Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky | Recepty.Blesk.cz

Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky

Foto: Mona Jaoua
06.07.2016 / 06:00

Léto je sezonou grilování a ke grilování patří hamburgery. Pokud se chcete o víkendu blýsknout, servírujte je přátelům nebo rodině do domácích bulek. Jak na ně jsme se zeptali české blogerky Mony Jaoua, která se také díky nim probojovala do finále soutěže o nejlepší hamburger.

 

 

Ano, v obchodech najdete spoustu druhů pečiva, jenže hamburgerové bulky jsou zpravidla nasládlé a pod šťávou z grilovaného masa se rozpadají nebo jsou příliš křupavé a nadýchané, no zkrátka na pořádný hamburger ne uplně vhodné. Řešení je jednoduché, upečte si doma bulky sami. Hodí se totiž nejen na hamburger, ale i k polévce nebo jako příloha ke steaku.

 

Jak na lahodné parmazánové bulky jsme se zeptali nadšené kuchařky, fotografky a blogerky Mony Jaoua, jejíž recepty a tipy najdete na facebooku nebo na webu pod názvem Monovaření.  Do těchto svých bulek pak nejraději servíruje burgr s omáčkou z modrého sýra a domácí šalotkovou marmeládou. Naučte se je dělat krok za krokem.

 

Foto: Mona Jaoua

 

Na 14 housek budete potřebovat:

500 g hladké mouky
180 ml vlažného mléka
30 ml olivového oleje nebo másla
30 g droždí
25 g třtinového cukru
2 vejce velikosti L (130 g) + jedno na pomašlování
10 g soli
150 g  parmezánu
100 g rozpuštěného másla na koupání housek
najemno nasekané lístky tymiánu nebo rozmarýnu

 

Postup:

Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience (nejdřív tekuté, pak sypké), kromě parmezánu, rozpuštěného másla a jednoho vejce a zvolte program „Těsto“. Po chvíli hnětení přidejte parmezán a nechte těsto vykynout.

 

Pokud pekárnu nemáte, nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hněťte, dokud není těsto hladké. To pak přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple vykynout.

 

Foto: Mona Jaoua

 

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na asi 14 kousků, ze kterých tvořte válením bochánky. Během válení párkrát bochánek splácněte, aby v těstu popraskaly vzduchové bubliny.

 

Plech vystelte pečicím papírem a bochánky na něj naskládejte tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhém kynutí se ještě jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků je nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.

 

Foto: Mona Jaoua

 

Mezi tím si rozpusťte asi 100 g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každý bochánek v másle „vykoupejte“. Opravdu je jen nepotírejte, ale pořádně je do másla ponořte. Stojí to za to. Pak je dejte zpět na plech, naposledy splácněte dlaní a dejte znovu kynout do peřin zhruba na hodinu.

 

Troubu rozpalte na 220 stupňů, bulky potřete rozšlehaným vejcem, podle chuti posypte například sezamem a pečte cca 12 minut dozlatova. Po upečení houstičky přemístěte na mřížku a nechte vychladnout.

 

Foto: Mona Jaoua

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz