K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku | Recepty.Blesk.cz

K pečení jako stvořená: Ze starých jablek vykouzlíte dokonalou žemlovku

  • Foto: shutterstock.com
    30března   2016  /  06:00

    Na pohled už nezaujmou, zima strávená ve sklepě se na jejich kráse zkrátka podepsala. Za své vzala i původní šťavnatost, takže je nejvyšší čas uskladněná jablka zužitkovat. Pečená nebo smažená budou chutnat jako „zamlada“.

  • Tartaletky se sněhovou čepicí


    Budete potřebovat (na 12 kusů):

     

    Na těsto:

    *150 g hladké mouky
    *50 g moučkového cukru
    *špetku soli
    *1/2 lžičky mleté skořice
    *100 g másla
    *1 žloutek

     

    Na náplň:

    *4 jablka
    *1/2 citronu
    *1 celou skořici
    *1 lžičku kukuřičného škrobu

     

    Na dohotovení:
    *3 bílky
    *3 až 4 vrchovaté lžíce moučkového cukru
    *máslo na formičky

     

    Postup:

    Do směsi prosáté mouky s cukrem, solí a mletou skořicí rozklepněte vejce a přidejte studené máslo nakrájené na kostičky. Pomocí nože všechny ingredience propracujte, musí vzniknout hrubá drobenka. Poté ji rukama rychle prohněťte a hrubší těsto zabalené do fólie uložte na 20 minut do chladničky.

     

    Mezitím oloupaná a odjádřená jablka nakrájená na kousky podlijte v kastrolku vodou, přidejte na kolečka pokrájený citron i celou skořici. Vše na mírném ohni duste. Když jablka téměř změknou, vyjměte z hrnce citron i skořici a jablka nejlépe pomocí ponorného mixéru rozmělněte. Do pyré vmíchejte škrob rozpuštěný ve lžíci vody, na mírném ohni za stálého míchání povařte do houstnutí a náplň nechte zchladnout.

     

    Z odleželého těsta vyválejte na pomoučené podložce plát o síle asi 4 mm a vypichujte z nich kolečka o větším průměru, než je rozměr formiček. Každé kolečko jemně vmáčkněte do máslem vytřené formičky, vytáhněte ho směrem k okrajům a těsto na dně propíchněte vidličkou. V troubě vyhřáté na 180 °C tartaletky pečte asi 12 minut. Zchladlé vyklopte z formiček, vyrovnejte je na plech, na každou naneste část jablečné náplně a pevný sníh vyšlehaný z bílků, do kterého jste po částech zašlehala prosátý moučkový cukr. Plech s upravenými kousky vložte do trouby o teplotě 100 °C a sníh nechte zvolna sušit (cca 10 minut).

  • Zapečená s mandlovou náplní


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *4 velká jablka
    *2 lžíce rozinek
    *rum podle potřeby
    *30 g mandlí
    *2 lžíce měkkého másla
    *1 lžíci medu
    *mletou skořici
    *100 ml jablečného džusu nebo moštu

     

    Postup:

    Z jablek opatrně vykrojte jádřince a otvor naplňte nádivkou. V misce smíchejte nasekané okapané, předem v rumu namočené rozinky, nahrubo nastrouhané mandle, máslo, med a skořici. Naplněné plody přeložte do pekáčku, podlijte je džusem a v troubě vyhřáté na 180 °C je pečte asi 20 minut. Podávejte je horké, ideálně se sorbetem nebo porcí zmrzliny.

  • Smažené placičky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

     

    Na těsto:

    *500 g jablek

    *350 g hladké mouky

    *100 g strouhaných lískových oříšků
    *2 vejce
    *200 ml mléka

     

    Na dohotovení:
    *mletou skořici
    *50 g moučkového cukru
    *olej na smažení

     

    Postup:

    Nastrouhaná oloupaná jablka promíchejte s moukou, oříšky, vejci a mlékem. Z těsta tvořte menší placičky, které smažte z obou stran na rozpáleném oleji. Hotové klaďte na papírový ubrousek, který z nich odsaje přebytečný tuk, a ihned je obalujte ve směsi moučkového cukru se skořicí.

