- Foto: shutterstock.com23. dubna 2016 / 06:00
Řízky. Kdo by tuhle klasiku nemiloval. Kus masa ve zlatavém trojobalu sice není nic dietního, ale jednou za čas si ho prostě musíte dopřát! Není divu, že ho milují i slavní kuchaři. Inspirujte se jejich recepty na ty nejlepší řízky.
Pravý vídeňský řízek Jaroslava Sapíka
Budete potřebovat (pro 6 osob):
1 kg telecí kýty
3 až 4 vejce
hladká mouka
strouhanka
sádlo
sůl
citron na ozdobuPostup:
Kýtu nakrájejte na plátky o trochu vyšší než jeden centimetr. Poté je podélně rozřízněte tak, aby plát masa šel rozložit jako kniha. Řízek přece musí být přes celý talíř! Maso naklepejte tak, aby byla flákota vysoká přibližně 0,4 cm. Maso osolte, obalte v mouce, vejci a strouhance. Řízky smažte na vyšší vrstvě rozpáleného sádla. Podle původního receptu by se ale měly smažit na přepuštěném másle.
Holandský řízek Karolíny Kamberské
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
600 g vepřového bůčku bez kostí a kůže
150 g tvrdého sýru (ementál, gouda, moravský bochník)
sůl a čerstvě mletý pepřhrst hladkolisté petržele
3 ks vajec (1 do masové směsi + 2 na obalení)
1 lžíci smetany nebo mléka
asi 50 g hladké mouky na obalení
čerstvou strouhanku ze 2 – 3 housek
1 lžičku nastrouhané citronové kůry
rostlinný olej na smaženíPostup:
Maso zbavte případných chrupavek, nakrájejte na kostky a umelte najemno na masovém strojku. Sýr nastrouhejte najemno a promíchejte v míse s masem, solí, pepřem, polovinou nasekané petrželky a jedním vejcem a smetanou. Mísu přikryjte a uložte na půl hodiny do chladničky, aby směs ztuhla.
Směs rozdělte na 4 stejné díly (pro velké řízky) a vytvarujte z nich ploché a oválné řízky ( 5 – 7 mm vysoké). Postupně je obalte v mouce, prošlehaných vejcích a strouhance promíchané se zbylou petrželkou (viz Prima tip) a najemno nastrouhanou citronovou kůrou. V pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje a řízky usmažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát tuk na papírových ubrouscích a podávejte.
Řízek s marmeládou Jamieho Olivera
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
2 velká vejce
150 g strouhanky z čerstvého pečiva
4 telecí nebo vepřové řízky po 110 gslunečnicový olej
4 malé hrudky másla
džem z černého rybízu nebo ostružin
citronPostup:
Mouku vsypte na velký talíř, vejce prošlehejte ve velké ploché misce a strouhanku nasypte na tác. Po jednom řízky naklepejte paličkou nebo mezi dvěma fóliemi pomocí těžké pánvičky, až je rozklepete na výšku 1/2 cm. Každý řízek obalte v mouce, vajíčku a strouhance, kterou na něj dobře přitiskněte. Obalené řízky dejte do ledničky.
Řízky po jednom osmažte ve velké nepřilnavé pánvi na středně vysokém plameni a na dostatečném množství slunečnicového oleje, aby jím byla pánev pokrytá. Až bude řízek z jedné strany dozlatova osmažený, obraťte ho a přidejte kousek másla. Pánví zlehka potřeste, trochu ji nakloňte a olej s máslem přelijte přes řízek, čímž získá božskou chuť a bude krásně zlatý.
Až bude zlatý z obou stran a propečený, zlehka ho osušte kuchyňským papírem a podejte vašemu prvním šťastnému hostu spolu s bramborovým salátem, pěkným bobkem džemu a s dílkem citronu. Pánev vytřete dosucha a na další řízky použijte vždy čerstvý olej a máslo.Plněný krůtí řízek Romana Pauluse
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
600 g krůtích prsou v celku
120 g ementálu
6 až 12 lístků bazalky
6 plátků schwarzwaldské šunky
mořskou sůl v mlýnku
černý pepř v mlýnku
asi 100 g hladké mouky (na obalování)
2 vejce
asi 100 g strouhanky
asi 200 ml přepuštěného másla
16 malých brambor
2 lžíce másla
2 lžíce vody
hrst čerstvé petrželky
4 hrsti rukoly
1 citronPostup:
Ementál nakrájejte na špalíčky. Na každý dejte 1 nebo 2 lístky bazalky (podle velikosti) a zabalte do šunky. Omytá a osušená krůtí prsa nakrájejte na plátky (které prořízněte „motýlím řezem“ pro získání větší plochy), překryjte potravinovou fólií a naklepejte.
Maso osolte, opepřete, zabalte do něj připravený sýrový závitek a vzniklou kapsu uzavřete špejlí. Masové kapsy obalte v trojobalu (mouka – vejce – strouhanka). Obalené řízky smažte pomalu v pánvi s přepuštěným máslem dozlatova tak, aby se maso dobře propeklo. Osmažené řízky nechte okapat na papírové utěrce.
Více receptů Romana Pauluse najdete na www.kuchynelidlu.cz.
Parmazánoví pejsci Dity P.
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
500 g kuřecích prsních řízků
2 vejce
sůl
lžíci dijonské hořčice
2 stroužky česneku
150 g strouhanky
50 g parmazánu
hladkou mouku na obalení
olej na smažení
Na dip:
150 g majonézy
80 g zakysané smetany
1 lžičku kopru
špetklu soli
Postup:
Kuřecí prsa nakrájejte na "pejsky" – úzké plátky tak akorát na dvě kousnutí. Lehce je rukou naklepejte, aby se neroztrhaly. Z obou stran je nasolte a sůl do nich vetřete. V hlubokém talíři rozšlehejte vejce, lehce je osolte a přidejte do nich lžíci hořčice a dva prolisované stroužky česneku. Do strouhanky přidejte parmazán a pořádně promíchejte.
Řízky obalte klasicky v mouce, ve vajíčku a ve strouhance. Smažte je ve větším množství oleje, aby se nepřipalovaly, a nezapomeňte je před vložením do pánve lehce oklepat. Smažte do zlatova, nechejte okapat a přebytečný tuk ještě odsajte papírovou utěrkou. Podávejte s dipem z majonézy, zakysané smetany a kopru a čerstvou zeleninou.
Další recepty Dity P. najdete na www.ceskatelevize.cz.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
ŽEMLOVKA S JABLKY A TVAROHEM
KLASICKÁ HRACHOVÁ KAŠE
DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY