minut v osolené vodě. Mezitím lehce orestujte špek a nechte jej vychladnout. Slijte brambory a ještě teplé (ne vařící) je protlačte lisem na brambory, poté je nechte vychladnout.
- Rajčata nakrájejte na čtvrtky, odstraňte semínka a lehce je prohřejte na pánvi s trochou oleje, soli a bazalky.
- K bramborům přidejte žloutky, sůl, muškátový oříšek a kostičky špeku a poté vše propracujte v hladké těsto. Rychle vytvořte noky a vařte je ve vroucí osolené vodě, dokud nevyplavou na hladinu.
- Pomocí cedníku či sběračky noky přemístěte na pánev s rajčaty. Přidejte trochu šupinek sýra Stelvio a ihned podávejte.Video se připravuje ...
Kuřecí závitek a jihotyrolský špek na rizotu s jablky
Doba přípravy: 45 minut
Ingredience:
- 300 g kuřecích prsíček
- 150 g jihotyrolského špeku nakrájeného na plátky
- sůl, tymián
Na rizoto:
- 350 g rýže Arborio nebo Carnaroli (kulatozrná)
- 50 g cibule
- 50 g slunečnicového oleje
- 80 ml bílého vína
- 1 l zeleninového nebo kukuřičného vývaru
- 2 jihotyrolská jablka (Golden Delicious nebo Red Delicious)
- 100 g sýra Stelvio
- 30 g másla
- trocha soli, čerstvá máta
Postup:
- Kuřecí prsíčka podélně rozkrojte na půl, osolte a okořeňte tymiánem. Každý plátek masa zabalte do plátku jihotyrolského špeku. Závitky krátce osmahněte na pánvi a poté pečte 10 minut v troubě při 80 °C.
- Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte na kostičky. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmahněte ji na pánvi s trochou oleje.
- Přidejte rýži, za stálého míchání ji krátce orestujte a poté podlijte sklenkou bílého vína. Nechte víno odpařit a poté postupně za občasného míchání podlévejte teplým vývarem.
- Po 10 minutách přidejte jablka nakrájená na kostičky, vařte další 2 – 3 minuty a nakonec smíchejte s máslem a sýrem Stelvio a dle chuti dosolte.
- Při podávání položte na každou porci rizota kuřecí závitek a ozdobte mátou nakrájenou na drobné proužky.
Jablečný krém se zázvorem a pěnou z podmáslí
Doba přípravy: 30 minut
Ingredience:
Na krém:
- 3 jihotyrolská jablka (Gala, Golden Delicious, Morgenduft)
- 250 ml jablečné šťávy
- šťáva a kůra z 1 citronu
- půlka vanilkového lusku
- čerstvý zázvor (2 – 3 strouhnutí dle chuti)
- 2 g jablečného pektinu (nebo agar agar)
Na pěnu:
- 220 g podmáslí (nebo bílého jogurtu)
- 2 plátky želatiny
- 80 g moučkového cukru
- šťáva a kůra z 1 citronu
- 180 g smetany
Postup:
- Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě, vymačkejte ji a ve vodní lázni ji rozpusťte v trošce podmáslí. Poté ji smíchejte se zbytkem podmáslí, přidejte citronovou šťávu, nastrouhanou citronovou kůru a moučkový cukr a metlou vše dobře promíchejte.
- Ušlehejte smetanu a smíchejte se směsí z podmáslí. Směs nalijte do formiček nebo do misky, přikryjte potravinářskou folií a 2 hodiny nechte chladit v ledničce.
- Omyjte jablka a i se slupkou je nakrájejte podle své fantazie: na plátky, na kostičky nebo vyřízněte kuličky. Jablečnou šťávu nechte 5 minut povařit s citronovou šťávou, vanilkovým luskem, zázvorem a pektinem.
- Nakonec přidejte jablka a nechte vařit ještě 2 minuty. Nechte vychladnout v ledničce.
- Vychlazený jablečný krém nalijte do hlubší misky, z pěny z podmáslí vykrojte větší nok a krém jím ozdobte.