- Foto: shutterstock.com17. dubna 2016 / 06:00
Chutná fantasticky, ale mnoho z nás se do jeho přípravy nepouští kvůli jeho špatné pověsti. Prý je pracné a většinou se nepovede. Zapomeňte na to a vrhněte se do přípravy podle našeho osvědčeného receptu. Výsledek bude excelentní. Jen před pečením nezapomeňte vložit do trouby kastrůlek s vodou. Jakmile kousky na plechu s pečicím papírem dáte do trouby, její dvířka neotevírejte, dokud nebude těsto upečené.
Větrníčky se zmrzlinou
Budete potřebovat (na 12 kousků):
Na základní těsto:
*250 ml vody
*125 g hladké mouky
*4 vejceNa dohotovení:
*libovolnou zmrzlinu
*karamelový nebo čokoládový toppingPostup:
V kastrolu přiveďte vodu k varu, vařečkou do ní vmíchejte postupně přisypávanou mouku a vše důkladně spojte. Hmotu přeložte do mísy, přidejte 1 vejce a vše pomocí ručního šlehače s hnětacími metlami šlehejte, dokud se vše nespojí. Základ nechte asi 10 minut chladnout a pak stejným způsobem zapracujte zbylá vejce.
Vypracované hladké a lesklé těsto naložte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem nastříkejte dvanáct kopečků (pokud chcete tyčinky nebo větrníčky, pak naneste odpovídající tvary). V troubě vyhřáté na 200 °C, do které jste před pečením vložila kastrůlek s vodou, pečte asi 15 až 20 minut. Během tepelné úpravy dvířka trouby neotvírejte!
Upečené, ještě horké větrníčky rozdělte na poloviny, nejlépe vám to půjde nůžkami. Zchladlé kousky naplňte kopečkem zmrzliny a povrch ozdobte toppingem.
Větrníčky se šlehačkou
Budete potřebovat (na 12 kusů):
Na krém:
*400 ml smetany ke šlehání
*2 sáčky ztužovače šlehačky
*moučkový cukr podle chuti + na posypáníPostup:
Upečené kousky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozdělte nůžkami na poloviny. A zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku šlehačkou: do částečně vyšlehané smetany přidejte ztužovač a dál ji šlehejte, dokud nezhoustne, krátce předtím ji ochuťte moučkovým cukrem. Přiklopené větrníčky na povrchu poprašte moučkovým cukrem.
Věnečky s jahodovým krémem
Budete potřebovat (na 12 kusů):
*základní odpalované těsto
Na krém:
*200 g másla
*100 g moučkového cukru
*1 sáček jahodového pudinku
*250 ml mléka
*moučkový cukr na posypáníPostup:
Ještě horké upečené věnečky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozpulte nůžkami a zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku šlehačkou. Máslo utřete s cukrem a do pěny po částech vmíchejte pod fólií vychladlý pudink připravený podle návodu na obalu z pudinkového prášku a mléka. Na krém položte horní polovinu věnečku a sestavené kousky poprašte moučkovým cukrem.
Banánky s máslovým krémem
Budete potřebovat (na 12 kusů):
*základní odpalované těsto
Na krém:
* 300 ml mléka
* 80 g krupicového cukru
* 1 sáček vanilkového pudinku
* 2 žloutky
* 80 g máslaNa polevu:
*150 g moučkového cukru
*2 lžíce horké vody
*1 lžíci citronové šťávy
*2 lžíce karamelového toppinguPostup:
Ihned po vyjmutí z trouby banánky (viz recept Větrníčky se zmrzlinou) rozpulte nůžkami a zchladlé naplňte pomocí cukrářského sáčku krémem. Z mléka, krupicového cukru a pudinkového prášku uvařte hustý krém. Odstavte ho z ohně, přidejte žloutky a za stálého míchání ho ve vodní lázni vychlaďte a vyšlehejte dohladka. Postupně přidávejte měkké máslo a šlehejte dalších 7 minut. Na krém položte horní díl, který přizdobte polevou. Prosátý moučkový cukr smíchejte s horkou vodou a citronovou šťávou. Vše dále míchejte, poleva musí být hladká a lesklá. Nakonec ji dochuťte toppingem.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
OŘECHOVÁ BÁBOVKA
TVAROHOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
DALŠÍ RECEPTY Z KATEGORIE PEČENÍ