- Foto: shutterstock.com8. dubna 2016 / 06:00
Jsou čerstvá, chutnají přímo božsky a není důvod, proč by měla hrát druhé housle. Vejce jako surovina si zaslouží vaši plnou pozornost. Chutnají skvěle s masem nebo jen tak se zeleninou. Inspirujte se našimi vaječnými recepty a připravte z nich skvělý jarní oběd nebo večeři.
Vejce zapečená se smetanou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 4 lžíce másla
* 1 pórek
* 2 rajčata
* 100 g šunky
* zelenou petrželku
* 8 vajec
* 8 lžic sladké smetany
* sůl
* mletý černý pepř
* máslo na formu
Postup:
V pánvi na rozehřátém másle osmahněte na kolečka pokrájený pórek, přidejte oloupaná a na kostičky upravená rajčata, pokrájenou šunku a nasekanou petrželku. Směs přelijte do čtyř máslem vytřených zapékacích misek, do každé opatrně rozklepněte 2 vejce, zalijte je smetanou a ochuťte solí a pepřem. V troubě vyhřáté na 200 °C zapékejte pokrm asi 8 až 12 minut. Podávejte ho s opečeným toustovým chlebem.
Slané vaječné muffiny
Budete potřebovat (na 4 porce):
* listové těsto podle velikosti mističek
* 12 užších plátků anglické slaniny
* 4 vejce
* sůl
* mletý černý pepř
* mletou sladkou papriku
* máslo na formičky
Postup:
Máslem vytřené formičky na košíčky nebo zapékací misky vyložte tence vyválenými kolečky listového těsta (jejich velikost přizpůsobte rozměrům misek, těsto musí dosahovat až k okrajům). Na dně je propíchněte vidličkou. Do každé misky vložte vždy 3 plátky slaniny tak, aby těsto překryly. Mističky položte na plech a do každé opatrně rozklepněte vejce, to osolte, opepřete a posypejte paprikou. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte muffiny asi 8 až 10 minut, vejce musí ztuhnout.
Jarní salát s vejcem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 8 vajec natvrdo
* lístky polníčku
* 4 plátky uzené slaniny
* 1 bílý jogurt
* 2 stroužky česneku
* nadrobno sekané libovolné bylinky (zelená petrželka, pažitka, bazalka)
* dijonskou hořčici
* 1 hrst sekaných vlašských ořechů
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Oloupaná vejce upravte pomocí kráječe na tenká kolečka, rozložte je na 4 talířky, mírně osolte a podle chuti opepřete. Poklaďte je lístky polníčku a na každý talíř přidejte plátek slaniny, kterou předem osmahněte v troubě na plechu s listem papíru na pečení (asi 10 minut). Pokrm dozdobte bílým jogurtem ochuceným prolisovaným česnekem, sekanými bylinkami a solí. Přidat můžete rovněž kopečky dijonské hořčice. Před servírováním posypejte carpaccio sekanými ořechy.
Frikadelky s překvapením
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)
* 3 vejce
* 1/2 lžíce sekané zelené petrželky
* 1/2 lžíce sekané pažitky
* 2 rohlíky
* 200 ml mléka
* 8 vajec vařených nahniličko nebo natvrdo
* cca 2 hrsti strouhanky
* 1/2 hrsti sezamových semínek
* 5 lžic hladké mouky
* sůl
* mletý černý pepř
* 1 lžičku mleté sladké papriky
* olej na smažení
Postup:
V míse smíchejte maso s jedním vejcem, petrželkou a pažitkou. Do základu vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky přelité mlékem, směs osolte, opepřete a ochuťte paprikou. Je-li příliš řídká, přidejte do ní strouhanku. Z promíchané směsi tvarujte placičky, do nich zabalte vařená vejce. Kousky obalujte v hladké mouce, rozšlehaných zbylých 2 vejcích a strouhance smíchané se sezamovými semínky. Frikadelky smažte ze všech stran v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Hotové je překládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.
Omeletoví šnečci
Budete potřebovat (na 5 porcí):
* 10 vajec
* 4 velké plátky sušené šunky
* sůl
* 50 g krémového sýra (žervé)
* mletý černý pepř
* 2 lžíce oleje
* 20 g másla
Postup:
Vejce promíchejte vidličkou (nešlehejte), ochuťte je solí i pepřem a směs nalijte do velké pánve s rozpáleným olejem a máslem. Placku smažte z jedné strany asi 3 minuty, poté ji obraťte a ještě cca 2 minuty dopékejte. Hotovou omeletu přeložte na prkénko, potřete ji sýrem a poklaďte plátky sušené šunky. Vše pevně stočte a rolku upravte nožem na 5 porcí, ty zpevněte párátky.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA
ZAPEČENÝ LILEK
DALŠÍ INSPIRACE NA CHUTNÉ POKRMY