- Foto: shutterstock.com2. dubna 2016 / 06:00
Karbanátky jsou naprostá klasika. Alespoň ty z mletého masa. Dají se však připravit z mnoha dalších surovin. Zeleninové nebo luštěninové také chutnají božsky. Pokud si je stejně bez masa nedokážete představit, zkuste je alespoň něčím ozvláštnit.
- Foto: shutterstock.com
Rybí karbanátky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 200 g filetů z bílé ryby (treska, kapr, štika)
* 200 g lososa bez kůže
* 1 rohlík
* 50 ml mléka
* 1 hrst jemně sekané petrželové natě
* sůl, pepř
* 1 vejce
* olej na smažení
Postup:
Rohlík natrhejte na kousky a navlhčete ho mlékem. Rybí maso nasekejte najemno a smíchejte ho s navlhčeným rohlíkem, vejcem, jemně sekanou petrželovou natí, solí a pepřem. Z těsta tvarujte placičky a smažte je na oleji dozlatova.
- Foto: shutterstock.com
Karbanátky se sýrem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):* 400 g mletého hovězího masa
* 200 g mletého vepřového masa
* 200 g strouhaného sýra
* 2 vejce
* 8 natvrdo uvařených vajec
* sůl, pepř
* strouhanku
* olej na smažení
Postup:
Mleté maso promíchejte v míse s rozšlehanými vejci, sýrem, strouhankou a dochuťte ho solí a pepřem. Vytvarujte karbanátky, pak je obalte ve strouhance a osmažte v hlubší pánvi dozlatova.
- Foto: shutterstock.com
Pikantní karbanátky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 1 kg mletého hovězího masa
* 1 lžičku lístků tymiánu
* hrst nasekané petrželky
* 2 prolisované stroužky česneku
* 2 nakrájené šalotky
* 1 červenou chilli papričku
* 1 vejce
* kůru z 1 citronu
* sůl, pepř
Postup:
Maso vložte do mísy a přidejte k němu nasekaný tymián, petrželku, prolisované stroužky česneku, nasekané šalotky, chilli papričku zbavenou semínek, vejce a nastrouhanou kůru z citronu. Vše dobře promíchejte, podle chuti osolte, opepřete a z hmoty vytvarujte karbanátky. Ty pak na pánvi z obou stran opečte dozlatova.
- Foto: shutterstock.com
Mrkvové karbanátky
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 4 nastrouhané mrkve
* 1 lžíci másla
* 1 vejce
* 1/2 hrnku strouhanky
* 3 stroužky česneku
* olej na smažení
* 1 lžíci nasekaného tymiánu
* sůl
Postup:
Nastrouhané mrkve poduste na másle a pak je vložte do mísy. Přidejte rozšlehaná vejce, strouhanku, sůl, lístky tymiánu a prolisované stroužky česneku. Vytvořte menší karbanátky a ty pečte z obou stran dozlatova. Dávejte je na talíř s ubrouskem, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Karbanátky podávejte s bramborovou kaší nebo jen tak jako chuťovku.
- Foto: shutterstock.com
Masové karbanátky s celerem
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 3 hrnky mletého masa
* 1 housku
* 1 hrnek mléka
* 1 cibuli
* 1 stroužek česneku
* 1 mrkev
* 1/4 celeru
* 100 g na kostičky nakrájené slaniny
* 1 lžíci nasekané petrželky
* 6 lžic oleje
* 1 vejce
* 5 lžic strouhanky
* sůl, pepř, chilli
* olej na smažení
Postup:
Housku namočte v mléce a pak ji vymačkejte. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte a zeleninu nastrouhejte. Kostičky slaniny osmažte na lžíci oleje. Škvarky vyjměte a na tuku orestujte zeleninu. Přidejte česnek a petrželku. Zeleninu smíchejte s masem, vejcem, houskou, škvarky, solí, pepřem a chilli podle chuti. Vytvarujte malé karbanátky, obalte je ve strouhance a pečte dozlatova.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
TELECÍ LÍČKA NA VÍNĚ
DOMÁCÍ ŠUNKA
DALŠÍ MASOVÉ RECEPTY