- Foto: shutterstock.com30. března 2016 / 06:00
Na pohled už nezaujmou, zima strávená ve sklepě se na jejich kráse zkrátka podepsala. Za své vzala i původní šťavnatost, takže je nejvyšší čas uskladněná jablka zužitkovat. Pečená nebo smažená budou chutnat jako „zamlada“.
Tartaletky se sněhovou čepicí
Budete potřebovat (na 12 kusů):
Na těsto:
*150 g hladké mouky
*50 g moučkového cukru
*špetku soli
*1/2 lžičky mleté skořice
*100 g másla
*1 žloutekNa náplň:
*4 jablka
*1/2 citronu
*1 celou skořici
*1 lžičku kukuřičného škrobuNa dohotovení:
*3 bílky
*3 až 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
*máslo na formičkyPostup:
Do směsi prosáté mouky s cukrem, solí a mletou skořicí rozklepněte vejce a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí nože všechny ingredience propracujte, musí vzniknout hrubá drobenka. Poté ji rukama rychle prohněťte a hrubší těsto zabalené do fólie uložte na 20 minut do chladničky.
Mezitím oloupaná a odjádřená jablka nakrájená na kousky podlijte v kastrolku vodou, přidejte na kolečka pokrájený citron i celou skořici. Vše na mírném ohni duste. Když jablka téměř změknou, vyjměte z hrnce citron i skořici a jablka nejlépe pomocí ponorného mixéru rozmělněte. Do pyré vmíchejte škrob rozpuštěný ve lžíci vody, na mírném ohni za stálého míchání povařte do houstnutí a náplň nechte zchladnout.
Z odleželého těsta vyválejte na pomoučené podložce plát o síle asi 4 mm a vypichujte z nich kolečka o větším průměru, než je rozměr formiček. Každé kolečko jemně vmáčkněte do máslem vytřené formičky, vytáhněte ho směrem k okrajům a těsto na dně propíchněte vidličkou. V troubě vyhřáté na 180 °C tartaletky pečte asi 12 minut. Zchladlé vyklopte z formiček, vyrovnejte je na plech, na každou naneste část jablečné náplně a pevný sníh vyšlehaný z bílků, do kterého jste po částech zašlehala prosátý moučkový cukr. Plech s upravenými kousky vložte do trouby o teplotě 100 °C a sníh nechte zvolna sušit (cca 10 minut).
Zapečená s mandlovou náplní
Budete potřebovat (na 4 porce):
*4 velká jablka
*2 lžíce rozinek
*rum podle potřeby
*30 g mandlí
*2 lžíce měkkého másla
*1 lžíci medu
*mletou skořici
*100 ml jablečného džusu nebo moštuPostup:
Z jablek opatrně vykrojte jádřince a otvor naplňte nádivkou. V misce smíchejte nasekané okapané, předem v rumu namočené rozinky, nahrubo nastrouhané mandle, máslo, med a skořici. Naplněné plody přeložte do pekáčku, podlijte je džusem a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 20 minut. Podávejte je horké, ideálně se sorbetem nebo porcí zmrzliny.
Smažené placičky
Budete potřebovat (na 4 porce):
Na těsto:
*500 g jablek
*350 g hladké mouky
*100 g strouhaných lískových oříšků
*2 vejce
*200 ml mlékaNa dohotovení:
*mletou skořici
*50 g moučkového cukru
*olej na smaženíPostup:
Nastrouhaná oloupaná jablka promíchejte s moukou, oříšky, vejci a mlékem. Z těsta tvořte menší placičky, které smažte z obou stran na rozpáleném oleji. Hotové klaďte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný tuk, a ihned je obalujte ve směsi moučkového cukru se skořicí.
Navoněná zemlbába
Budete potřebovat (na 4 porce):
*10 rohlíků
*500 ml mléka
*3 vejce
*500 g jablek*2 hrsti rozinek
*100 g krupicového cukru
*mletou skořici
*másloPostup:
Na kousky pokrájené rohlíky zalijte v míse mlékem, ve kterém jste rozšlehala vejce a pečivo nechte tekutinou nasáknout. Zhruba jednu třetinu z celkového množství pak navrstvěte do máslem vytřené formy a na ně naneste polovinu nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, do nichž jste vmíchala rozinky, cukr a skořici. Následuje vrstva pečiva (opět 1/3), poté zbylá jablková směs. Jako poslední naneste vrstvu nasáklých rohlíků, kterou zakápněte rozpuštěným máslem. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 30 minut.
Vlahé muffiny
Budete potřebovat (na 12 kusů):
*1/2 hrnku hladké mouky
*1 lžičku kypřicího prášku
*1/2 hrnku krupicového cukru
*1 lžičku strouhané citronové kůry
*3 jablka
*1 vejce
*100 ml oleje
*100 ml mléka
*tuk na formuPostup:
Do směsi mouky s kypřicím práškem, cukrem a strouhanou kůrou vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka a přidejte ostatní suroviny. Vše opatrně promíchejte, ale netřete! Těstem zhruba do tří čtvrtin plňte košíčky na muffiny nebo tukem vytřenou formu. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY