- Foto: shutterstock.com14. května 2016 / 06:00
Špízy vypadají báječně, můžete je připravit z nejrůznějších surovin, s masem i bez, a vyladit chutě přesně podle svého vkusu. Navíc je snadno připravíte v troubě i na grilu.
- Foto: shutterstock.com
Vepřové špízy s paprikou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 800 g vepřové kýty
* 1/2 zelené papriky
* 1/2 červené papriky
* 1/2 žluté papriky
* 4 červené cibule
* olej
* grilovací koření
* máslo na pekáč
Postup:
Maso nakrájejte na větší, ne příliš silné kousky, papriky upravte na čtverečky a cibuli na čtvrtky. Všechny ingredience střídavě napichujte na předem namočené špejle nebo grilovací jehly. Špízy potřené olejem a posypané kořením nechte asi 2 hodiny odležet. Pak je přeložte do máslem vytřeného pekáče a při 180 °C je za občasného obracení a podlévání vodou pečte asi 50 až 60 minut (maso musí změknout).
- Foto: shutterstock.com
Medové kuřecí špízy
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kg kuřecích prsou
* olej
Na marinádu:
* 4 lisované stroužky česneku
* 1 lžíci citronové šťávy
* 2 lžíce sójové omáčky
* 2 lžíce medu
* 6 lžic oleje
* mletý černý pepř
Postup:
Všechny suroviny na marinádu důkladně smíchejte v misce. Maso nakrájené na kousky v ní obalte a nechte v míse pod potravinářskou fólií minimálně 3 hodiny marinovat. Pak je napíchejte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly a špízy naskládejte na plech vyložený pečicím papírem (potřete ho olejem). V troubě vyhřáté na 180 °C pečte špízy za občasného obracení a potírání marinádou asi 30 minut.
- Foto: shutterstock.com
S rybou a mořskými plody
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 600 g filetů z pevné ryby bez kostí (tuňák, treska, mečoun)
* 24 větších vyloupaných krevet
Na marinádu:
* 20 g zázvoru
* strouhanou kůru z 1/2 pomeranče
* 3 lžíce pomerančové šťávy
* omáčku teriyaki
* 3 lžíce limetkové nebo citronové šťávy
* 1 lžíci koriandru
* 4 lžíce olivového oleje
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno. Polovinu promíchejte s pomerančovou kůrou a šťávou, pepřem a omáčkou. Na kostky upravenou rybu promíchejte s marinádou a nechte ji v míse pod fólií v chladničce odležet asi 12 hodin. Zbylý zázvor, limetkovou nebo citronovou šťávu, koriandr, pepř, sůl a olivový olej promíchejte v jiné misce. Do marinády vložte krevety a dejte je marinovat také na 12 hodin. Pak kousky ryby i krevety nechte okapat a střídavě je napichujte na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly. Za průběžného otáčení a potírání limetkovou nebo citronovou marinádou je grilujte 8 až 10 minut.
- Foto: shutterstock.com
Zeleninové se sýrem feta
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 400 g sýra Feta
* 2 střední cukety
* 1 žlutou papriku
* 1 červenou papriku
* 12 cherry rajčátek
Na marinádu:
* 2 stroužky česneku
* 1 lžíci bazalky
* 1 lžíci tymiánu
* 2 lžíce citronové šťávy
* 4 lžíce olivového oleje
* mořskou sůl
* mletý černý pepř
Postup:
V míse smíchejte prolisovaný česnek, nasekané bylinky, citronovou šťávou a olej, směs ochuťte solí a pepřem. Do marinády naložte kostičky sýra, cuketu upravenou na tenké dlouhé plátky, pokrájené papriky a cherry rajčátka (můžete je přepůlit). Vše opatrně promíchejte a přikryté fólií nechte odležet minimálně 1 hodinu. Na předem namočené špejle nebo na grilovací jehly napichujte střídavě kousky sýra a zeleniny. Špízy grilujte na elektrickém grilu 5 až 6 minut z každé strany. Pokud použijete gril na dřevěné uhlí, položte špízy do hliníkové misky nebo na alobal.
- Foto: shutterstock.com
Špíz z kořeněných jater
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kg vepřových nebo kuřecích jater
* drcený kmín
* sušený česnek (nebo čerstvý lisovaný)
* mletý černý pepř
* majoránku
* 6 lžic oleje
* sůl
* olej na smažení
Postup:
Očištěná játra pokrájejte na kousky, obalte je ve směsi koření, zakápněte olejem a v míse pod fólií je nechte v chladničce odležet asi 12 hodin. Pak je napíchejte na grilovací jehly. V pánvi na rozpáleném oleji zvolna špízy opékejte ze všech stran asi 8 až 10 minut, můžete je také grilovat. Hotové osolte a ihned podávejte. Můžete je přelít libovolným dresinkem.