Velikonoční vajíčka: Jak je uvařit, aby nepraskla? | Recepty.Blesk.cz

5 tipů, jak uvařit vajíčka na barvení, aby vám nepopraskala

  • Foto: shutterstock.com
    22března   2016  /  06:00

    Velikonoce jsou tu za pár dnů. Osení se zelená na parapetu, koledníci už mají připravené pomlázky. O víkendu se proto většina z nás pustí do přípravy kraslic. Ať už s pomocí barviček z obchodu nebo přírodních ingrediencí, jako jsou šlupky od cibule či například červené zelí. Určitě ale znáte ten pocit, když vám při vaření polovina vajíček popraská. Poradíme vám proto, jak na to, aby byla hotová, ale měla neporušenou skořápku.

  • Vybírejte pečlivě


     

    Prvním krokem ke zdárnému výsledku je to, abyste si domů nepřinesli vajíčka s už "nakřápnutou" skořápkou. Jsou totiž poměrně choulostivá a během manipulace s nimi může dojít k nehodě. V obchodě si proto obsah balení dobře prohlédněte. Doma potom před vařením každé vajíčko na světle ještě jednou překontrolujte a ta s naprasknutou skořápkou rovnou vyřaďte. Udělat si z nich můžete třeba míchanici k snídani.

  • Vyndejte je včas z lednice


     

    Dalším, neméně důležitým krokem, je počáteční teplota vajec. Nikdy je nedávejte vařit hned, jakmile je vyndáte z ledničky. Vždy je nechte ohřát na pokojovou teplotu, než je vložíte do vody. Jinak by totiž následkem teplotního šoku a rozpínání vzduchové bubliny uvnitř mohla prasknout.

  • Vkládejte je do studené vody

    ...

     

    Pokud chcete mít jistotu, že vám vajíčka nepopraskají, nikdy je nedávejte až do vařící vody. Vložte je do studené tak, aby hladina byla asi centimetr nad skořápkou. Hrnec s nimi dejte na velký plamen, pokud máte elektrický sporák, zapněte plotýnku na nejvyšší stupeň a vodu přiveďte k varu. Jakmile se začne vařit, což poznáte tak, že větší bublinky budou stoupat na hladinu, začněte měřit čas. V ten samý moment také ztlumte plamen, aby voda jen zvolna probublávala. Vařte je asi 5 – 7 minut podle velikosti, nikdy ale ne déle než 11 minut, protože povrch bílku i žloutku by zezelenal.

  • Na soli nešetřete

    ...

     

    I když máte možná pocit, že je to zbytečné, vodu na ně dostatečně osolte. Špetka opravdu stačit nebude. Profesionální zdobiči kraslic radí, čím více soli, tím líp. Minimální množství je pět vrchovatých lžic na litr vody. Přidat můžete také trochu octu, díky kterému bude skořápka měkčí, a víc tak vydrží. Ocet ji zároveň také odmastí, takže na ni při následném barvení barva dobře chytne.

  • Na velikosti záleží


     

    Ne vždy je to pravda, ale při vaření vajíček na tom skutečně záleží. A to na velikosti použitého hrnce. Pokud totiž použijete příliš malý nebo "tak akorát", vajíčka do sebe budou během varu navzájem narážet a snadno se mohou nakřápnout. Použijte proto vždy raději hrnec větší, aby kolem sebe měla dostatek volného prostoru.

     

    VYZKOUŠEJTE RECEPTY:

    VELIKONOČNÍ TVAROHOVÝ MAZANEC

    CHUŤOVKY Z VAJEC

     

    RECEPTY NA DALŠÍ CHUŤOVKY  

     

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Houbařská sezóna je tu! Uvařte si nejlepší houbové smaženice

Smaženice je první houbový recept, která vás napadne, když si z lesa přinsete plný košík. Kde rostou houby, vám sice neporadíme, ale recepty na poctivou smaženici vám nabídneme hned tři! Který si oblíbíte?

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Zemřel nejtěžší muž: 400kilového Pavla (†42)…

Ve slovenském městě Poltár našli v pátek v podvečer mrtvého nejtěžšího Slováka, Pavla Zuberce, zvaného…

celý článek »

Královské rodiny

Potvrzené těhotenství Meghan rozzuřilo člena…

Na těhotenství vévodkyně Megan (37) čekala celá Británie. Spekulovalo se o tom už od svatby a  pokaždé,…

celý článek »

Svět

Za smrtí milionáře stojí asi „selfíčko“.…

Letecké neštěstí u Sydney, při kterém na Silvestra zahynula celá posádka hydroplánu, pravděpodobně…

celý článek »

VIP sport

Stadion obcházela smrt! Při zápase Slováků…

Zatímco na trávníku se bojovalo o body do Ligy národů, v hledišti šlo o život. Sobotní fotbalový…

celý článek »