- Foto: shutterstock.com9. dubna 2016 / 06:00
Bojíte se, že v aprílovém počasí chytnete virózu? Pusťte si do kuchyně česnek! Nejen že se nabaží vaše chuťové buňky, ale česnek vás také zahřeje a budete zdraví jako řípy!
Zeleninové placky s dipem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 hrnek nahrubo nastrouhané mrkve
* 1 hrnek nahrubo nastrouhaného celeru
* 1 hrnek nastrouhaných batátů
* 3 stroužky česneku
* 1 cibuli
* 2 velká vejce
* 6 lžic hladké mouky
* 1 lžíci nasekané petrželky
* sůl, pepř
* olej na smažení
NA DIP:
* 1 nastrouhané jablko
* 300 g celeru
* sůl, pepř
* 1 lžíci olivového oleje
* 4 lžíce majonézy
Postup:
Do mísy dejte nastrouhanou mrkev, celer a batáty. Přidejte nasekanou cibuli, prolisované stroužky česneku, petrželku, rozšlehaná vejce a hladkou mouku. Směs podle chuti osolte, opepřete a vypracujte z ní těstíčko. Vytvořte placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Mezitím smíchejte nastrouhaný celer s jablkem a majonézou, osolte, opepřete, zjemněte olejem a podle chuti doplňte bylinkami.
Pikantní krkovička
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 plátky krkovičky
* 150 ml balzamikového octa
* 150 ml medu
* 1 lžičku nahrubo nasekaného míchaného pepře
* 4 prolisované stroužky česneku
* 5 jarních cibulek
* 1 lžičku nasekaného tymiánu
* sůl, olej, máslo
Postup:
Do rendlíku dejte med, balzamikový ocet, česnek, nasekané cibulky a rozmarýn. Směs promíchejte a zahřejte. Maso osolte a potřete olejem, zprudka ho opečte na pánvi, poklaďte kousky másla, přelijte marinádou a dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 185 °C.
Podávejte s rozpůleným pórkem.Česnekové bochánky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g hladké mouky
* 100 ml vlažného mléka
* 2 lžičky sušeného droždí
* 50 g másla
* 1 lžičku cukru
* 1 lžičku soli
* 1 vejce
* 1 žloutek
* 60 ml olivového oleje
* 1 paličku česneku
* 2 lžíce křenu
* 2 hrsti nasekané petrželky
Postup:
Paličku česneku podélně seřízněte, zakapejte olejem a dejte na 20 minut do trouby předehřáté na 180 °C. Pak jednotlivé stroužky zbavte slupky a rozmačkejte je vidličkou. Z vlažného mléka, cukru, trochy mouky a droždí nechte vzejít kvásek. Mezitím dejte do velké mísy mouku, olej, sůl, polovinu česneku a olivový olej. Přidejte vzešlý kvásek, důkladně vypracujte těsto a nechte ho asi 40 minut kynout. Pak z něj vytvořte malé bochánky. Potřete je rozšlehaným vejcem, posypejte hrubou solí a na plechu vyloženém pečicím papírem nechte kynout dalších 15 minut. Dejte je do trouby předehřáté na 190 °C a pečte je 15 až 20 minut.
Polévka z pečeného česneku
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 5 paliček česneku
* 3 středně velké brambory
* 1 l vývaru
* 1 cibuli
* 80 ml vývaru
* 150 ml smetany
* sůl, pepř
* olivový olej
Postup:
Paličky česneku podélně seřízněte, vyskládejte je na plech, osolte a zakápněte olivovým olejem. Pečte je asi 20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Dávejte pozor, aby se česnek nepřipálil – zhořkl by a pro polévku by byl nepoužitelný. Mezitím nasekejte cibuli, v hrnci ji orestujte na oleji, podlijte vínem a nechte ho odpařit. Přidejte oloupané a nakrájené brambory, zalijte vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou. Upečený česnek vyloupejte ze slupek, dejte ho do polévky a vše rozmixujte tyčovým mixérem. Nakonec polévku zjemněte smetanou a podle chuti ji osolte a opepřete. Dozdobit ji můžete česnekovými krutonky, petrželkou a jarní cibulkou.
Pěkně ostré špagety
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g špaget
* 200 g čerstvých žampionů
* 1 paličku česneku
* 1 konzervu loupaných rajčat
* 1 cibuli
* 1 lžíci nasekané petrželky
* špetku sušeného chilli
* sůl, pepř
Postup:
Houby očistěte, nakrájejte a orestujte na oleji. Přidejte na plátky nakrájený česnek, ještě chvíli restujte, přimíchejte petrželku a stáhněte z ohně. Na jiné pánvi opečte nakrájenou cibuli, přidejte konzervu loupaných rajčat, chilli a směs přiveďte k varu. Stáhněte oheň a omáčku nechte asi 15 minut vařit pod pokličkou. Nakonec ji podle chuti osolte a opepřete. Špagety uvařte podle návodu, smíchejte je s omáčkou a navrch ozdobte houbovou směsí.
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ RECEPTY:
BRAMBORAČKA S HOUBAMI
DŽUVEČ
PODÍVEJTE SE NA POLÉVKOVÉ RECEPTY