Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce | Recepty.Blesk.cz

Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce

  • Foto: shutterstock.com
    8května   2016  /  06:00

    Bylinky dodají vašemu jídlu barvu a aroma. Kromě toho jsou bazalka, šalvěj, fenykl a spol. také velmi zdravé. Poradíme vám, které si pořídit a do čeho je máte přidat.

  • Pažitka

    ..

    Čerstvé svěží stonky, které chutí připomínají cibulku, se nejvíc hodí na dochucení tvarohu, vajíčkovo-sýrových pokrmů, polévek a omáček.
    I kvítky jsou jedlé - využijete je třeba na dekoraci jarních chuťovek. Pažitku nikdy nedrťte, stačí ji jemně nakrájet, jinak zhořkne.

  • Koriandr

    ..

    Silná, jemně hořká bylinka je známá především v indické, turecké nebo ruské kuchyni. Její specifická nahořklá chuť ale nemusí být každému příjemná.

  • Libeček

    ..

    Tuto bylinku můžete znát také pod názvem maggi. Nezapomínejte ji přidávat do každé polévky a guláše. Výborně ale dochutí i pečenou zeleninu, maso nebo omáčky.

  • Brutnák

    ..

    Má podobné aroma jako okurka. V kuchyni se používá jen čerstvý, nikdy ho nevařte ani nepečte. Výborný je do salátů, polévek a vaječných jídel nebo dezertů. Jedlé květy jsou krásné v salátech a zamrazené v ledových kostkách se skvěle hodí do míchaných nápojů.

  • Estragon

    ..

    Je velmi kořenitý, proto ho používejte velmi opatrně. Vhodný je do salátů, omáček, marinád nebo na dochucení octa.

  • Bobkový list

    ..

    Čerstvé i sušené bobkové listy jsou výborné k masovým a zeleninovým pokrmům, do gulášů a kořeněných olejů. Dokonce se hodí i jako voňavá dekorace na balkon nebo terasu.

  • Fenykl

    ..

    Čerstvý je dobrý k hlávkovým salátům a zejména k pokrmům z ryb. Malá hnědá semínka se hodí na dochucení chleba nebo pečiva. Čaj z rozdrcených semínek má zklidňující účinky a uvolňuje břišní křeče.

  • Tymián

    ..

    Základní bylinka středozemní kuchyně. Listy i květy se hodí do omáček, vepřových specialit, k huse a divočině. Výborný je ke grilované rybě nebo kandované mrkvi.

  • Potočnice

    ..

    Jedlé květy ostré kořenité rostlinky ozdobí tvarohové a vaječné pokrmy.
    Pupeny nakládejte jako kapary do soli.

  • Majoránka

    ..

    Nevyhnutelná je zejména pro bramborové polévky a do karbanátků. Dá se dobře zmrazit nebo sušit. Sbírejte ji před rozkvětem, protože to je nejaromatičtější.

  • Řeřicha

    ..

    Jemná rostlinka se dá lehce vypěstovat v misce na okně. Klíčky a mladé lístky se hodí zejména na přípravu jarních dobrot.

  • Petrželová nať

    ..

    Hladké listy mají intenzivnější chuť než kudrnatá petrželka. Dobrá je do každého jídla, do salátů, polévek, k zelenině, do omáček a skoro do všech jídel s bramborami.

  • Máta

    ..

    V Anglii se používá na dochucení jehněčího, v Itálii se spolu s bazalkou stará o typickou chuť minestrone. Čerstvé listy jsou dobré pro přípravu čaje, ale neodolatelné budou i v míchaných nápojích, salátech a dezertech.

  • Šalvěj

    ..

    Má hořkou bylinkovou chuť a opravdu silné aroma, proto ji dávkujte jen velmi opatrně. Výborná bude k telecímu řízku nebo na pečení.

  • Kerblík

    ..

    Malé lístky mají intenzivní aroma. Před rozkvětem sbírejte jen vnější listy a přidávejte je na dochucení polévek, světlých omáček, vaječných a jehněčích pokrmů. Pozor, vždy jen syrový. Nevařte ho.

  • Citronová meduňka

    ..

    Citronové aroma se skvěle hodí do salátů, omáček, k rybě a do dezertů.
    Meduňka bude osvěžující v míchaných nápojích, tvarohu a k jahodám. Přidávejte ji na dochucení už hotových pokrmů.

  • Levandule

    ..

    Stále zelená kytice má bylinkovou chuť. Mladými listy a stonky můžete dochutit rybu, jehněčí nebo také bábovku.

  • Oregano

    ..

    Je jemnější a méně dřevnaté než majoránka. Neodmyslitelně patří k přípravě italských pokrmů, jako jsou pizza, těstoviny, saláty a mořské plody.

  • Rozmarýn

    ..

    Silná, jemně nahořklá bylinka chutná intenzivněji, když ji povaříte nebo podusíte. Perfektní je s pečenými bramborami, vepřovým masem nebo drůbežím ragú.

     

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PARMIGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

    TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ

     

    VYZKOUŠEJTE MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »