Snadné a skvělé recepty z chřestu: Nepropásněte jeho sezonu! | Recepty.Blesk.cz

Snadné a skvělé recepty z chřestu: Nepropásněte jeho sezonu!

  • Foto: Shutterstock.com
    1května   2016  /  06:00

    Chřest má nejen úžasnou chuť, ale také bohatou historii. Pěstoval se už ve starověkém Egyptě, kde jej královna Nefertiti označila za pokrm bohů. Je proto škoda, že u nás se zatím velké slávě netěší. Nebojte se pustit si chřest do kuchyně! Jeho sezona právě začíná a vy si jej určitě zamilujete.

  • Chřestová polévka

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    1 kg oloupaného bílého chřestu

    1,5 l kuřecího vývaru

    50 g másla

    25 g mouky

    1 cibuli nasekanou najemno

    petrželovou nať

    sůl, pepř

    muškátový květ

    150 g smetany

    8 plátků toastového chleba

     

    Postup:

    Chřest oloupeme, odkrojíme špičky, které dáme stranou. Zbylý chřest nakrájíme na kousky. Na rozpuštěné máslo dáme zesklovatět nakrájenou cibuli, přidáme mouku, muškátový květ a během míchání vlijeme kuřecí vývar. Do vývaru nasypeme oloupaný a na kousky nakrájený chřest. Polévku osolíme, opepříme a vaříme.

     

    Když je chřest měkký na skus, polévku vymixujeme a vmícháme smetanu, nakonec vložíme špičky chřestu, které ještě chvíli povaříme. Na pánvi osmažíme dokřupava na kostky nakrájený toastový chléb. Polévku nalijeme do talíře, posypeme chlebovými krutony a ozdobíme petrželkou.

  • Chřestový francouzský quiche

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    250 g listového těsta

    150 g šunky

    100 g nahrubo nastrouhaného ementálu

    najemno nakrájené červené cibule

    350 g chřestu

    2 vejce

    2 žloutky

    350 ml smetany

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Vejce a žloutky dejte do misky a rozšlehejte je se smetanou, solí a pepřem. Chřest očistěte, nakrájejte na malé kousky a dejte do mísy. Přidejte cibuli, na kostičky pokrájenou šunku, ementál a jemně promíchejte. Listové těsto vyválejte do koláčové mísy, nasypte na něj chřestovou směs a zalijte smetanou s vejci. Pečte dozlatova v troubě předehřáté na 180 °C.

  • Chřestový salát s jahodami a vlašskými ořechy

    Foto: shutterstock.com

     

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    100 g rukoly

    100 g baby špenátu

    100 g lístků mladé červené řepy

    450 g chřestu

    250 g jahod

    100 g vlašských ořechů

     

    Na zálivku:

    50 ml balzamikového octa

    2 lžíce olivového oleje

    2 lžíce medu

    sůl, pepř

     

    Postup:

    Všechny saláty omyjte, osušte, dejte do mísy a přidejte k nim na čtvrtky pokrájené jahody a chřest nakrájený na velmi tenké plátky. Suroviny na zálivku smíchejte, promíchejte se salátem a servírujte posypané vlašskými ořechy.

  • Italské rizoto se zeleným chřestem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (pro 4 osoby):

    100 g najemno nakrájené šalotky

    30 g másla

    4 lžíce olivového oleje

    sůl, pepř

    200 g kulatozrnné rýže (Arborio)

    100 ml bílého vína

    400 ml vývaru

    450 g zeleného chřestu

    50 g najemno nastrouhaného parmazánu

    hoblinky parmazánu

     

    Postup:

    Na dvě lžíce olivového oleje dejte zesklovatět šalotku, přidejte rýži, pořádně promíchejte a zalijte vínem. Nechte odpařit a poté přidejte asi dvě naběračky vývaru. Osolte, opepřete a za stálého míchání po dávkách přilévejte zbylý vývar, dokud není rýže měkká na skus.

     

    Na zbylém olivovém oleji zprudka orestujte nakrájený chřest. Rizoto odstavte a vmíchejte do něj nastrouhaný parmazán a máslo, aby dostalo krásně krémovou konzistenci. Promíchejte s chřestem a ihned podávejte posypané hoblinkami parmazánu.

     

    DALŠÍ RECEPTY:

    KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA

    VEPŘOVÁ PANENKA NA SLANINĚ

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO K ZAKOUSNUTÍ

Autor: red

Diskuse k článku

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz