Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky | Recepty.Blesk.cz

Skvělé a domácí: Hamburgery jedině do bulek podle foodblogerky

Foto: Mona Jaoua
06.07.2016 / 06:00

Léto je sezonou grilování a ke grilování patří hamburgery. Pokud se chcete o víkendu blýsknout, servírujte je přátelům nebo rodině do domácích bulek. Jak na ně jsme se zeptali české blogerky Mony Jaoua, která se také díky nim probojovala do finále soutěže o nejlepší hamburger.

 

 

Ano, v obchodech najdete spoustu druhů pečiva, jenže hamburgerové bulky jsou zpravidla nasládlé a pod šťávou z grilovaného masa se rozpadají nebo jsou příliš křupavé a nadýchané, no zkrátka na pořádný hamburger ne uplně vhodné. Řešení je jednoduché, upečte si doma bulky sami. Hodí se totiž nejen na hamburger, ale i k polévce nebo jako příloha ke steaku.

 

Jak na lahodné parmazánové bulky jsme se zeptali nadšené kuchařky, fotografky a blogerky Mony Jaoua, jejíž recepty a tipy najdete na facebooku nebo na webu pod názvem Monovaření.  Do těchto svých bulek pak nejraději servíruje burgr s omáčkou z modrého sýra a domácí šalotkovou marmeládou. Naučte se je dělat krok za krokem.

 


 

Na 14 housek budete potřebovat:

500 g hladké mouky
180 ml vlažného mléka
30 ml olivového oleje nebo másla
30 g droždí
25 g třtinového cukru
2 vejce velikosti L (130 g) + jedno na pomašlování
10 g soli
150 g  parmezánu
100 g rozpuštěného másla na koupání housek
najemno nasekané lístky tymiánu nebo rozmarýnu

 

Postup:

Pokud máte domácí pekárnu, dejte do ní všechny ingredience (nejdřív tekuté, pak sypké), kromě parmezánu, rozpuštěného másla a jednoho vejce a zvolte program „Těsto“. Po chvíli hnětení přidejte parmezán a nechte těsto vykynout.

 

Pokud pekárnu nemáte, nasypte mouku do mísy, doprostřed udělejte důlek, kam nalejete vlažnou vodu či mléko s rozmíchaným droždím a cukrem. Vše promíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat. Pak přidejte olej, sůl a vejce a hněťte, dokud není těsto hladké. To pak přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu v teple vykynout.

 


 

Vykynuté těsto vyklopte na vál, rozdělte na asi 14 kousků, ze kterých tvořte válením bochánky. Během válení párkrát bochánek splácněte, aby v těstu popraskaly vzduchové bubliny.

 

Plech vystelte pečicím papírem a bochánky na něj naskládejte tak, aby okolo sebe měly dost prostoru, při druhém kynutí se ještě jednou nafouknou. Po dokončení všech bochánků je nechte 15 minut odpočívat pod utěrkou.

 


 

Mezi tím si rozpusťte asi 100 g másla v rendlíku a po uplynulé lhůtě každý bochánek v másle „vykoupejte“. Opravdu je jen nepotírejte, ale pořádně je do másla ponořte. Stojí to za to. Pak je dejte zpět na plech, naposledy splácněte dlaní a dejte znovu kynout do peřin zhruba na hodinu.

 

Troubu rozpalte na 220 stupňů, bulky potřete rozšlehaným vejcem, podle chuti posypte například sezamem a pečte cca 12 minut dozlatova. Po upečení houstičky přemístěte na mřížku a nechte vychladnout.

 


Diskuse k článku

.

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Manželka nemocného Menzela Olga otevřeně…

I když už nemůže na nohy, divadlo je prý stále jeho život. Olga Menzelová (41) otevřeně promluvila…

celý článek »

Krimi

Nejzpackanější poprava všech dob: Vězni…

Portoričan Ángel Nieves Díaz (†55) byl zkušený kriminálník, který se nezastavil ani před vraždou.…

celý článek »

Ostrava

Pohřeb romského bosse: Lidé se vrhali do…

Stovky lidí z romské komunity i mimo ni se v pondělí v poledne přišly rozloučit s respektovaným podnikatelem…

celý článek »

Tipsport extraliga

Vrbata reaguje na Jágra: Není možné, aby…

V neděli v Mladé Boleslavi to byl šlágr jako víno. Emoce na ledě, v hledišti, všude okolo. Přijel…

celý článek »