  • Navoněná zemlbába


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    *10 rohlíků
    *500 ml mléka
    *3 vejce
    *500 g jablek

    *2 hrsti rozinek
    *100 g krupicového cukru
    *mletou skořici
    *máslo

     

    Postup:

    Na kousky pokrájené rohlíky zalijte v míse mlékem, ve kterém jste rozšlehala vejce a pečivo nechte tekutinou nasáknout. Zhruba jednu třetinu z celkového množství pak navrstvěte do máslem vytřené formy a na ně naneste polovinu nahrubo nastrouhaných oloupaných jablek, do nichž jste vmíchala rozinky, cukr a skořici. Následuje vrstva pečiva (opět 1/3), poté zbylá jablková směs. Jako poslední naneste vrstvu nasáklých rohlíků, kterou zakápněte rozpuštěným máslem. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 30 minut.

  • Vlahé muffiny


    Budete potřebovat (na 12 kusů):

    *1/2 hrnku hladké mouky
    *1 lžičku kypřicího prášku
    *1/2 hrnku krupicového cukru
    *1 lžičku strouhané citronové kůry
    *3 jablka
    *1 vejce
    *100 ml oleje
    *100 ml mléka
    *tuk na formu

     

    Postup:

    Do směsi mouky s kypřicím práškem, cukrem a strouhanou kůrou vmíchejte nahrubo nastrouhaná jablka a přidejte ostatní suroviny. Vše opatrně promíchejte, ale netřete! Těstem zhruba do tří čtvrtin plňte košíčky na muffiny nebo tukem vytřenou formu. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut.

     

    VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:

    BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK

    MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ

     

    DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

     

     

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Nejlepší švestkové čatní: Kořeněná omáčka, která se hodí k masu, sýrům či rybám

Máte doma přebytek švestek, jablek a nevíte, co s nimi? Zkuste čatní. Tahle původně indická dobrota je trochu sladká, trochu kyselá a kořeněná hustá omáčka, se kterou se dochucují pokrmy, aby měly výraznější chuť. Pochází z

Nejlepší švestkové recepty! Koláče, knedlíky, záviny nebo omáčka k masu

Švestky jsou nejen chuťovka, ale taky lék. Pomáhají chránit srdce a cévy, snižují cholesterol a pomáhají při zácpě. V podzimních dezertech nebo v kombinaci s masem chutnají výtečně. Tyhle recepty musíte vyzkoušet!

Banánové proteinové palačinky. Dezert, který si můžete dopřát bez výčitek každý den!

Snažíte se držet dietu nebo si chcete udržet váhu a nemůžete se obejít bez sladkého? Zkuste proteinové palačinky podle našeho receptu. Jejich příprava je snadná, rychlá a navíc vám dodají spoustu bílkovin a minimum cukrů.

Nejlepší podzimní dezerty z jablek! Štrúdly, jablečník nebo mřížkový koláč

Jsou štavnatá a chutnají skvěle. Navíc je právě teď jejich sezona, tak toho využijte a připravte z nich nějakou sladkou dobrotu nejen na neděli. 

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Prostřeno! které skončilo fiaskem: Televize…

Pořad Prostřeno! se na obrazovkách Primy objevuje již osmým rokem, takovou soutěžící jako Ivu Tranovou…

celý článek »

Komunální volby 2018

Song jako Brno! Primátor ve volebním klipu…

Hodně rozporuplné reakce sklízí volební klip brněnského primátora Petra Vokřála (54, ANO). Jedni…

celý článek »

Krimi

Rodinná tragédie: Matka zemřela dva dny…

Natalie Hood z anglického Doveru přišla v pátek vinou tragické autonehody o jednu ze svých dcer.…

celý článek »

VIP sport

Sexy Čuhelová si poplakala nad (ne)působením…

Od konce ledna se rodil její návrat na televizní obrazovky. Sporťačka Monika Čuhelová po odchodu…

celý článek »