- Foto: shutterstock.com27. března 2016 / 06:00
Neměli jste čas nabarvit vajíčka ani připravit něco pro koledníky, natož pro rodinu? Nezoufejte, ještě pořád bez problémů stihnete upéct velikonočního beránka nebo jidáše a potěšit s nimi své blízké.
Velikonoční vejce
Budete potřebovat:
Na těsto:
90 g hladké mouky
140 g cukru
6 vajec
špetku soli
Na krém:
150 g hořké čokolády
150 g zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
Na zdobení:
potahovací hmotu
potravinářské barvivo
Postup:
Z bílků a cukru připravte tuhý a lesklý sníh. Ten pak spojte se žloutky a moukou smíchanou se špetkou soli. Takto připravené piškotové těsto upečeme ve formách vajíček dvou velikostí. Čokoládu na krém necháme rozpustit ve vodní lázni a promícháme ji s cukrem a zakysanou smetanou.
Upečená vajíčka dáme na sebe, po stranách přidáme krém tak, abychom vytvořili plastické vejce, respektive jeho polovinu. To potáhneme cukrářskou hmotou a máme krásný dortík, který můžeme jarně nazdobit.
Potahovací hmotu obarvíme, propracujeme, rozválíme válečkem na placičku a pak už vykrajujeme požadované tvary, které lepíme na vajíčko. Podrobný návod vám představí lektorka Školy vaření Ola Kala cukrářka Ilona Havlíčková ve videu.
Video se připravuje ...Velikonoční jidáše
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
150 g másla
300 ml 12% smetany na vaření
40 g droždí
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
kůru z jednoho citronu nebo sušenou citronovou kůru
2 – 3 lžičky citronové šťávy
špetku soli1 vejce na potření
med na pokapáníPodle chuti:
sušené brusinky
rozinky
oříšky
mandlePostup:
Nejdříve si připravte kvásek. Do trochy vlažné smetany nasypte lžíci cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a vše poprašte lžící mouky. Nechte kvásek vzejít. To bude trvat přibližně 15 minut.
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli, přidejte citronovou kůru a šťávu, žloutky, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vše pak důkladně zpracujte v těsto. Těsto pak nechte v míse asi hodinu v teple kynout. Zakryjte ho čistou utěrkou. Pozor na průvan!
Z vykynutého těsta pak oddělujte přibližně stejně velké kusy, vyválejte je do válečku a ten stáčejte do různých tvarů. Hotové tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte kolem nich dostatečný prostor, protože během pečení vám ještě naběhnou, a před vložením do trouby je nechte ještě chvilku kynout. Nakonec je důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. V této fázi můžete povrch nakonec ještě posypat drcenými oříšky nebo třeba plátky mandlí.
Pečte dozlatova v předehřáté horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové pak při 180 °C asi dvacet až pětadvacet minut podle velikosti. Upečené horké jidáše pokapejte medem. Nebo smíchejte rozpuštěné máslo s medem a rumem a touto voňavou směsí jidáše potřete.
Video se připravuje ...Beránek z třeného těsta
Budete potřebovat:
140 g másla
350 g polohrubé mouka
1ks kypřicího prášku
4 vejce
1 lžičku citronové kůry200 g cukru krupice
1 sklenku mlékaPostup:
Připravenou formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme (mouka, strouhanka, kokos), troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Připravíme si všechny předepsané suroviny. Z bílků a 1 lžičky cukru vyšleháme pevný sníh. V druhé míse si utřeme (vyšleháme) všechny žloutky, cukr a změklé máslo. Do utřené směsi přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem. Dle chuti můžeme přimíchat kandované ovoce či rozinky. Do vymíchaného těsta opatrně zamícháme sníh z bílků.
Takto připravené třené těsto rozprostřeme do připravené formy, nejlepší je začít od hlavy. Vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut, poté teplotu stáhneme na 160 °C. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po upečení necháme chvíli odležet, poté beránka opatrně vyklopíme z formy. Po vychladnutí dozdobíme dle libosti (červenou mašlí, moučkovým cukrem, čokoládovou polevou).
Video se připravuje ...Pletenec z kynutého těsta
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
110 g másla110 g cukru krupice
2 vejce
25 – 30 g droždí
200 – 250 ml mléka
špetku soli
0,5 lžičky citronové kůry
rozinky
plátky mandlí
1 vejce na potřeníPostup:
Připravené rozinky dáme do sklenice a zalijeme rumem, necháme cca 2 hodiny odležet. Všechny předepsané suroviny vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Nejprve si připravíme kvásek, a to následovně: do čisté misky odlijeme cca 50 ml mléka, poté přidáme v ruce rozdrobené droždí, zasypeme lžičkou cukru, lehce promícháme a nakonec zaprášíme lžičkou mouky. Necháme 10 – 15 minut vzejít v teple, zakryté utěrkou.
Mezitím si připravíme všechny předepsané suroviny. U dvou vajec oddělíme žloutky od bílků. Skořápky z vajec (tedy jejich 4 půlky) omyjeme, dáme oschnout a uschováme na později.
V míse si utřeme žloutky s cukrem a změklým, ideálně rozpuštěným máslem (ale pozor na jeho teplotu). K této směsi přidáme citronovou kůru, mouku, sůl, mléko, kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se těsto přestane lepit na okraje misky, zapracujeme rozinky. Takto vymísené těsto ještě pořádně ručně propracujeme, vytvarujeme bochánek a přikryté utěrkou na teplém místě necháme 10 – 15 min odležet (zrát).
Bochánek rozdělíme na 3 stejně velké části, které vyválíme do pramenů. Na pracovní ploše nebo přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zapleteme cop (ve tvaru kruhu). Začátek necháme volný, prameny příliš neutahujeme a konec pak zapleteme do volného začátku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Mezitím si osušené vaječné skořápky z vnější strany pomažeme trochou másla nebo oleje.
Po vykynutí skořápky zamáčkneme v pravidelným rozestupech do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vaječné skořápky nám během pečení udrží ve věnci dolíčky, do kterých pak umístíme jako dekoraci pomalované velikonoční kraslice.
Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme cca 10 min na 200 °C a poté teplotu snížíme na 150 – 160°C a dopečeme ještě 30 až 40 min. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po vytažení necháme zchladnout, poté opatrně odstraníme vaječné skořápky a umístíme připravenou dekoraci.
Video se připravuje ...DALŠÍ RECEPTY:
VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC
JIDÁŠE
DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY