- Foto: shutterstock.com27. března 2016 / 06:00
Neměli jste čas nabarvit vajíčka ani připravit něco pro koledníky, natož pro rodinu? Nezoufejte, ještě pořád bez problémů stihnete upéct velikonočního beránka nebo jidáše a potěšit s nimi své blízké.
Velikonoční vejce
Budete potřebovat:
Foto: Ola Kala
Na těsto:
90 g hladké mouky
140 g cukru
6 vajec
špetku soli
Na krém:
150 g hořké čokolády
150 g zakysané smetany
4 lžíce moučkového cukru
Na zdobení:
potahovací hmotu
potravinářské barvivo
Postup:
Z bílků a cukru připravte tuhý a lesklý sníh. Ten pak spojte se žloutky a moukou smíchanou se špetkou soli. Takto připravené piškotové těsto upečeme ve formách vajíček dvou velikostí. Čokoládu na krém necháme rozpustit ve vodní lázni a promícháme ji s cukrem a zakysanou smetanou.
Upečená vajíčka dáme na sebe, po stranách přidáme krém tak, abychom vytvořili plastické vejce, respektive jeho polovinu. To potáhneme cukrářskou hmotou a máme krásný dortík, který můžeme jarně nazdobit.
Potahovací hmotu obarvíme, propracujeme, rozválíme válečkem na placičku a pak už vykrajujeme požadované tvary, které lepíme na vajíčko. Podrobný návod vám představí lektorka Školy vaření Ola Kala cukrářka Ilona Havlíčková ve videu.
Lahodný velikonoční dezert ve tvaru vejce hrající všemi barvami • Tereza KovářováVideo se připravuje ...Velikonoční jidáše
Foto: profimedia.cz
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
60 g cukru krupice
150 g másla
300 ml 12% smetany na vaření
40 g droždí
2 žloutky
1 sáček vanilkového cukru
kůru z jednoho citronu nebo sušenou citronovou kůru
2 – 3 lžičky citronové šťávy
špetku soli1 vejce na potření
med na pokapáníPodle chuti:
sušené brusinky
rozinky
oříšky
mandlePostup:
Nejdříve si připravte kvásek. Do trochy vlažné smetany nasypte lžíci cukru, přidejte rozdrobené kvasnice a vše poprašte lžící mouky. Nechte kvásek vzejít. To bude trvat přibližně 15 minut.
V míse smíchejte mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli, přidejte citronovou kůru a šťávu, žloutky, změklé máslo a vzešlý kvásek. Vše pak důkladně zpracujte v těsto. Těsto pak nechte v míse asi hodinu v teple kynout. Zakryjte ho čistou utěrkou. Pozor na průvan!
Z vykynutého těsta pak oddělujte přibližně stejně velké kusy, vyválejte je do válečku a ten stáčejte do různých tvarů. Hotové tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem – nechte kolem nich dostatečný prostor, protože během pečení vám ještě naběhnou, a před vložením do trouby je nechte ještě chvilku kynout. Nakonec je důkladně potřete rozšlehaným vajíčkem. V této fázi můžete povrch nakonec ještě posypat drcenými oříšky nebo třeba plátky mandlí.
Pečte dozlatova v předehřáté horkovzdušné troubě při 160 °C, v plynové pak při 180 °C asi dvacet až pětadvacet minut podle velikosti. Upečené horké jidáše pokapejte medem. Nebo smíchejte rozpuštěné máslo s medem a rumem a touto voňavou směsí jidáše potřete.
Upečte si velikonoční jidáše podle našeho videoreceptu. • Adam Balažovič, Lenka ChvostováVideo se připravuje ...Beránek z třeného těsta
Budete potřebovat:
140 g másla
350 g polohrubé mouka
1ks kypřicího prášku
4 vejce
1 lžičku citronové kůry200 g cukru krupice
1 sklenku mlékaPostup:
Připravenou formu na velikonočního beránka vytřeme máslem a vysypeme (mouka, strouhanka, kokos), troubu předehřejeme na 180 °C. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Připravíme si všechny předepsané suroviny. Z bílků a 1 lžičky cukru vyšleháme pevný sníh. V druhé míse si utřeme (vyšleháme) všechny žloutky, cukr a změklé máslo. Do utřené směsi přidáme citronovou kůru, mléko, mouku s kypřicím práškem. Dle chuti můžeme přimíchat kandované ovoce či rozinky. Do vymíchaného těsta opatrně zamícháme sníh z bílků.
Takto připravené třené těsto rozprostřeme do připravené formy, nejlepší je začít od hlavy. Vložíme do trouby a pečeme cca 45 minut, poté teplotu stáhneme na 160 °C. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po upečení necháme chvíli odležet, poté beránka opatrně vyklopíme z formy. Po vychladnutí dozdobíme dle libosti (červenou mašlí, moučkovým cukrem, čokoládovou polevou).
Velikonoční beránek • Adam BalažovičVideo se připravuje ...Pletenec z kynutého těsta
Foto: shutterstock
Budete potřebovat:
500 g hladké mouky
110 g másla110 g cukru krupice
2 vejce
25 – 30 g droždí
200 – 250 ml mléka
špetku soli
0,5 lžičky citronové kůry
rozinky
plátky mandlí
1 vejce na potřeníPostup:
Připravené rozinky dáme do sklenice a zalijeme rumem, necháme cca 2 hodiny odležet. Všechny předepsané suroviny vytáhneme z lednice a necháme ohřát na pokojovou teplotu.
Nejprve si připravíme kvásek, a to následovně: do čisté misky odlijeme cca 50 ml mléka, poté přidáme v ruce rozdrobené droždí, zasypeme lžičkou cukru, lehce promícháme a nakonec zaprášíme lžičkou mouky. Necháme 10 – 15 minut vzejít v teple, zakryté utěrkou.
Mezitím si připravíme všechny předepsané suroviny. U dvou vajec oddělíme žloutky od bílků. Skořápky z vajec (tedy jejich 4 půlky) omyjeme, dáme oschnout a uschováme na později.
V míse si utřeme žloutky s cukrem a změklým, ideálně rozpuštěným máslem (ale pozor na jeho teplotu). K této směsi přidáme citronovou kůru, mouku, sůl, mléko, kvásek a vařečkou vypracujeme těsto. Jakmile se těsto přestane lepit na okraje misky, zapracujeme rozinky. Takto vymísené těsto ještě pořádně ručně propracujeme, vytvarujeme bochánek a přikryté utěrkou na teplém místě necháme 10 – 15 min odležet (zrát).
Bochánek rozdělíme na 3 stejně velké části, které vyválíme do pramenů. Na pracovní ploše nebo přímo na plechu vyloženém pečicím papírem zapleteme cop (ve tvaru kruhu). Začátek necháme volný, prameny příliš neutahujeme a konec pak zapleteme do volného začátku. Přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme cca 45 minut kynout. Mezitím si osušené vaječné skořápky z vnější strany pomažeme trochou másla nebo oleje.
Po vykynutí skořápky zamáčkneme v pravidelným rozestupech do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mandlemi. Vaječné skořápky nám během pečení udrží ve věnci dolíčky, do kterých pak umístíme jako dekoraci pomalované velikonoční kraslice.
Vložíme do vyhřáté trouby, pečeme cca 10 min na 200 °C a poté teplotu snížíme na 150 – 160°C a dopečeme ještě 30 až 40 min. Dobu a teplotu pečení přizpůsobíme danému typu trouby. Po vytažení necháme zchladnout, poté opatrně odstraníme vaječné skořápky a umístíme připravenou dekoraci.
Velikonoční věnec • Adam BalažovičVideo se připravuje ...DALŠÍ RECEPTY:
VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC
JIDÁŠE
DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY

