Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce | Recepty.Blesk.cz

Velký bylinkový manuál: Do jakého jídla se hodí nejvíce

  • Foto: shutterstock.com
    8května   2016  /  06:00

    Bylinky dodají vašemu jídlu barvu a aroma. Kromě toho jsou bazalka, šalvěj, fenykl a spol. také velmi zdravé. Poradíme vám, které si pořídit a do čeho je máte přidat.

  • Pažitka

    Foto: shutterstock.com

    Čerstvé svěží stonky, které chutí připomínají cibulku, se nejvíc hodí na dochucení tvarohu, vajíčkovo-sýrových pokrmů, polévek a omáček.
    I kvítky jsou jedlé - využijete je třeba na dekoraci jarních chuťovek. Pažitku nikdy nedrťte, stačí ji jemně nakrájet, jinak zhořkne.

  • Koriandr

    Foto: shutterstock.com

    Silná, jemně hořká bylinka je známá především v indické, turecké nebo ruské kuchyni. Její specifická nahořklá chuť ale nemusí být každému příjemná.

  • Libeček

    Foto: shutterstock.com

    Tuto bylinku můžete znát také pod názvem maggi. Nezapomínejte ji přidávat do každé polévky a guláše. Výborně ale dochutí i pečenou zeleninu, maso nebo omáčky.

  • Brutnák

    Foto: shutterstock.com

    Má podobné aroma jako okurka. V kuchyni se používá jen čerstvý, nikdy ho nevařte ani nepečte. Výborný je do salátů, polévek a vaječných jídel nebo dezertů. Jedlé květy jsou krásné v salátech a zamrazené v ledových kostkách se skvěle hodí do míchaných nápojů.

  • Estragon

    Foto: shutterstock.com

    Je velmi kořenitý, proto ho používejte velmi opatrně. Vhodný je do salátů, omáček, marinád nebo na dochucení octa.

  • Bobkový list

    Foto: shutterstock.com

    Čerstvé i sušené bobkové listy jsou výborné k masovým a zeleninovým pokrmům, do gulášů a kořeněných olejů. Dokonce se hodí i jako voňavá dekorace na balkon nebo terasu.

  • Fenykl

    Foto: shutterstock.com

    Čerstvý je dobrý k hlávkovým salátům a zejména k pokrmům z ryb. Malá hnědá semínka se hodí na dochucení chleba nebo pečiva. Čaj z rozdrcených semínek má zklidňující účinky a uvolňuje břišní křeče.

  • Tymián

    Foto: shutterstock.com

    Základní bylinka středozemní kuchyně. Listy i květy se hodí do omáček, vepřových specialit, k huse a divočině. Výborný je ke grilované rybě nebo kandované mrkvi.

  • Potočnice

    Foto: shutterstock.com

    Jedlé květy ostré kořenité rostlinky ozdobí tvarohové a vaječné pokrmy.
    Pupeny nakládejte jako kapary do soli.

  • Majoránka

    Foto: shutterstock.com

    Nevyhnutelná je zejména pro bramborové polévky a do karbanátků. Dá se dobře zmrazit nebo sušit. Sbírejte ji před rozkvětem, protože to je nejaromatičtější.

  • Řeřicha

    Foto: shutterstock.com

    Jemná rostlinka se dá lehce vypěstovat v misce na okně. Klíčky a mladé lístky se hodí zejména na přípravu jarních dobrot.

  • Petrželová nať

    Foto: shutterstock.com

    Hladké listy mají intenzivnější chuť než kudrnatá petrželka. Dobrá je do každého jídla, do salátů, polévek, k zelenině, do omáček a skoro do všech jídel s bramborami.

  • Máta

    Foto: shutterstock.com

    V Anglii se používá na dochucení jehněčího, v Itálii se spolu s bazalkou stará o typickou chuť minestrone. Čerstvé listy jsou dobré pro přípravu čaje, ale neodolatelné budou i v míchaných nápojích, salátech a dezertech.

  • Šalvěj

    Foto: shutterstock.com

    Má hořkou bylinkovou chuť a opravdu silné aroma, proto ji dávkujte jen velmi opatrně. Výborná bude k telecímu řízku nebo na pečení.

  • Kerblík

    Foto: shutterstock.com

    Malé lístky mají intenzivní aroma. Před rozkvětem sbírejte jen vnější listy a přidávejte je na dochucení polévek, světlých omáček, vaječných a jehněčích pokrmů. Pozor, vždy jen syrový. Nevařte ho.

  • Citronová meduňka

    Foto: shutterstock.com

    Citronové aroma se skvěle hodí do salátů, omáček, k rybě a do dezertů.
    Meduňka bude osvěžující v míchaných nápojích, tvarohu a k jahodám. Přidávejte ji na dochucení už hotových pokrmů.

  • Levandule

    Foto: shutterstock.com

    Stále zelená kytice má bylinkovou chuť. Mladými listy a stonky můžete dochutit rybu, jehněčí nebo také bábovku.

  • Oregano

    Foto: shutterstock.com

    Je jemnější a méně dřevnaté než majoránka. Neodmyslitelně patří k přípravě italských pokrmů, jako jsou pizza, těstoviny, saláty a mořské plody.

  • Rozmarýn

    Foto: shutterstock.com

    Silná, jemně nahořklá bylinka chutná intenzivněji, když ji povaříte nebo podusíte. Perfektní je s pečenými bramborami, vepřovým masem nebo drůbežím ragú.

     

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    PARMIGIANA - ITALSKÝ ZAPEČENÝ LILEK

    TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ

     

    VYZKOUŠEJTE MASOVÉ RECEPTY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz