Dita P. je zpátky a s ní samozřejmě i její deník, úžasné recepty a historky z jejího rodinného i přátelského života. Na co se můžete těšit?
"Budu pro vás zase s láskou vařit a vyprávět svůj deník. Byla jsem u toho těhotná, narodil se nám Davídek, vařila jsem v Itálii a na Slovenské Spiši, taky u sebe doma, na chalupě, uprostřed vinice, pod stanem," láká sympatická kuchařka diváky na Českou televizi, kde bude už tento pátek – 11.3. – odvysílán první díl druhého Deníku Dity P.
Zatímco minulá série končila svatbou, ta další se ponese v duchu toho, jak se dělá rodina. Ostatně druhá kuchařka – Deník Dity P. – je plná rodinných receptů a rozhodně to není žádná náhoda. Když se přímo Dity zeptáte na nejoblíbenější jídlo, jednoznačně vám odpovědět nedokáže. Co se ale kuchyně týče, nejbližší jejímu srdci je určitě ta česká. Vyzkoušejte její božskou sekanou a těště se na spoustu nových receptů, se kterými vás seznámí každý páteční podvečer na ČT1.
Na sekanou podle Dity P. budete potřebovat:
150 g slaniny
2 cibule nakrájené najemno
1,1 kg mletého masa (1 díl vepřového plecka, 3 díly hovězího zadního)
2 starší rohlíky nakrájené
100 ml mléka
1 vejce
5 prolisovaných stroužků česneku
3 lžičky čerstvého tymiánu
2 lžíce majoránky
3 lžíce dijonské nebo plnotučné hořčice
sůl, pepř
Směs k potírání:
3 lžíce dijonské hořčice
3 lžíce piva
2 lžíce oleje
2 lžičky sladké papriky
Postup:
Na pánev dejte trochu oleje a nechte na něm osmahnout dvě cibule dosklovata. Mezi tím si do mléka namočte dvě housky nakrájené na kostičky. Pak do pánve s cibulí přidejte 150 g slaniny a nechte ji trošku osmahnout.
Do namletého masa dejte vejce, dijonskou hořčici, pět prolisovaných stroužků česneku, tři lžičky tymiánu, dvě lžíce majoránky, sůl, pepř a nakonec i namočené housky a opečenou slaninu s cibulkou. Směs důkladně promíchejte, aby se všechny chutě spojily.
Potom směs vytáhněte z mísy a zacházejte s ní jako s kynutým těstem – je potřeba s ní házet a plácat do ní, abyste z ní dostali veškerý vzduch a sekaná v troubě nepopraskala. Směs rozdělte na dvě poloviny, uválejte dvě šišky, dejte je na hlubší plech vyložený pečicím papírem a polijte lžící piva a posypte dvěma lžičkami sladké mleté papriky.
Sekanou vložte do trouby vyhřáté na 180 stupňů a pečte zhruba hodinu. Během pečení ještě občas potřete směsí a podle potřeby podlijte pivem.
Další recepty Dity P. naleznete na webu České televize.