- Foto: shutterstock.com4. dubna 2016 / 06:00
Snad nikdo tak nemiluje pomazánky jako právě my Češi. Aby taky ne! Výborně se hodí jako rychlá večeře, pohoštění pro hosty i jako svačina pro děti. Jsou lehké, plné vitaminů a každý si vybere tu svou.Ochutnejte některou z těchto jarních.
Ředkvičková s tvarohem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 svazky ředkviček
* 300 ml měkkého polotučného tvarohu
* 2 jarní cibulky
* sůl a bílý mletý pepř
* pažitku nebo petrželku na ozdobuPostup:
Ředkvičky očistěte, omyjte, osušte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Jarní cibulku nasekejte nadrobno a vše smíchejte s tvarohem. Podle chuti osolte a opepřete a namažte na plátky chleba. Ozdobte nasekanou pažitkou nebo petrželkou.
Avokádová s ovčím sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 avokádo
* 250 g čerstvého sýra (lučina, žervé)
* 100 g husté zakysané smetany
* 2 stroužky česneku
* 1 menší cibuli
* 1 citron
* sůl a mletý pepř
* 80 g ovčího sýra (např. feta)
* cherry rajčata na ozdobuPostup:
Avokádo rozpulte, odstraňte pecku a vydlabejte dužinu do misky. Zakapejte ji citronovou šťávou. Přidejte sýr, zakysanou smetanu, nasekanou cibuli a prolisovaný česnek. Osolte a opepřete a vše společně promíchejte. Namažte na pečivo a navrch nadrobte ovčí sýr. Podávejte s cherry rajčátky.
Tuňáková
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 2 konzervy tuňáka ve vlastní šťávě
* 1 větší cibuli
* 4 trojúhelníčky taveného sýra
* 1 lžíci plnotučné hořčice
* 100 g měkkého tvarohu
* 1 lžičku citronové šťávy
* sůlPostup:
Tvaroh utřete s taveným sýrem. Přidejte tuňákové maso, které jste předem nechala v cedníku okapat. Cibuli nasekejte nadrobno a přisypejte k rybě. Nakonec dochuťte hořčicí, citronovou šťávou a solí. Dobře promíchejte a uložte na chvíli vychladit do lednice. Podávejte s opečenými tousty z bílého chleba.
S ricottou a červenou řepou
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 celou červenou řepu
* 200 g lučiny nebo pomazánkového másla
* 200 g ricotty
* 50 g nastrouhaného tvrdého sýra
* 3 stroužky česneku
* 50 g drcených vlašských ořechů
* sůl a čerstvě mletý pepřPostup:
Červenou řepu očistěte, oloupejte a nahrubo nastrouhejte do mísy. Přidejte k ní lučinu nebo pomazánkové máslo bez příchuti, ricottu, nastrouhaný tvrdý sýr, drcené ořechy a prolisovaný česnek. Nakonec podle chuti osolte a opepřete a dobře promíchejte. Podávejte s celozrnným pečivem.
VYZKOUŠEJTE RECEPTY:
DOMÁCÍ CHLEBA
LEHKÁ CELEROVÁ POMAZÁNKA
DALŠÍ RECEPTY NA VÝBORNÉ POMAZÁNKY