- Foto: shutterstock.com21. května 2016 / 06:00
Proč zbytečně utrácet za rádoby delikatesy, když pořádná a výtečná pochoutka se dá pořídit doslova za babku? Navíc jsou zapečená jídla úžasně pohodlná na přípravu. A co zbude, si klidně můžete vzít další den do práce.
Chili con carne z trouby
Budete potřebovat (na 1 formu):
* 400 g mletého masa
* olej
* 1 cibuli
* 1 feferonku
* 1 konzervu rajského protlaku
* 400 ml vývaru
* 1 konzervu kukuřice (250 g)
* 1 konzervu červených fazolí
* strouhaný tvrdý sýr
* sůl
* mletý černý pepř
* 1 lžičku mleté sladké nebo pálivé papriky
* máslo na vymazání formy
* balíček kukuřičných nachos
Postup:
Mleté maso opečte na oleji a přidejte nasekanou cibulku a feferonku.
Krátce orestujte a přidejte rajský protlak, vývar a vše povařte.
Ochuťte solí, pepřem a paprikou a vmíchejte kukuřici a papriku. Směs přeložte do máslem vytřené zapékací formy a v troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte chilli con carne asi 10 minut. Poté směs vytáhněte, zapíchejte do ní nachos, posypte strouhaným sýrem a dejte zapéct zhruba na dalších 10 minut.Gratinované smetanové brambory
Budete potřebovat (na 1 velkou formu):
* 800 g brambor
* olej
* 1 cibuli
* 2 lžičky hladké mouky
* 250 ml sladké smetany
* 150 g tvrdého sýra
* sůl
* mletý černý pepř
* máslo na formu
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájené na kolečka je v osolené vodě povařte do poloměkka (asi 10 minut). Cibuli nasekanou nadrobno krátce orestujte v pánvi na oleji, zapražte ji moukou a nechte mírně zrůžovět. Za stálého míchání přilijte smetanu a vše krátce povařte, směs musí mírně zhoustnout. Na dno máslem vytřené formy rozložte třetinu brambor, mírně je osolte, opepřete a zalijte odpovídajícím dílem omáčky. Ve vrstvení pokračujte do spotřebování všech surovin. V troubě vyhřáté na 190 °C zapékejte pokrm asi 20 minut. Pak povrch posypejte strouhaným sýrem a pečte dalších asi 5 minut, sýr musí zezlátnout, ale nesmí se připékat.
Zapečené brambory s uzeným
Budete potřebovat (na 1 pekáč):* 1 lžíci sádla + na pekáček
* 800 g brambor
* 2 cibule
* zelenou petrželku
* 250 g uzeného masa
* 2 vejce
* 250 ml mléka
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Pekáček vytřete sádlem a na dno rozložte část brambor předem uvařených ve slupce, oloupaných a nakrájených na kolečka. Zasypejte je sekanou cibulkou orestovanou na sádle, přidejte nasekanou petrželku a na menší kousky pokrájené maso. Vše osolte, opepřete a pokračujte ve vrstvení. Poslední vrstvu mají tvořit brambory. Dochuťte solí a pepřem a v troubě vyhřáté na 190 °C pokrm zapékejte asi 10 minut. Pak do pekáčku rovnoměrně nalijte vejce rozmíchané v mléce a pečte dalších asi 10 minut. Podávejte posypané zelenou petrželkou.
Plněný bochník
Budete potřebovat (na 1 bochník):
* 1 chléb
* 350 g tenkých plátků sýra
* 2 hrsti nasekané pažitky
* rozpuštěné máslo na potření
Postup:
Chléb podélně i napříč rozřežte do hloubky tak, abyste neprořízli spodní kůrku. Přeložte ho na velký list alobalu a do otvorů v bochníku opatrně natlačte plátky sýra. Jejich velikost vždy upravte podle hloubky a šířky řezu. Přidejte nasekanou pažitku. Povrch naplněného bochníku potřete rozpuštěným máslem, celý chleba zabalte do alobalu a v troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 15 minut. Pak alobal rozbalte a dopékejte ještě asi 5 minut, sýr se musí roztéct.
Pastýřský koláč
Budete potřebovat (na 1 formu):
* 450 g mletého hovězího masa
* 2 cibule
* 1 velkou mrkev
* 25 g sádla
* špetku mleté skořice
* 1 lžičku tymiánu nebo rozmarýnu
* 1 lžíci sekané petržele
* 1 lžíci hladké mouky
* 1 lžíci protlaku
* 250 – 280 ml hovězího vývaru
Na čepici:
* 900 g brambor typu C
* 2 pórky
* 50 g másla
* 25 g strouhaného sýra
* sůl, pepř
Postup:
Na sádle osmahněte cibuli a na kostičky nakrájenou mrkev, pak přidejte maso. Až zbledne, přisypejte koření a bylinky a protlak s moukou. Zalijte horkým vývarem a nechte mírně bublat. Na čepici uvařte v osolené vodě brambory, pórek nasekaný na kolečka poduste na másle. Pak vše společně rozmačkejte na kaši. Masovou směs dejte do dobře vymazané formy, překryjte ji kaší a posypejte čerstvě mletým pepřem a sýrem. Pečte při 200 °C asi 25 minut.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
KANČÍ GULÁŠ
RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY
VYZKOUŠEJTE JINÉ MASOVÉ RECEPTY