Vejce jako hlavní chod: Zapomeňte na snídani a připravte z nich skvělý oběd! | Recepty.Blesk.cz

Vejce jako hlavní chod: Zapomeňte na snídani a připravte z nich skvělý oběd!

  • Foto: shutterstock.com
    8dubna   2016  /  06:00

    Jsou čerstvá, chutnají přímo božsky a není důvod, proč by měla hrát druhé housle. Vejce jako surovina si zaslouží vaši plnou pozornost. Chutnají skvěle s masem nebo jen tak se zeleninou. Inspirujte se našimi vaječnými recepty a připravte z nich skvělý jarní oběd nebo večeři.

  • Vejce zapečená se smetanou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 lžíce másla

    * 1 pórek

    * 2 rajčata

    * 100 g šunky

    * zelenou petrželku

    * 8 vajec

    * 8 lžic sladké smetany

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * máslo na formu

     

    Postup:

    V pánvi na rozehřátém másle osmahněte na kolečka pokrájený pórek, přidejte oloupaná a na kostičky upravená rajčata, pokrájenou šunku a nasekanou petrželku. Směs přelijte do čtyř máslem vytřených zapékacích misek, do každé opatrně rozklepněte 2 vejce, zalijte je smetanou a ochuťte solí a pepřem. V troubě vyhřáté na 200 °C zapékejte pokrm asi 8 až 12 minut. Podávejte ho s opečeným toustovým chlebem.

  • Slané vaječné muffiny

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * listové těsto podle velikosti mističek

    * 12 užších plátků anglické slaniny

    * 4 vejce

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * mletou sladkou papriku

    * máslo na formičky

     

    Postup:

    Máslem vytřené formičky na košíčky nebo zapékací misky vyložte tence vyválenými kolečky listového těsta (jejich velikost přizpůsobte rozměrům misek, těsto musí dosahovat až k okrajům). Na dně je propíchněte vidličkou. Do každé misky vložte vždy 3 plátky slaniny tak, aby těsto překryly. Mističky položte na plech a do každé opatrně rozklepněte vejce, to osolte, opepřete a posypejte paprikou. V troubě vyhřáté na 200 °C pečte muffiny asi 8 až 10 minut, vejce musí ztuhnout.

  • Jarní salát s vejcem

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 8 vajec natvrdo

    * lístky polníčku

    * 4 plátky uzené slaniny

    * 1 bílý jogurt

    * 2 stroužky česneku

    * nadrobno sekané libovolné bylinky (zelená petrželka, pažitka, bazalka)

    * dijonskou hořčici

    * 1 hrst sekaných vlašských ořechů

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Oloupaná vejce upravte pomocí kráječe na tenká kolečka, rozložte je na 4 talířky, mírně osolte a podle chuti opepřete. Poklaďte je lístky polníčku a na každý talíř přidejte plátek slaniny, kterou předem osmahněte v troubě na plechu s listem papíru na pečení (asi 10 minut). Pokrm dozdobte bílým jogurtem ochuceným prolisovaným česnekem, sekanými bylinkami a solí. Přidat můžete rovněž kopečky dijonské hořčice. Před servírováním posypejte carpaccio sekanými ořechy.

  • Frikadelky s překvapením

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 600 g mletého masa (směs vepřového a hovězího)

    * 3 vejce

    * 1/2 lžíce sekané zelené petrželky

    * 1/2 lžíce sekané pažitky

    * 2 rohlíky

    * 200 ml mléka

    * 8 vajec vařených nahniličko nebo natvrdo

    * cca 2 hrsti strouhanky

    * 1/2 hrsti sezamových semínek

    * 5 lžic hladké mouky

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * 1 lžičku mleté sladké papriky

    * olej na smažení

     

    Postup:

    V míse smíchejte maso s jedním vejcem, petrželkou a pažitkou. Do základu vmíchejte na kostičky nakrájené rohlíky přelité mlékem, směs osolte, opepřete a ochuťte paprikou. Je-li příliš řídká, přidejte do ní strouhanku. Z promíchané směsi tvarujte placičky, do nich zabalte vařená vejce. Kousky obalujte v hladké mouce, rozšlehaných zbylých 2 vejcích a strouhance smíchané se sezamovými semínky. Frikadelky smažte ze všech stran v hluboké pánvi na rozpáleném oleji. Hotové je překládejte na ubrousek, který odsaje přebytečný tuk.

  • Omeletoví šnečci

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 5 porcí):

    * 10 vajec

    * 4 velké plátky sušené šunky

    * sůl

    * 50 g krémového sýra (žervé)

    * mletý černý pepř

    * 2 lžíce oleje

    * 20 g másla

     

    Postup:

    Vejce promíchejte vidličkou (nešlehejte), ochuťte je solí i pepřem a směs nalijte do velké pánve s rozpáleným olejem a máslem. Placku smažte z jedné strany asi 3 minuty, poté ji obraťte a ještě cca 2 minuty dopékejte. Hotovou omeletu přeložte na prkénko, potřete ji sýrem a poklaďte plátky sušené šunky. Vše pevně stočte a rolku upravte nožem na 5 porcí, ty zpevněte párátky.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    RŮŽIČKOVÁ KAPUSTA

    ZAPEČENÝ LILEK

     

    DALŠÍ INSPIRACE NA CHUTNÉ POKRMY

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz