- Foto: shutterstock.com4. května 2016 / 06:00
O víkendu se konečně dočkáme tepla a k čemu jinému by takové počasí mělo svádět než k lahodnému obědu pod širým nebem? Co byste řekli třeba šťavnatému burgeru z rozpáleného grilu? Máme pro vás tipy, jak na ně!
Krůtí burger s brusinkovým kompotem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g mletého krůtího masa
3 cibule
1 vejce
2 lžíce hladké mouky
4 lžíce smetany na vaření
strouhanka
100 g chedaru
50 g anglické slaniny
4 lžičky brusinkového kompotu
4 listy salátu
4 sezamové bulky
oregano
olej
sůl a pepřPostup:
V misce promícháme mleté maso, nadrobno nasekanou cibuli, vejce, smetanu a hladkou mouku. Hmotu dochutíme špetkou mletého pepře, oreganem, solí a zahustíme strouhankou. Masovou směs rozdělíme na čtyři díly, vytvoříme kulaté placičky a upečeme je do zlatohněda.
Zbylé cibule oloupeme a nakrájíme na plátky. V pánvi orestujeme na nudličky nakrájenou slaninu, přidáme trochu oleje, cibuli a vše společně opékáme, až cibule změkne a lehce zezlátne. Podélně rozpůlíme sezamové bulky, prohřejeme je a obložíme listy salátu, burgery a plátky čedaru. Navrch rozdělíme slaninovou směs s cibulí a brusinkový kompot. Můžeme ozdobit snítkou čerstvého oregana.
Jak na nejlepší burgery, domácí limonády z čerstvého ovoce, králíka a kuře nebo pestrobarevné cupcaky, to se dočtete v nejnovějším čísle magazínu Blesk VAŠE RECEPTY, které vychází už dnes a které koupíte za pouhých 7,90 Kč na každém novinovém stánku.
Hovězí burger s avokádem
Budete potřebovat (pro 1 osobu):
130 g mletého hovězího masa
1 lžíce oleje
½ zralého avokáda
2 cherry rajčátka
1 lžíce limetové šťávy
sůl a pepř
1 velká celozrnná houska
hrst nakrájeného listového salátu
červená cibule
1 lžíce tatarské omáčkyPostup:
Mleté maso opepříme, vymícháme, vytvoříme z něj placku tenkou cca 1,5 cm a v lednici necháme 30 minut ztuhnout. Avokádo rozmačkáme vidličkou, přidáme kostičky rajčat, osolíme, opepříme a dochutíme limetkovou šťávou. Maso zprudka orestujeme z obou stran, necháme 5 minut odpočinout a pak ho osolíme. Housku rozkrojíme a pod grilem obě půlky opečeme z obou stran. Na spodní díl namažeme tatarskou omáčku, přidáme salát, maso, pár tenkých nudliček cibule, avokádovou pomazánku a přiklopíme druhou půlkou housky.
Hovězí cheeseburger
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
400 g mletého hovězího masa
1 vejce
1 cibuli
1 stroužek česneku
1 lžičku dijonské hořčice
4 lžíce majonézy
sůl, pepř, bílý pepř
olej
4 silnější plátky ementálu
4 listy salátu
4 sezamové bulky
1 lžíce worcesteru
červenou cibuli, petrželku, kečupPostup:
Mleté hovězí maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejcem a worcesterem. Podle chuti okořeníme mletým pepřem a osolíme. Z hmoty vytvoříme čtyři hamburgery, které pomalu opečeme na grilu. Opékáme nejprve po jedné straně asi čtyři minuty. Potom hamburgery otočíme a opékáme další tři minuty.
Mezitím promícháme majonézu s hořčicí, dochutíme špetkou bílého pepře a podle potřeby solí. Sezamové bulky rozřízneme a krátce prohřejeme pod grilem. Obložíme listem salátu, který potřeme připravenou sýrovou omáčkou. Navrch položíme opečený hamburger, plátek ementálu, ozdobíme kolečkem červené cibule a snítkou petrželky. Ihned podáváme, obložené čerstvou zeleninou.
Vegetariánský burger
Budete potřebovat (pro 5 osob):
5 velkých celozrnných bulek
ledový salát
2 rajčata
1 kelímek nízkotučné smetany
kečup
1 malou plechovku sterilovaných červených fazolí
1 hrnek vařených jáhel
1 vejce
2 hrsti sterilované kukuřice
mletou sladkou papriku
trochu oleje na osmahnutí
3 lžíce celozrnné mouky
sůl a pepřPostup:
Fazole scedíme a rozmačkáme vidličkou na kaši, přidáme kukuřici, uvařené jáhly, vejce, koření a vše ručně promícháme. Nakonec do směsi zapracujeme celozrnnou mouku. Ze směsi rukama tvarujeme placičky, opečeme je dozlatova na grilu. Bulky rozřízneme, na spodní část každé položíme ledový salát, kolečka rajčat a osmažený burger, potřeme jej smetanou a kečupem a vše přiklopíme zbytkem bulky.
Vepřový grillburger
Budete potřebovat (pro 10 osob):
1,5 kg mletého vepřového masa
1 svazek čerstvé plocholisté petržele
1 svazek čerstvého koriandru
10 plátků prorostlé slaniny
červenou cibuli
nakládané okurky
dijonskou majonézu
ostrý kečup
10 plátků sýru čedar
salát Little Gem
10 sýrových bulekPostup:
Mleté maso osolíme, opepříme a smícháme s nasekanou petrželkou a koriandrem, pak necháme směs v chladu odležet. Cibuli nakrájíme nadrobno, okurky a rajčata na plátky, sýr necháme při pokojové teplotě změknout.
Z vychlazené masové směsi uděláme deset pevných vzduchu zbavených koulí a z nich pak placky silné 1,5 až 2 cm. Uprostřed každé placky vytvoříme hranou dlaně malý žlábek, aby se maso při opékání uprostřed nezvedalo. Vkládáme na rozpálený gril a zprudka necháme zatáhnout. Zhruba za 5 minut burgery obrátíme a pečeme dalších 5 minut z druhé strany. Pak maso ještě jednou obrátíme a na každou porci položíme plátek sýra.
Na pánvi opečeme dokřupava plátky slaniny. Rozpůlené bulky opečeme z vnitřní strany nasucho na grilu, spodní část bulky potřeme majonézou, posypeme nasekanou cibulkou, poklademe plátky okurky a listy salátu. Pak na maso přidáme plátky rajčat, opečenou křupavou slaninu a přiklopíme horní části bulky, kterou jsme z vnitřní strany pokapali kvalitním hustým kečupem.
DALŠÍ RECEPTY:
KANČÍ GULÁŠ
RYCHLÉ KUŘECÍ NUDLIČKY
VYZKOUŠEJTE I JINÉ MASOVÉ RECEPTY