Špízy nejen na gril: Z vepřového, kuřecího i pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Špízy nejen na gril: Z vepřového, kuřecího i pro vegetariány

  • Foto: shutterstock.com
    14května   2016  /  06:00

    Špízy vypadají báječně, můžete je připravit z nejrůznějších surovin, s masem i bez, a vyladit chutě přesně podle svého vkusu. Navíc je snadno připravíte v troubě i na grilu.

  • Vepřové špízy s paprikou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g vepřové kýty

    * 1/2 zelené papriky

    * 1/2 červené papriky

    * 1/2 žluté papriky

    * 4 červené cibule

    * olej

    * grilovací koření

    * máslo na pekáč

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na větší, ne příliš silné kousky, papriky upravte na čtverečky a cibuli na čtvrtky. Všechny ingredience střídavě napichujte na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Špízy potřené olejem a posypané kořením nechte asi 2 hodiny odležet. Pak je přeložte do máslem vytřeného pekáče a při 180 °C je za občasného obracení a podlévání vodou pečte asi 50 až 60 minut (maso musí změknout).

  • Medové kuřecí špízy

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg kuřecích prsou

    * olej

     

    Na marinádu:

    * 4 lisované stroužky česneku

    * 1 lžíci citronové šťávy

    * 2 lžíce sójové omáčky

    * 2 lžíce medu

    * 6 lžic oleje

    * mletý černý pepř

    Postup:

    Všechny suroviny na marinádu důkladně smíchejte v misce. Maso nakrájené na kousky v ní obalte a nechte v míse pod potravinářskou fólií minimálně 3 hodiny marinovat. Pak je napíchejte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly a špízy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem (potřete ho olejem). V troubě vyhřáté na 180 °C pečte špízy za občasného obracení a potírání marinádou asi 30 minut.

  • S rybou a mořskými plody

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g filetů z pevné ryby bez kostí (tuňák, treska, mečoun)

    * 24 větších vyloupaných krevet

     

    Na marinádu:

    * 20 g zázvoru

    * strouhanou kůru z 1/2 pomeranče

    * 3 lžíce pomerančové šťávy

    * omáčku teriyaki

    * 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy

    * 1 lžíci koriandru

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Polovinu promíchejte s pomerančovou kůrou a šťávou, pepřem a omáčkou. Na kostky upravenou rybu promíchejte s marinádou a nechte ji v míse pod fólií v chladničce odležet asi 12 hodin. Zbylý zázvor, limetkovou nebo citronovou šťávu, koriandr, pepř, sůl a olivový olej promíchejte v jiné misce. Do marinády vložte krevety a dejte je marinovat také na 12 hodin. Pak kousky ryby i krevety nechte okapat a střídavě je napichujte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly. Za průběžného otáčení a potírání limetkovou nebo citronovou marinádou je grilujte 8 až 10 minut.

  • Zeleninové se sýrem feta

    Foto: shutterstock.com

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 400 g sýra Feta

    * 2 střední cukety

    * 1 žlutou papriku

    * 1 červenou papriku

    * 12 cherry rajčátek

     

    Na marinádu:

    * 2 stroužky česneku

    * 1 lžíci bazalky

    * 1 lžíci tymiánu

    * 2 lžíce citronové šťávy

    * 4 lžíce olivového oleje

    * mořskou sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    V míse smíchejte prolisovaný česnek, nasekané bylinky, citronovou šťávou a olej, směs ochuťte solí a pepřem. Do marinády naložte kostičky sýra, cuketu upravenou na tenké dlouhé plátky, pokrájené papriky a cherry rajčátka (můžete je přepůlit). Vše opatrně promíchejte a přikryté fólií nechte odležet minimálně 1 hodinu. Na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly napichujte střídavě kousky sýra a zeleniny. Špízy grilujte na elektrickém grilu 5 až 6 minut z každé strany. Pokud použijete gril na dřevěné uhlí, položte špízy do hliníkové misky nebo na alobal.

  • Špíz z kořeněných jater

    Foto: shutterstock.com

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg vepřových nebo kuřecích jater

    * drcený kmín

    * sušený česnek (nebo čerstvý lisovaný)

    * mletý černý pepř

    * majoránku

    * 6 lžic oleje

    * sůl

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Očištěná játra pokrájejte na kousky, obalte je ve směsi koření, zakápněte olejem a v míse pod fólií je nechte v chladničce odležet asi 12 hodin. Pak je napíchejte na grilovací jehly. V pánvi na rozpáleném oleji zvolna špízy opékejte ze všech stran asi 8 až 10 minut, můžete je také grilovat. Hotové osolte a ihned podávejte. Můžete je přelít libovolným dresinkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz