- Foto: Shutterstock.com1. května 2016 / 06:00Chřest má nejen úžasnou chuť, ale také bohatou historii. Pěstoval se už ve starověkém Egyptě, kde jej královna Nefertiti označila za pokrm bohů. Je proto škoda, že u nás se zatím velké slávě netěší. Nebojte se pustit si chřest do kuchyně! Jeho sezona právě začíná a vy si jej určitě zamilujete. 
- Chřestová polévka  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 1 kg oloupaného bílého chřestu - 1,5 l kuřecího vývaru - 50 g másla - 25 g mouky - 1 cibuli nasekanou najemno - petrželovou nať - sůl, pepř - muškátový květ - 150 g smetany - 8 plátků toastového chleba - Postup:- Chřest oloupeme, odkrojíme špičky, které dáme stranou. Zbylý chřest nakrájíme na kousky. Na rozpuštěné máslo dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku, muškátový květ a během míchání vlijeme kuřecí vývar. Do vývaru nasypeme oloupaný a na kousky nakrájený chřest. Polévku osolíme, opepříme a vaříme. - Když je chřest měkký na skus, polévku vymixujeme a vmícháme smetanu, nakonec vložíme špičky chřestu, které ještě chvíli povaříme. Na pánvi osmažíme dokřupava na kostky nakrájený toastový chléb. Polévku nalijeme do talíře, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme petrželkou. 
- Chřestový francouzský quiche  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 250 g listového těsta - 150 g šunky - 100 g nahrubo nastrouhaného ementálu - najemno nakrájené červené cibule - 350 g chřestu - 2 vejce - 2 žloutky - 350 ml smetany - sůl, pepř - Postup:- Vejce a žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se smetanou, solí a pepřem. Chřest očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte cibuli, na kostičky pokrájenou šunku, ementál a jemně promíchejte. Listové těsto vyválejte do koláčové mísy, nasypte na něj chřestovou směs a zalijte smetanou s vejci. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C. 
- Chřestový salát s jahodami a vlašskými ořechy  - Budete potřebovat (na 4 porce):- 100 g rukoly - 100 g baby špenátu - 100 g lístků mladé červené řepy - 450 g chřestu - 250 g jahod - 100 g vlašských ořechů - Na zálivku: - 50 ml balzamikového octa - 2 lžíce olivového oleje - 2 lžíce medu - sůl, pepř - Postup:- Všechny saláty omyjte, osušte, dejte do mísy a přidejte k nim na čtvrtky pokrájené jahody a chřest nakrájený na velmi tenké plátky. Suroviny na zálivku smíchejte, promíchejte se salátem a servírujte posypané vlašskými ořechy. 
- Italské rizoto se zeleným chřestem  - Budete potřebovat (pro 4 osoby):- 100 g najemno nakrájené šalotky - 30 g másla - 4 lžíce olivového oleje - sůl, pepř - 200 g kulatozrnné rýže (Arborio) - 100 ml bílého vína - 400 ml vývaru - 450 g zeleného chřestu - 50 g najemno nastrouhaného parmazánu - hoblinky parmazánu - Postup:- Na dvě lžíce olivového oleje dejte zesklovatět šalotku, přidejte rýži, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Nechte odpařit a poté přidejte asi dvě naběračky vývaru. Osolte, opepřete a za stálého míchání po dávkách přilévejte zbylý vývar, dokud není rýže měkká na skus. - Na zbylém olivovém oleji zprudka orestujte nakrájený chřest. Rizoto odstavte a vmíchejte do něj nastrouhaný parmazán a máslo, aby dostalo krásně krémovou konzistenci. Promíchejte s chřestem a ihned podávejte posypané hoblinkami parmazánu. - DALŠÍ RECEPTY:- KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA- VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ- UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ


 
         
         
         
         
           
           
           
         
        