Léto je sezonou grilování a ke grilování patří hamburgery. Pokud se chcete o víkendu blýsknout, servírujte je přátelům nebo rodině do domácích bulek. Jak na ně jsme se zeptali české blogerky Mony Jaoua, která se také díky nim probojovala do finále soutěže o nejlepší hamburger.
Ano, v obchodech najdete spoustu druhů pečiva, jenže hamburgerové bulky jsou zpravidla nasládlé a pod šťávou z grilovaného masa se rozpadají nebo jsou příliš křupavé a nadýchané, no zkrátka na pořádný hamburger ne uplně vhodné. Řešení je jednoduché, upečte si doma bulky sami. Hodí se totiž nejen na hamburger, ale i k polévce nebo jako příloha ke steaku.
Jak na lahodné parmazánové bulky jsme se zeptali nadšené kuchařky, fotografky a blogerky Mony Jaoua, jejíž recepty a tipy najdete na facebooku nebo na webu pod názvem Monovaření. Do těchto svých bulek pak nejraději servíruje burgr s omáčkou z modrého sýra a domácí šalotkovou marmeládou. Naučte se je dělat krok za krokem.
Na 14 housek budete potřebovat:
500 g hladké mouky
180 ml vlažného mléka
30 ml olivového oleje nebo másla
30 g droždí
25 g třtinového cukru
2 vejce velikosti L (130 g) + jedno na pomašlování
10 g soli
150 g parmezánu
100 g rozpuštěného másla na koupání housek
najemno nasekané lístky tymiánu nebo rozmarýnu
Postup:
Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience (nejdřív tekuté, pak sypké), kromě parmezánu, rozpuštěného másla a jednoho vejce a zvolte program „Těsto“. Po chvíli hnětení přidejte parmezán a nechte těsto vykynout.
Pokud pekárnu nemáte, nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hněťte, dokud není těsto hladké. To pak přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple vykynout.
Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na asi 14 kousků, ze kterých tvořte válením bochánky. Během válení párkrát bochánek splácněte, aby v těstu popraskaly vzduchové bubliny.
Plech vystelte pečicím papírem a bochánky na něj naskládejte tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhém kynutí se ještě jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků je nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.
Mezi tím si rozpusťte asi 100 g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každý bochánek v másle „vykoupejte“. Opravdu je jen nepotírejte, ale pořádně je do másla ponořte. Stojí to za to. Pak je dejte zpět na plech, naposledy splácněte dlaní a dejte znovu kynout do peřin zhruba na hodinu.
Troubu rozpalte na 220 stupňů, bulky potřete rozšlehaným vejcem, podle chuti posypte například sezamem a pečte cca 12 minut dozlatova. Po upečení houstičky přemístěte na mřížku a nechte vychladnout.