- Foto: shutterstock.com15. května 2016 / 06:00
Těsto libovolné chuti i konzistence a pestrá škála náplní. Z nabídky luxusních rolád si určitě vyberete tu svou. A díky nám si je budete moci snadno připravit doma.
Nadýchaná se šampaňským
Budete potřebovat (na 1 roládu):
Na těsto:
* 6 bílků
* 4 žloutky
* 100 g moučkového cukru
* 2 lžíce vody
* 75 g hladké mouky
* 50 g solamylu
* 1 sáček kypřicího prášku
Na náplň
* 2 žloutky
* 50 g moučkového cukru
* 100 ml sektu
* 6 plátků želatiny
* 400 ml smetany ke šlehání
* 1 sáček ztužovače šlehačky
* 200 g čerstvých jahod
Na dohotovení:
* 125 ml smetany ke šlehání
* 1 sáček ztužovače šlehačky
* čerstvé jahody
* lístky meduňky nebo máty
* moučkový cukr
* tuk na potření
Postup:
Do sněhu z bílků zašlehejte 1/3 cukru. Zvlášť ušlehejte žloutky s horkou vodou, zašlehejte zbylý cukr a střídavě přidávejte sníh a mouku se solamylem a kypřicím práškem. Těsto rozetřete na plech s papírem na pečení potřeným tukem a pečte ho při 200 °C asi 12 minut. Horký plát překlopte na pocukrovanou utěrku, srolujte a nechte vychladnout.
Žloutky s cukrem ušlehejte v horké lázni. Přidejte sekt, nabobtnalou želatinu a za stálého šlehání ji nechte rozpustit. Hmotu odstavte a šleháním chlaďte. Vyšlehejte smetanu se ztužovačem, vmíchejte ji do žloutkového základu a přidejte kousky jahod. Plát rozviňte, potřete náplní a opět srolujte. Roládu přeložte na tác, potřete ji šlehačkou se ztužovačem a nechte 2 hodiny chladit. Ozdobte ji ovocem a zelenými lístky.
Svěží citronová
Budete potřebovat (na 1 roládu):
Na těsto:
* 4 vejce
* 80 g krupicového cukru
* 120 g polohrubé mouky
* 1/2 lžičky kypřicího prášku
Na náplň:
* 250 g mascarpone
* šťávu a kůru z 1 citronu
* 40 g moučkového cukru
* 4 plátky želatiny
* 125 ml smetany ke šlehání
Na dohotovení:
* moučkový cukr
* kolečka citronu
* máslo na potření
Postup:
Oddělené žloutky vyšlehejte se 40 g cukru. Do pěny střídavě zapravte směs mouky s kypřicím práškem a z bílků vyšlehaný, zbylým cukrem oslazený pevný sníh. Těsto nalijte a rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, vše hned srolujte a nechte vychladnout.
Mezitím připravte náplň: mascarpone, jemně strouhanou kůru, citronovou šťávu a cukr vyšlehejte ruční metličkou. Asi 3 lžíce hmoty odeberte, důkladně ji smíchejte s předem nabobtnalou želatinou a vše vraťte zpět. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu a náplň nechte chvíli odpočinout. Těsto rozbalte, potřete ho citronovou náplní a znovu stočte. Roládu poprašte moučkovým cukrem a dozdobte kolečky citronu.
Exkluzivní bezé
Budete potřebovat (na 1 roládu):
Na těsto:
* 8 bílků
* 140 g krupicového cukru
* 80 g polohrubé mouky
* 80 g strouhaných vlašských ořechů
Na náplň:
* 250 ml smetany ke šlehání
* 2 sáčky ztužovače šlehačky
* 2 sáčky vanilkového cukru
Na dohotovení:
* borůvky, ostružiny, maliny nebo jiné drobné čerstvé či kompotované ovoce
* moučkový cukr
* máslo na potření
Postup:
Do pevného a lesklého sněhu vyšlehaného z bílků stěrkou zvolna zapracujte po lžících přidávanou směs veškerých sypkých surovin. Hmotu rovnoměrně rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem. V troubě (ne v horkovzdušné!) vyhřáté na 170 °C ji pečte asi 15 až 20 minut. Upečený plát i s papírem přeneste na utěrku, vše srolujte a těsto nechte vychladnout.
