- Foto: shutterstock.com18. května 2016 / 06:00
Lístky mladého špenátu jsou skvělé snad ve všech úpravách. Nepotřebují žádné dlouhé vaření, takže z nich už za pár minut vykouzlíte levná a nenáročná jídla.
Špenátová polévka s bylinkami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g čerstvého špenátu
* 1 cibuli
* 2 stroužky česneku
* 1 bramboru
* 500 ml mléka
* 500 ml zeleninového vývaru
* 1 lžičku nastrouhané kůry z citronu
* sůl, pepř
* špetku muškátového oříšku
* bylinky na zdobení
Postup:
Na másle orestujte nakrájenou cibuli a po chvíli přidejte česnek. Krátce ho ještě opečte spolu s cibulí a pak vše zalijte vývarem. Přidejte nakrájenou bramboru a polévku přiveďte k varu. Vařte ji asi 10 minut, pak přilijte mléko spolu s kůrou z citronu. Přiveďte k varu a vmíchejte propláchnutý špenát. Polévku ještě pár minut vařte a pak ji důkladně rozmixujte tyčovým mixérem. Podle chuti ji osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Dozdobte bylinkami podle chuti. Před podáváním můžete do polévky přidat kopeček zakysané smetany.
Koláčky z křehkého těsta
Budete potřebovat (na 6 koláčků):
* 1 balení křehkého těsta
* 300 g čerstvého špenátu
* 150 g fety
* 1 pórek
* olej
* 150 g strouhaného ementálu
Postup:
Na oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek. Přidejte propláchnutý čerstvý špenát a nechte ho zavadnout. Vmíchejte na kostičky nakrájenou fetu a směs stáhněte z ohně. Formy na koláčky vymažte máslem. Z těsta vykrojte kolečka a vložte je do forem. Přidejte náplň, dobře ji vmáčkněte a okraje přebývajícího těsta seřízněte. Koláčky posypejte sýrem a dejte je péct na 15 až 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Polentové koláčky se špenátem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 120 g polenty
* 350 g vody
* 200 g špenátu
* 300 g cherry rajčátek
* 2 stroužky česneku
* olej
Postup:
V osolené vodě uvařte hustou polentovou kaši. Vmíchejte do ní blanšírovaný a pokrájený špenát a vytvarujte z ní placky, ty opečte na oleji. Podávejte je s rajčatovou směsí, kterou vytvoříte tak, že na oleji orestujete prolisované stroužky česneku. Přidejte nakrájená rajčata a ještě chvíli je opečte.
Špenátové ravioli se šalvějovou omáčkou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na ravioli:
* 400 g polohrubé mouky
* 4 žloutky
Na náplň:
* 300 g listového špenátu
* 100 g lučiny
* 1 cibuli
* sůl, pepř
Na dohotovení:
* 60 g másla
* lístky šalvěje
* parmezán
Postup:
Z mouky, žloutků a špetky soli vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do fólie a nechte asi půl hodinky odpočinout. Pak ho vyválejte na 2 stejně velké pruhy. Na oleji orestujte cibuli, přidejte špenát a nechte ho zavadnout. Vmíchejte lučinu a směs osolte a opepřete. Nechte ji trochu vychladnout a pak na jeden plát těsta dávejte lžičkou hromádky. Přiklopte druhým dílem a pomocí rádýlka vykrajujte čtverečky. Ravioli krátce uvařte v osolené vodě. Mezitím vložte do rendlíku čtvrtku másla a zahřívejte ji, dokud mírně nezhnědne. Na máslo dejte uvařené ravioli, pár nasekaných lístků šalvěje a krátce vše osmahněte. Podle potřeby osolte, opepřete a podávejte s parmazánem.
Palačinky se špenátem a slaninou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Na palačinky:
* 200 g polohrubé mouky
* 500 ml mléka
* 2 vejce
* špetku soliNa náplň:
* 600 g čerstvého listového špenátu
* 3 stroužky česneku
* 1 cibuli
* 200 ml smetany na vaření
* 6 plátků slaniny
* 100 g tvrdého sýra
* sůl a mletý černý pepř
* špetku muškátového oříšku
* olejPostup:
Nejprve si připravte těsto na palačinky. Do mísy nalejte mléko, přidejte vejce a důkladně rozšlehejte metličkou. Pak zlehka přisypávejte mouku a míchejte, dokud těsto nebude mít potřebnou konzistenci. Dochuťte špetkou soli a smažte palačinky na mírném ohni.
Špenát spařte horkou vodou a nechte okapat. Cibuli nakrájejte na kostičky a společně s nasekaným česnekem orestujte na pánvi na rozpáleném oleji. Přidejte špenát a poduste. Podle chuti osolte a okořeňte pepřem a muškátovým oříškem. Nakonec přilejte smetanu a nechte ještě chvilku dusit. Když je špenát hotový, zprudka osmažte plátky slaniny a vmíchejte je do špenátu. Palačinky naplňte hotovou špenátovou směsí, posypejte sýrem a zatočte.
DALŠÍ RECEPTY:
LEHKÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA
ZAPEČENÁ BROKOLICE
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ ZELENINOVÉ RECEPTY