Špízy nejen na gril: Z vepřového, kuřecího i pro vegetariány | Recepty.Blesk.cz

Špízy nejen na gril: Z vepřového, kuřecího i pro vegetariány

  • Foto: shutterstock.com
    14května   2016  /  06:00

    Špízy vypadají báječně, můžete je připravit z nejrůznějších surovin, s masem i bez, a vyladit chutě přesně podle svého vkusu. Navíc je snadno připravíte v troubě i na grilu.

  • Vepřové špízy s paprikou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 800 g vepřové kýty

    * 1/2 zelené papriky

    * 1/2 červené papriky

    * 1/2 žluté papriky

    * 4 červené cibule

    * olej

    * grilovací koření

    * máslo na pekáč

     

    Postup:

    Maso nakrájejte na větší, ne příliš silné kousky, papriky upravte na čtverečky a cibuli na čtvrtky. Všechny ingredience střídavě napichujte na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Špízy potřené olejem a posypané kořením nechte asi 2 hodiny odležet. Pak je přeložte do máslem vytřeného pekáče a při 180 °C je za občasného obracení a podlévání vodou pečte asi 50 až 60 minut (maso musí změknout).

  • Medové kuřecí špízy


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg kuřecích prsou

    * olej

     

    Na marinádu:

    * 4 lisované stroužky česneku

    * 1 lžíci citronové šťávy

    * 2 lžíce sójové omáčky

    * 2 lžíce medu

    * 6 lžic oleje

    * mletý černý pepř

    Postup:

    Všechny suroviny na marinádu důkladně smíchejte v misce. Maso nakrájené na kousky v ní obalte a nechte v míse pod potravinářskou fólií minimálně 3 hodiny marinovat. Pak je napíchejte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly a špízy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem (potřete ho olejem). V troubě vyhřáté na 180 °C pečte špízy za občasného obracení a potírání marinádou asi 30 minut.

  • S rybou a mořskými plody


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g filetů z pevné ryby bez kostí (tuňák, treska, mečoun)

    * 24 větších vyloupaných krevet

     

    Na marinádu:

    * 20 g zázvoru

    * strouhanou kůru z 1/2 pomeranče

    * 3 lžíce pomerančové šťávy

    * omáčku teriyaki

    * 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy

    * 1 lžíci koriandru

    * 4 lžíce olivového oleje

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Polovinu promíchejte s pomerančovou kůrou a šťávou, pepřem a omáčkou. Na kostky upravenou rybu promíchejte s marinádou a nechte ji v míse pod fólií v chladničce odležet asi 12 hodin. Zbylý zázvor, limetkovou nebo citronovou šťávu, koriandr, pepř, sůl a olivový olej promíchejte v jiné misce. Do marinády vložte krevety a dejte je marinovat také na 12 hodin. Pak kousky ryby i krevety nechte okapat a střídavě je napichujte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly. Za průběžného otáčení a potírání limetkovou nebo citronovou marinádou je grilujte 8 až 10 minut.

  • Zeleninové se sýrem feta


     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 400 g sýra Feta

    * 2 střední cukety

    * 1 žlutou papriku

    * 1 červenou papriku

    * 12 cherry rajčátek

     

    Na marinádu:

    * 2 stroužky česneku

    * 1 lžíci bazalky

    * 1 lžíci tymiánu

    * 2 lžíce citronové šťávy

    * 4 lžíce olivového oleje

    * mořskou sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    V míse smíchejte prolisovaný česnek, nasekané bylinky, citronovou šťávou a olej, směs ochuťte solí a pepřem. Do marinády naložte kostičky sýra, cuketu upravenou na tenké dlouhé plátky, pokrájené papriky a cherry rajčátka (můžete je přepůlit). Vše opatrně promíchejte a přikryté fólií nechte odležet minimálně 1 hodinu. Na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly napichujte střídavě kousky sýra a zeleniny. Špízy grilujte na elektrickém grilu 5 až 6 minut z každé strany. Pokud použijete gril na dřevěné uhlí, položte špízy do hliníkové misky nebo na alobal.

  • Špíz z kořeněných jater


     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 kg vepřových nebo kuřecích jater

    * drcený kmín

    * sušený česnek (nebo čerstvý lisovaný)

    * mletý černý pepř

    * majoránku

    * 6 lžic oleje

    * sůl

    * olej na smažení

     

    Postup:

    Očištěná játra pokrájejte na kousky, obalte je ve směsi koření, zakápněte olejem a v míse pod fólií je nechte v chladničce odležet asi 12 hodin. Pak je napíchejte na grilovací jehly. V pánvi na rozpáleném oleji zvolna špízy opékejte ze všech stran asi 8 až 10 minut, můžete je také grilovat. Hotové osolte a ihned podávejte. Můžete je přelít libovolným dresinkem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Osud malého Adámka (10) rozplakal i Krainovou!…

Případ malého Adámka (10), kterého nechali dlouhých 13 minut krvácejícího a bez pomoci v pardubické…

celý článek »

Události

„Mlátička“ Ondráček dostal metál od bojovníků…

Komunistický poslanec Zdeněk Ondráček obdržel tento týden ocenění od Českého svazu bojovníků za svobodu…

celý článek »

České celebrity

Dara si hraje s ohněm? Zveřejnila písničku…

Ona si nedá pokoj! I když jí už dal expartner Rytmus (41) jasně najevo, aby mu dala pokoj, Dara Rolins…

celý článek »

Krimi

Smrt krásné Juliány († 22): Život si vzala…

V pátek zněly smuteční zvony v okrese Detná pod horou Poľana. Rodina a přátelé se loučili s dvaadvacetiletou…

celý článek »