Mezitím částečně vyšlehejte smetanu, přidejte do ní ztužovač a vanilkový cukr a ještě chvíli šlehejte. Roládu opatrně rozrolujte, odstraňte z ní utěrku i papír. Na plát naneste vrstvu šlehačky, kterou zhruba do jedné poloviny podélně poklaďte čerstvým nebo dobře okapaným kompotovaným ovocem. Plát zarolujte, začněte od okraje s ovocem, a moučník vložte do chladničky. Servírujte ho až po řádném zchlazení, nejlépe druhý den. Povrch poprašte cukrem.
Se smetanovo-jahodovou náplní
Budete potřebovat (na 1 roládu):
Na těsto:
* 6 vajec
* 140 g krupicového cukru
* 80 g hladké mouky
Na náplň:
* 4 plátky želatiny
* 4 lžíce vody
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1 sáček vanilkového cukru
* 2 lžíce moučkového cukru
* 250 ml zakysané smetany
* jahody pokrájené na plátky
Na dohotovení:
* moučkový cukr
* mandlové lupínky
Postup:
Šlehačem vypracujte z oddělených bílků a krupicového cukru pevnou pěnu, postupně do ní zašlehejte žloutky a po troškách přisypávanou mouku. Těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát poprašte moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte bez rolování vychladnout.
Mezitím připravte náplň: v trošce vody namočte plátky želatiny a jakmile nabobtnají, rozehřejte je v mikrovlnce (maximálně na 60 °C). V míse rozšlehejte smetanu s vanilkovým a moučkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte do mísy. Důkladně prošlehanou náplň naneste na rovný plát, poklaďte ji plátky jahod a stočte. Roládu nechte v chladničce ztuhnout, před servírováním ji poprašte moučkovým cukrem a dozdobte mandlovými lupínky.
S rychlým čokokrémem
Budete potřebovat (na 1 roládu):
Na těsto:
* 5 vajec
* 5 lžic moučkového cukru
* 5 lžic polohrubé mouky
* špetku kypřicího prášku
Na náplň:
* 1 sáček čokoládového pudinkového prášku
* 300 ml mléka
* 1 sáček vanilkového cukru
* 100 g hořké čokolády
* 200 g másla
* 5 lžic moučkového cukru
Na dohotovení:
* směs drobného ovoce
* čokoládovou polevu
* máslo a hrubou mouku
Postup:
Oddělené žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem. Do pevné pěny přisypejte mouku smíchanou s kypřicím práškem. Zvolna vše zamíchejte a stěrkou lehce zapravte pevný sníh z bílků. Těsto rozetřete na plech s pečicím papírem potřeným máslem a posypaným hrubou moukou. V troubě vyhřáté na 180 °C ho pečte asi 10 minut. Horký plát překlopte na utěrku posypanou hrubou moukou, i s papírem vše srolujte a nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém: pudinkový prášek rozmíchejte v kastrolku v chladném mléce, přidejte vanilkový cukr a za stálého míchání svařte hustý pudink. Jakmile ho odstavíte, přidejte do něj na kousky nalámanou čokoládu a míchejte tak dlouho, dokud se kousky nerozpustí. Pudink pak zchlaďte za občasného míchání ve studené vodní lázni.
Zvlášť ušlehejte doběla máslo s moučkovým cukrem a pudink do pěny po lžících zašlehejte. Zchladlou roládu rozbalte a plát nechte na utěrce. Stáhněte z něj papír a celý ho potřete náplní. Na ni rovnoměrně rozprostřete ovoce a vše zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a nechte ji ztuhnout.
VYZKOUŠEJTE RECPTY:
VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
LAHODNÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY