- Foto: shutterstock.com16. dubna 2016 / 06:00
Kuře patří mezi nejoblíbenější maso. Není divu, že pokrmy z něj milujeme, ať už je připravujeme v troubě, na plotně nebo grilu. Maso s decentní jemnou chutí je totiž velmi snadné na přípravu a můžete je zvýrazňovat nebo kombinovat podle vlastního vkusu.
Kuřecí rolky s bazalkou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 4 kuřecí stehenní řízky
* 4 hrsti bazalky
* 2 hrsti rozmarýnu
* 125 g mozzarelly
* 4 sušená rajčata v oleji
* 2 stroužky česneku
* kuřecí vývar
* sůl
* mletý černý pepř
* chilli koření
* olej na smažení
Postup:
Kuřecí plátky naklepané přes fólii osolte, opepřete a posypejte nasekanými bylinkami. Přidejte vrstvu strouhané mozzarelly a nasekaných rajčat. Plátky stočte do závitků a zajistěte je párátky. V kastrole na rozpáleném oleji osmahněte rolky ze všech stran, pak přidejte trochu chilli a plátky česneku. Když se česnek rozvoní, zalijte vše vývarem a pod pokličkou duste doměkka. Maso vyjměte, výpek zredukujte, zaprašte moukou a krátce provařte.
Omamně citronové kuře
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kuře
* 3 citrony
* 2 cibule
* 2 lžičky másla
* 2 paličky česneku
* snítky rozmarýnu
* libovolné bylinky na posypání
NA MARINÁDU:
* 1 paličku česneku
* snítky rozmarýnu
* 3 lžíce olivového oleje
* 2 citrony
* sůl
Postup:
Nejprve si připravte marinádu: oloupaný česnek prolisujte do misky, přidejte nasekaný rozmarýn, olivový olej, šťávu ze 2 citronů, vše ochuťte solí a promíchejte. V kastrolku povařte 1 citron, zhruba po 5 minutách ho vyndejte, propíchejte vidličkou a vložte do břišní dutiny kuřete.
Kuře dejte do pekáčku, potřete ho marinádou a obložte pokrájenými zbylými citrony, cibulí a máslem. Podlité vodou a přiklopené ho pečte v troubě vyhřáté na 190 °C za občasného potírání marinádou 40 minut.
Pak přidejte přepůlené neoloupané česnekové paličky a snítky rozmarýnu a bez přiklopení pečte ještě 15 minut. Kuře před servírováním posypejte bylinkami.
Kuře pečené na česneku
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 kuře
* 120 g + 5 g másla
* 6 stroužků česneku
* 3 paličky česneku
* 1 lžičku soli
* 2 lžičky mleté sladké papriky
* čerstvé bylinky
Postup:
Kuře naporcujte a potřete ho směsí z rozpuštěného másla (120 g) vymíchaného se solí a paprikou. Kousky přeložte do pekáče, obložte je zbylým máslem i oloupanými stroužky česneku. Podlité vodou a přiklopené je pečte v troubě vyhřáté na 200 °C za občasného potírání máslovou směsí asi 40 minut. Pak k masu přidejte přepůlené neoloupané česnekové paličky, vše posypejte nasekanými bylinkami a bez přiklopení nechte péct asi 15 minut. Kuřecí kousky servírujte obložené česnekovými paličkami.
Zapečené těstoviny s kuřecím masem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 300 g špaget
* 4 kuřecí prsa
* 1 svazek jarní cibulky
* 4 vejce
* 250 ml 12% smetany
* 200 g strouhaného tvrdého sýra
* sůl
* mletý černý pepř
* olej na smažení
* máslo na pekáček
Postup:
Těstoviny uvařte podle návodu na obale. Maso nakrájené nadrobno mezitím ochuťte solí a pepřem, v pánvi na rozpáleném oleji ho zprudka osmahněte a přeložte na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Slité těstoviny smíchejte v míse s masem a cibulkou pokrájenou na kolečka. Směs přeložte do máslem vytřeného pekáčku a zalijte ji smetanou prošlehanou s vejci a sýrem (zálivku můžete ochutit solí a pepřem). V troubě vyhřáté na 180 °C zapékejte špagety 15 až 20 minut.
Kuřecí prsa se smetanou a houbami
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 600 g kuřecích prsou
* 1 cibuli
* 600 g čerstvých žampionů
* 3 stroužky česneku
* 200 ml 12% smetany
* 1/2 citronu
* zelenou petrželku
* sůl
* mletý černý pepř
* máslo na smažení
Postup:
Na kostky upravené, osolené a opepřené maso zprudka osmahněte v pánvi na rozpáleném másle. Přeložte ho do mísy a uložte v teple. Ve výpeku orestujte cibuli nasekanou nadrobno, přidejte plátky očištěných oloupaných žampionů a slabé plátky česneku. Vše promíchejte a chvíli restujte. Do pánve vraťte maso, zalijte ho smetanou a podle chuti přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu. Pod pokličkou vše duste asi 20 minut. Po skončení varu přidejte nasekanou petrželku.
PODÍVEJTE SE NA DALŠÍ RECEPTY:
PEČENÉ UZENÉ KOLENO
UKRAJINSKÝ BORŠČ
KDYBYSTE MĚLI CHUŤ SPÍŠE NA SLADKÉ, UPEČTE SI...