10 nejčastějších kuchařských chyb? Neochutnáváme a nečteme recepty pozorně | Recepty.Blesk.cz

10 nejčastějších kuchařských chyb? Neochutnáváme a nečteme recepty pozorně

  • Zapamatujte si, že i při vaření je třeba postupovat promyšleně.
    Zapamatujte si, že i při vaření je třeba postupovat promyšleně.
    Foto: Shutterstock.com
    19dubna   2016  /  06:00

    Malé prkénko, špatný nůž, přeplněná pánev... To jsou jen některé z mnoha prohřešků, které většina z nás při vaření denně dělá. Nezáleží na tom, zda jste ostřílená kuchařka či kuchař nebo do tajů přípravy pokrmů teprve pronikáte. Tyhle chyby děláme všichni. Prozradíme vám proto, na co si příště dávat pozor.

  • Používáme malá prkénka

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud chcete jen nakrájet plátky citronu do čaje nebo rozkrojit kiwi, klidně použijte některé z těch malých malých prkének s pestrým motivem. Při vaření ale na všechny tyhle miniaturní krájecí desky zapomeňte. Pokud totiž chcete třeba naporcovat syrové kuře nebo na plátky nakrájet hotovou sekanou, jsou vám úplně k ničemu. Na takto omezeném prostoru to totiž nikdy nemůžete udělat úhledně, efektivně a především bezpečně. Dopřejte si proto příště více prostoru a uvidíte, že vám vaření půjde hned lépe od ruky.

  • Krájíme špatnými noži

    Foto: shutterstock.com

     

    Taky obvykle popadnete první nůž, který vám do ruky? Pak se nedivte, že se s krájením často potýkáte. Nůž patří k nejdůležitějším pomůckám každého kuchaře. Dobře zvolený nástroj dokáže ušetřit práci. Proto si vždy důkladně promyslete, který nůž si na co vezmete. Pokud máte v šuplíku jen jeden malý a jeden větší, dovybavte si kuchyň. Rozhodně by vám v ní neměl chybět nůž univerzální, a dále ty speciální na porcování, řezání masa, na sýry, krájení ovoce a zeleniny a také na sekání bylin. Pořídit byste si měli i zoubkovaný nůž na chléb, který oceníte také při krájení čerstvé bagety.

  • Nečteme důkladně recepty

    Foto: shutterstock.com

     

    Pokud vás příště v časopise nebo kuchařce nadchne recept s úžasnou fotkou, nezapomeňte si ho před vařením důkladně prostudovat. Jinak se vám totiž může snadno stát, že v polovině zjistíte, že nemáte všechny potřebné ingredience nebo jste přeskočili některý z kroků. Proto si vždy před tím, než začnete vařit podle nějakého nového receptu ověřte, zda máte opravdu všechny suroviny a celý recept si dopředu přečtěte.

  • Nemáme ve vaření řád

    Foto: Shutterstock.com

     

    Zapamatujte si, že i při vaření je třeba postupovat promyšleně. Pokud totiž pracujete chaoticky, nejenže vám všechno trvá mnohem déle, ale také se může stát, že například kontaminujete jídlo bakteriemi ze syrového masa.  Zejména kuřecí maso musíte vždy držet daleko od zeleniny, kterou nebudete vařit! Vždy proto udržujte pracovní plochu čistou a uklizenou. Dopředu si připravte vše, co budete potřebovat. Ušetříte tak čas a vaření bude mnohem efektivnější.

  • Kořeníme až hotová jídla

    Foto: profimedia.cz

     

    Máte někdy pocit, že je uvařené jídlo jakoby bez chuti? Nudné a nevyvážené. Možná je to tím, že jste nepřidali koření už na začátku nebo v průběhu vaření. Jde opravdu o důležitý krok. Koření je třeba přidat včas kvůli tomu, aby všechny složky "nasály" jeho přirozenou vůni a chuť.

  • Neochutnáváme

    Foto: shutterstock.com

     

    Nebojte se v průběhu vaření ochutnávat znovu a znovu a znovu... Pokud totiž s prvním soustem čekáte až na okamžik, kdy je jídlo na stole, může se snadno stát, že bude mít nevyváženou chuť a bude v něm něco chybět. Vždy proto mějte po ruce lžíci a od prvopočátku ochutnávejte, abyste připravované jídlo mohli okořenit dle potřeby.

  • Používáme malou pánev

    Foto: Shutterstock.com

     

    Tuhle chybu dělá velká spousta z nás. Když ale nasypeme příliš velké množství ingrediencí do malé pánve, teplota rychle klesne a navíc je zde najednou příliš mnoho vlhkosti, což má za následek, že se připravovaný pokrm místo toho, aby se smažil, upravuje v páře. To samozřejmě v důsledku také vede k nerovnoměrnému vaření. Pokud tedy nemáte dostatečně velkou pánev, použijte raději dvě malé.

  • Vaříme ze studeného masa

    Foto: shutterstock.com

     

    Vůbec nezáleží na tom, zda jde o maso kuřecí, vepřové, hovězí nebo třeba rybu. Pokud totiž jakékoliv maso, které je právě vyndané z lednice, šoupneme hned na gril nebo do trouby, jsme z výsledného pokrmu zklamaní. Maso je totiž zvenku vysušené a uvnitř nedodělané. Nezapomeňte ho proto příště vyndat asi patnáct až dvacet minut před přípravou.

  • Nepočkáme, až se pánev rozehřeje

    Foto: Profimedia.cz

     

    Nalijete na pánev olej, přidáte suroviny, a pak teprve zapnete sporák? Pak se připravte na to, že místo toho, aby se ingredience pěkně osmahly, nasáknou olejem nebo máslem a je pravděpodobné, že se navíc přichytí k pánvi. Příště se proto před přidáním přísad do pánve vždy ujistěte, že je horká a tuk dostatečně rozpálený.

  • Nenecháváme hotové maso odpočinout

    Foto: SHUTTERSTOCK.COM

     

    Pustíte se obvykle do hotového masa hned, jak ho vyndáte z trouby nebo pánve? Pak děláte chybu! Nezáleží na tom, zda jde o steak, vepřovou panenku, grilované kuře, pečeni nebo třeba sekanou. V okamžiku, kdy do právě upečeného nebo ugrilovaného masa zakrojíte, vyteče všechna šťáva vyteče na prkénko nebo talíř. Proto až příště vyndáte maso z pánve, grilu nebo z trouby, nechte ho "odpočinout" při pokojové teplotě po dobu nejméně pěti minut. Šťáva bude mít čas rozprostřít se a vstřebat do jednotlivých vláken. uvidíte, že vaše trpělivost bude odměněna mnohem šťavnatějším a lahodnějším kusem masa. Pokud máte obavy, že maso vychladne, přikryjte ho důkladně kusem alobalu a dejte do vyhřáté trouby.

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    CELEROVÁ POMAZÁNKA

    FAZOLKY NA SMETANĚ

     

    UPEČTE SI NĚCO SLADKÉHO

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz