- Foto: shutterstock.com27. dubna 2016 / 06:00
Zelenina z vlastní zahrádky chutná nejlíp, ale dobrou práci odvede i ta kupovaná. Ostatně můžete se o tom přesvědčit sami. Tyto recepty vyjdou na pár korun, ale jejich chuť je božská.
Kedlubnové karbanátky
Budete potřebovat (na 4 porce):
*500 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
*2 kedlubny
*4 vejce
*1 cibuli
*zelenou petrželku
*2 lžíce hladké mouky
*strouhanku podle potřeby
*sůl
*mletou sladkou papriku
*mletý černý pepř
*olejPostup:
Maso smíchejte s oloupanou kedlubnou nastrouhanou nahrubo, přidejte vejce, nasekanou cibuli a zelenou petrželku, mouku a strouhanku. Ochuťte solí a kořením, vše dobře promíchejte a ze směsi tvořte karbanátky, ty smažte z obou stran v rozpáleném oleji.
Zapečené kedlubny
Budete potřebovat (na 1 formu):
*6 až 8 kedluben
*250 g anglické slaniny
*2 vejce
*50 ml zakysané smetany
*50 ml smetany ke šlehání
*1 hrst nasekané petrželky
*4 stroužky česneku
*strouhaný tvrdý sýr
*sůl
*mletý černý pepř
*máslo na formuPostup:
Oloupané kedlubny nakrájejte na silnější plátky a povařte je v osolené vodě do poloměkka. Zapékací formu vytřete máslem a na dno rozložte polovinu slitých a dobře okapaných kedluben, přidejte vrstvu anglické slaniny pokrájené na drobné kostičky a zakryjte ji zbylými kedlubnami. Vše zalijte solí a pepřem ochucenou směsí, kterou jste ruční metličkou vypracovali z vajec, obou druhů smetany, petrželky a prolisovaného česneku. Povrch posypte sýrem a v troubě vyhřáté na 150 °C zapékejte asi 25 minut.
Jarní ředkvičkový salát
Budete potřebovat (na 4 porce):
*600 g brambor
*8 vajec vařených natvrdo
*3 svazky ředkviček
*libovolné bylinky (pažitku, zelenou petrželku, kopr)Na dresink:
4 lžíce zakysané smetany
*2 lžíce olivového oleje
*1 lžíci plnotučné hořčice
*sůl
*mletý černý pepřPostup:
Ve slupce vařené zchladlé brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky. Smíchejte je s pokrájenými vejci a plátky ředkviček. Do základu nakonec zlehka vmíchejte dresink: všechny ingredience smíchejte a prošlehejte ruční metlou.
Osvěžující okroška
Budete potřebovat (na 4 porce):
*4 brambory
*2 svazky ředkviček
*1 salátovou okurku
*6 vajec vařených natvrdo
*1 svazek jarní cibulky
*1 l mléka
*3 až 4 lžíce majonézy
*250 ml vody
*sekanou zelenou petrželku
*sůl
*mletý černý pepř
*ocetPostup:
Oloupané brambory uvařte v osolené vodě a upravte je na kostičky. Ředkvičky pokrájejte na drobné kousky a oloupanou okurku a vejce na kostičky. Vše přendejte do mísy a přidejte nasekanou cibulku. Zeleninu zalijte mlékem rozšlehaným s majonézou, do kterého přidáte podle potřeby vodu z brambor. Polévku osolte, ochuťte pepřem a octem a na závěr do ní vmíchejte nasekanou petrželku. Polévku podávejte dobře vychlazenou.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
BRETAŇSKÉ FAZOLE
LEDOVÝ SALÁT S EXTRA ZÁLIVKOU
DALŠÍ ZELENINOVÉ RECEPTY