- Foto: David Háva30. dubna 2016 / 06:00
Máte napnutý rozpočet, ale nechcete si odpustit teplé večeře? Máme pro vás skvělé recepty, které nezatíží vaši peněženku. Celou rodinu nakrmíte jen za stovku a všichni si pochutnají!
Celerové kousky v sezamu
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
200 g jogurtové majonézy
1 velkou hlávku celeru
150 g strouhanky
100 g sezamových semínek
1 lžíci másla
1 lžíci nasekané pažitky
1 lžíci nasekané petrželky
sůl
Postup:
Brambory oloupejte, nakrájejte je na poloviny a uvařte v osolené vodě doměkka. Po vychladnutí je promíchejte s majonézou a nasekanou petrželkou i pažitkou. Celer nakrájený na kousky vařte asi 5 minut v osolené vodě. Nechte kousky vychladnout a pak je potřete máslem, obalte ve strouhance smíchané se sezamem a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pod grilem je opečte dozlatova a podávejte s připraveným bramborovým salátem.
Vepřový plátek s kuskusem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 stroužky česneku
kousek strouhaného zázvoru
4 lžíce oleje
1 lžíci citronové šťávy
sůl, pepř
200 g kuskusu
1 cibuli
1 lžíci nasekaných bylinek
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
Postup:
Stroužky česneku prolisujte a smíchejte v misce s olejem, zázvorem a citronovou šťávou. Maso naklepejte, osolte, opepřete a potřete marinádou. Nechte uležet nejlépe do druhého dne. Kuskus uvařte podle návodu. Na oleji opečte nasekanou cibuli a promíchejte ji s bylinkami. Vmíchejte ke kuskusu a přidejte lžičku citronové kůry. Maso opečte na suché grilovací pánvi z obou stran dozlatova. Podávejte s hotovým kuskusem.
Játra na víně
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
1 lžíci olivového oleje
1 lžíci másla
1 stroužek česneku
12 jarních cibulek
2 lžíce strouhanky
200 ml bílého vína
sůl, pepř
nasekanou petrželku
pečivo
Postup:
V pánvi s rozpuštěným máslem a olejem narychlo opečte játra. Dejte je na talíř a ve výpeku orestujte jarní cibulky a prolisovaný stroužek česneku. Zpěňte, přidejte strouhanku a opečte. Do pánve vraťte játra, podlijte je vínem a poduste doměkka. Osolte, opepřete a posypejte petrželkou. Podávejte s plátky nasucho opečené bagety.
Brokolicové placičky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
50 g nastrouhaného sýra (Gouda, Eidam)
100 g nastrouhané šunky
1 vejce
strouhanku podle potřeby
špetku muškátového oříšku
800 g brambor
400 g mrkve
olej na smažení
Postup:
Brokolici rozdělte na růžičky a v osolené vodě ji uvařte doměkka. Pak ji šťouchadlem rozmačkejte, přidejte šunku, vejce, sýr, osolte, opepřete a dochuťte muškátovým oříškem. Směs podle potřeby zahustěte strouhankou. Oloupané a nakrájené brambory uvařte v osolené vodě doměkka a stejně tak naložte s mrkví. Pak vše smíchejte, osolte, opepřete, zjemněte máslem a rozšťouchejte. Vytvarujte placičky a obalte je ve strouhance. Pak je osmažte na oleji dozlatova a podávejte s hotovým pyré.
Špagety s olivami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
5 ančoviček
1 lžíci nasekané petrželky
2 konzervy loupaných rajčat
hrst černých oliv
1 lžíci kaparů
400 g špaget
olivový olej
Postup:
Na oleji orestujte prolisované stroužky česneku. Přidejte ančovičky a nechte je zcela rozpustit. Přidejte loupaná rajčata, petrželku, olivy, kapary a omáčku nechte chvíli probublávat. Osolte, opepřete a nakonec vmíchejte uvařené špagety.
Vegetariánské kari
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
600 g mražené zeleniny
100 g červené čočky
200 g rýže
2 cibule
800 ml vývaru
1 lžičku kurkumy
sůl
rozinky
hrst nasekaného koriandru
Postup:
Na oleji opečte cibuli nakrájenou na větší kousky. Přidejte kari pastu a do hrnce nalijte vývar. Nasypejte zeleninu a pod pokličkou ji duste asi 5 minut. Pak přidejte čočku a vařte, dokud nezměkne. Mezitím ve vodě smíchané s kurkumou uvařte podle návodu rýži. Hotové kari osolte, smíchejte s rýží, rozinkami a koriandrem.
Kuřecí špízy
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
šťávu z 1 citronu
sůl, pepř
olivový olej
NA SALÁT:
200 g polníčku
100 g čerstvého špenátu
1 lžíci dijonské hořčice
2 lžíce olivového oleje
1 lžíci citronové šťávy
sůl, pepř
200 g balkánského sýra
Postup:
Maso nakrájejte na kostičky a chvíli ho marinujte ve směsi oleje a citronové šťávy. Pak ho napíchněte na namočené špejle, osolte a opepřete. Špízy opečte na grilovací pánvi dozlatova. Mezitím opláchněte polníček a listy špenátu. Pak smíchejte hořčici, olej, citronovou šťávu, sůl a pepř. Vzniklou zálivkou spojte salát, přidejte sýr a podávejte s hotovými špízy.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
SALÁT Z PEČENÉ ČERVENÉ ŘEPY
ŠKVARKOVÉ PLACKY
DALŠÍ TIPY NA VEČEŘE