- Foto: shutterstock.com24. dubna 2016 / 06:00
Tentokrát si chuť horkého černého povzbuzováku znásobte fantastickými pečenými dobrotami s chutí kávy.
Kávový koláč s tvarohem
Budete potřebovat (na 1 plech):
Na těsto:
*500 g hladké mouky
*2 lžičky kypřicího prášku
*200 g krystalového cukru
*2 lžíce instantní kávy
*1 lžičku citronové kůry
*2 vejce
*250 ml mléka
*175 ml olejeNa náplň:
*500 g tvarohu
*2 vejce
*1 sáček vanilkového cukru
*200 g moučkového cukru
*1 sáček pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
*250 ml mlékaPostup:
Ze všech předepsaných ingrediencí vypracujte v jednom kroku těsto. V jiné míse rozmělněte tvaroh a smíchejte ho s dalšími surovinami na náplň a ručním mixérem vyšlehejte dohladka. Na plech s listem pečicího papíru nalijte dvě třetiny kávového těsta a rovnoměrně ho rozetřete. Na něj naneste tvarohovou náplň, na kterou rozetřete zbývající těsto. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 35 až 40 minut.
Opilá kávová roláda
Budete potřebovat (na 1 kus):
*5 vajec
*5 lžic krupicového cukru
*1 lžíci horké vody
*1 lžíci instantní kávy
*1 lžíci oleje
*5 lžic polohrubé mouky
*1 lžičku kypřicího práškuNa náplň:
*250 ml mléka
*5 lžic krupicového cukru
*1 sáček pudinku se smetanovou příchutí
*2 lžíce instantní kávy
*5 lžic kávového likéru
*180 g máslaNa dohotovení:
*moučkový cukr
*čokoládovou polevuPostup:
Vejce s krupicovým cukrem důkladně vyšlehejte, do pěny vmíchejte v horké vodě rozpuštěnou kávu a zapracujte olej. Do základu po částech vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem. Těsto nalijte na plech vyložený listem pečicího papíru a v troubě vyhřáté na 180°C plát pečte asi 10 minut. Ještě horký poprašte moučkovým cukrem, i s papírem ho srolujte a nechte zcela vychladnout.
Mezitím připravte krémovou náplň: z mléka, cukru, pudinkového prášku a kávy svařte pudink a za občasného promíchání ho nechte zchladnout. Střídavě s likérem ho ručním mixérem zapracujte do másla předem vyšlehaného do pěny. Náplň naneste na rozrolovaný plát, ze kterého jste sejmula pečicí papír. Vše znovu zarolujte a povrch rolády přizdobte rozehřátou čoko polevou.
Krémový kávový dort
Budete potřebovat (na 1 formu):
*6 vajec
*180 g krupicového cukru
*240 g hladké mouky
*1 lžíci instantní kávyNa náplň:
*500 g másla
*160 g hladké mouky
*300 ml silné instantní kávy
*160 g moučkového cukruNa dohotovení:
*zrnka kávy
Postup:
Vejce vyšlehejte s cukrem a do pěny stěrkou vmíchejte po částech přidávanou směs mouky s instantní kávou. Těsto nalijte do formy s kolečkem pečicího papíru na dně a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 30 až 35 minut. Korpus nechte ve formě vychladnout, pak ho vyklopte a podélně dvakrát prokrojte. Díly potřete dvěma třetinami krémové náplně. Dort sestavte, povrch upravte náplní, z níž pomocí sáčku také vytvořte dekorativní pusinky, které dozdobte kávovými zrnky. Na náplň rozpusťte 100 g másla, vmíchejte do něj mouku, zalijte kávou a za stálého míchání povařte. Vychladlý základ po částech zašlehejte do zbylého másla utřeného s cukrem do pěny.
Kávový cheesecake
Budete potřebovat (na 1 formu):
*125 g máslových sušenek
*55 g jemně strouhaných mandlí
*45 g rozpuštěného zchladlého máslaNa náplň:
*500 g měkkého tvarohu z vaničky
*2 vejce
*2 žloutky
*100 g krupicového cukru
*4 lžíce instantní granulované kávyNa dohotovení:
*instantní kávu
*máslo na formuPostup:
Sušenky rozsekané v mixéru, mandle a máslo zpracujte do podoby hladké hmoty, kterou naneste na dno a boky máslem vytřené dortové formy. Korpus nechte v chladničce chvíli odležet. Mezitím připravte náplň. V míse smíchejte tvaroh, vejce, žloutky a cukr a do vypracované hladké hmoty nakonec vmíchejte granulovanou kávu. Náplň naneste na vychladlý korpus. V troubě vyhřáté na 140 °C pečte asi 60 minut. Po vyjmutí z trouby nechte koláč vychladnout na pokojovou teplotu, pak ho vložte do chladničky a zcela zchladlý před podáváním posypte instantní kávou.
DALŠÍ RECEPTY:
LAHODNÝ ČOKOLÁDOVÝ KRÉM
VĚNEČKY Z ODPALOVANÉHO TĚSTA
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY