- Foto: shutterstock.com6. března 2016 / 06:00
Když je za oknem ošklivo, není hřích zůstat v pyžamu o chvilku déle. Udělejte si pořádnou snídani do postele a klidně v ní zůstaňte až do oběda. O víkendu se smí trošku lenošit!
Omeleta se zeleninou
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
* 4 vejce
* 50 g másla
* 2 jarní cibulky
* 300 g mražené zeleniny
* 100 g nivy
* sůl, pepřPostup:
Na polovině másla zpěňte na kolečka nakrájenou cibuli. Přidejte rozmraženou zeleninu (hrášek, fazolky, mrkev apod.) a prohřejte ji. Oddělte žloutky od bílků a z bílků ušlehejte tuhý sníh, osolte a opepřete. Na jiné pánvi nechte rozpustit zbytek másla. Přidejte žloutky promíchané se sněhem a navrch rozprostřete zeleninovou směs. Pánev přiklopte a omeletu smažte asi 4 minuty. Pak ji posypejte rozdrobenou nivou a dejte ještě na chvilku pod gril.
Rozmarýnové sýrové špízy
Budete potřebovat (pro 2 osoby):
NA ŠPÍZY:
* 200 g balkánského sýru
* zeleninu podle chuti (cuketa, cibule, paprika apod.)
* 2 snítky rozmarýnu
* 1 rohlíkNA MARINÁDU:
* 3 bobkové listy
* 3 snítky oregana
* 1 snítku rozmarýnu
* 1 lžičku celého pepře
* 200 ml olivového olejePostup:
Sýry naložte už 2 dny předem do marinády připravené z oleje, pepře, bylinek a bobkového listu. Po vyjmutí je nechte okapat a na snítky rozmarýnu napichujte střídavě zeleninu, plátek rohlíku a sýr. V troubě rozpalte gril a špízy grilujte za občasného otáčení. Hotové špízy doplňte listovým salátem a podávejte s opečenou bagetou.
Rychlý ovocný chlebíček
Budete potřebovat (na 1 chlebíčkovou formu):
* 4 lžíce vlažného mléka
* 2 vejce
* 110 g másla
* 100 g cukru
* kůru z 1 citronu
* 220 g hladké mouky
* 1 lžíci prášku do pečiva
* 1/2 lžičky jedlé sody
* 50 g mletých mandlí
* 200 g borůvekPostup:
Ve velké míse důkladně promíchejte všechny suroviny. Ovoce přidejte do těsta až jako poslední. Opatrně promíchejte, aby se borůvky nerozmačkaly. Těsto vlejte do chlebíčkové formy vyložené pečicím papírem. Pečte asi 45 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
Tousty se skořicí
Budete potřebovat (pro 2 osoby):* 8 plátků toustového chleba
* 2 na plátky nakrájená jablka
* máslo a med na potření
* mletou skořici
* hnědý cukrPostup:
Každý toust potřete z jedné strany máslem a medem. Pak na 4 z nich dejte najemno nakrájené plátky jablek a posypejte je skořicí a trochou tmavého cukru. Přiklopte druhým toustem a zapečte. Tousty jsou vynikající i s horkou vanilkovou omáčkou.
VYZKOUŠEJTE DALŠÍ RECEPTY:
BEZINKOVÝ SIRUP
VYNIKAJÍCÍ DOMÁCÍ HOUSKY
DALŠÍ RECEPTY NA SNÍDAŇOVÉ PEČENÍ