- Foto: Shutterstock.com1. května 2016 / 06:00
Chřest má nejen úžasnou chuť, ale také bohatou historii. Pěstoval se už ve starověkém Egyptě, kde jej královna Nefertiti označila za pokrm bohů. Je proto škoda, že u nás se zatím velké slávě netěší. Nebojte se pustit si chřest do kuchyně! Jeho sezona právě začíná a vy si jej určitě zamilujete.
Chřestová polévka
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 kg oloupaného bílého chřestu
1,5 l kuřecího vývaru
50 g másla
25 g mouky
1 cibuli nasekanou najemno
petrželovou nať
sůl, pepř
muškátový květ
150 g smetany
8 plátků toastového chleba
Postup:
Chřest oloupeme, odkrojíme špičky, které dáme stranou. Zbylý chřest nakrájíme na kousky. Na rozpuštěné máslo dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku, muškátový květ a během míchání vlijeme kuřecí vývar. Do vývaru nasypeme oloupaný a na kousky nakrájený chřest. Polévku osolíme, opepříme a vaříme.
Když je chřest měkký na skus, polévku vymixujeme a vmícháme smetanu, nakonec vložíme špičky chřestu, které ještě chvíli povaříme. Na pánvi osmažíme dokřupava na kostky nakrájený toastový chléb. Polévku nalijeme do talíře, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme petrželkou.
Chřestový francouzský quiche
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
250 g listového těsta
150 g šunky
100 g nahrubo nastrouhaného ementálu
najemno nakrájené červené cibule
350 g chřestu
2 vejce
2 žloutky
350 ml smetany
sůl, pepř
Postup:
Vejce a žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se smetanou, solí a pepřem. Chřest očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte cibuli, na kostičky pokrájenou šunku, ementál a jemně promíchejte. Listové těsto vyválejte do koláčové mísy, nasypte na něj chřestovou směs a zalijte smetanou s vejci. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.
Chřestový salát s jahodami a vlašskými ořechy
Budete potřebovat (na 4 porce):
100 g rukoly
100 g baby špenátu
100 g lístků mladé červené řepy
450 g chřestu
250 g jahod
100 g vlašských ořechů
Na zálivku:
50 ml balzamikového octa
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce medu
sůl, pepř
Postup:
Všechny saláty omyjte, osušte, dejte do mísy a přidejte k nim na čtvrtky pokrájené jahody a chřest nakrájený na velmi tenké plátky. Suroviny na zálivku smíchejte, promíchejte se salátem a servírujte posypané vlašskými ořechy.
Italské rizoto se zeleným chřestem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
100 g najemno nakrájené šalotky
30 g másla
4 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
200 g kulatozrnné rýže (Arborio)
100 ml bílého vína
400 ml vývaru
450 g zeleného chřestu
50 g najemno nastrouhaného parmazánu
hoblinky parmazánu
Postup:
Na dvě lžíce olivového oleje dejte zesklovatět šalotku, přidejte rýži, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Nechte odpařit a poté přidejte asi dvě naběračky vývaru. Osolte, opepřete a za stálého míchání po dávkách přilévejte zbylý vývar, dokud není rýže měkká na skus.
Na zbylém olivovém oleji zprudka orestujte nakrájený chřest. Rizoto odstavte a vmíchejte do něj nastrouhaný parmazán a máslo, aby dostalo krásně krémovou konzistenci. Promíchejte s chřestem a ihned podávejte posypané hoblinkami parmazánu.
DALŠÍ RECEPTY:
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA
VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ
UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