- Foto: shutterstock.com10. dubna 2016 / 06:00
Čokoládu milujeme. Dokáže nám zvednout náladu, fantasticky chutná a má prý i afrodiziakální účinky. Navíc se z ní dají vyčarovat až hříšně dobré zákusky.
Navoněná bábovka
Budete potřebovat (na 1 formu):
Na těsto:
*250 + 50 g másla
*250 g krupicového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*špetku soli
*5 vajec
*100 g hořké čokolády
*375 g polohrubé mouky
*1 sáček kypřicího prášku
*2 lžičky mleté skořiceNa dohotovení:
*moučkový cukr
*olej a hrubou mouku na formuPostup:
Měkké máslo (250 g), krupicový i vanilkový cukr a špetku soli důkladně vyšlehejte a do pěny postupně zašlehejte vejce. Do základu vmíchejte mírně zchladlou čokoládu, kterou jste spolu s máslem předem rozpustila v mikrovlnné troubě. Nakonec přidejte směs polohrubé mouky s kypřicím práškem a skořicí. Vypracované těsto nalijte do olejem vytřené a hrubou moukou vysypané formy a v troubě vyhřáté na 180 °C bábovku pečte asi 50 minut. Hotovou nechte ve formě asi 10 minut vydýchat a pak ji opatrně vyklopte. Podávejte zchladlou, posypanou moučkovým cukrem.
Tartaletky se smetanovým krémem
Budete potřebovat (na 8 kousků):
Na těsto:
*150 g hladké mouky
*75 g krupicového cukru
*špetku soli
*75 g másla
*1 žloutek
*1 lžíci vodyNa krém:
*200 g hořké čokolády
*200 g smetany ke šlehání
*30 g máslaNa dohotovení:
*čokoládové filigrányPostup:
Smíchejte mouku s cukrem a solí, přidejte pokrájené měkké máslo a rukama vypracujte drobivé těsto. Do něho přidejte žloutek a vodu. Vypracujte těsto, které vložte na 1 hodinu do chladničky. Z odleželého oddělujte hrudky stejné velikosti a formičky na tartaletky jimi vyložte až k okrajům. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut.
Zcela zchladlé plňte pomocí cukrářského sáčku s řezanou špičkou vychladlým krémem: Čokoládu nalámanou na kousky zalijte vroucí smetanou a promíchejte. Ihned přidejte máslo a míchejte tak dlouho, až se rozpustí a krém získá hladkou konzistenci. Košíčky přizdobte čokoládovými filigrány.
Fantastický čokoládový koláč
Budete potřebovat (na 1 korpus):
Na těsto:
*150 g hladké mouky
*4 lžíce kvalitního práškového kakaa
*100 g moučkového cukru
*¼ lžičky soli
*110 g vychlazeného másla
*2 žloutky*1 až 2 lžíce smetany ke šlehání
*1/2 lžičky vanilkového extraktuNa náplň:
*150 g kvalitní hořké čokolády (60 % kakaa)
*180 g kvalitní mléčné čokolády
*6 lžic měkkého másla
*245 ml smetany ke šlehání
*1 lžíci rumu nebo brandyNa dohotovení:
*práškové kakao
*lístky meduňky nebo mátyPostup:
Mouku smíchejte s prosátým kakaem, cukrem a solí. Přidejte na kostičky pokrájené máslo a vše promíchejte. Do základu vmíchejte žloutky vyšlehané se smetanou a vanilkovým extraktem. Těsto zabalte do fólie a uložte do chladničky. Zhruba po 1 hodině z něj vyválejte na pomoučeném válu kruh větší, než je forma, kterou použijete. Do formy s pečicím papírem na dně těsto přeložte, po stranách ho prsty vytlačte až k okrajům a zarovnejte. Naplněnou formu uložte do mrazničky asi na 30 minut.
Zchladlé těsto vyjměte, na dně ho propíchněte vidličkou a překryté alobalem pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut. Upečený korpus nechte zchladnout a mezitím připravte náplň. Čokolády rozlámejte na kousky, přidejte máslo a vše zalijte smetanou přivedenou k bodu varu. Zamíchejte a vyčkejte, až se čokoláda rozpustí. Poté vše vyšlehejte ruční metlou a nakonec vmíchejte likér. Náplň nalijte na korpus a vše uložte do druhého dne do chladničky, náplň musí ztuhnout. Před servírováním povrch koláče posypte kakaem a přizdobte bylinkami.
Vlahé brownies
Budete potřebovat (na 1 pekáček):
*200 g másla
*350 g kvalitní čokolády (60 % kakaa)
*3 vejce
*200 g hnědého třtinového cukru
*70 g hladké mouky
*1 lžičku kypřicího prášku
*másloPostup:
Máslo pokrájejte na plátky, čokoládu nalámejte na kousky a ve vodní lázni z nich vymíchejte hladkou hmotu, kterou nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Vejce vyšlehejte do pěny a pomocí šlehače do ní zapravte po troškách přisypávaný cukr. Dál šlehejte, musíte získat lesklou hmotu. Pak do ní vmíchejte zchladlou čokoládu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Těsto vlijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem potřeným máslem. V troubě vyhřáté na 160 °C pečte asi 30 minut, moučník musí být na povrchu pevný a suchý, ale uvnitř musí zůstat vlhký.
DALŠÍ RECEPTY:
NEBESKÁ ROLÁDA BEZ MOUKY - BEZLEPKOVÁ
VÝBORNÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ
VYZKOUŠEJTE I JINÉ SLADKÉ RECEPTY