- Foto: shutterstock.com28. února 2016 / 06:00
Některé cukrářky se jejich přípravy obávají, ale ve skutečnosti na nich nic těžkého není. Snad jen napoprvé, než získáte patřičný grif, se s rolováním plátu můžete trochu poprat. Příště už to ale bude hračka.
Red Velvet
Budete potřebovat (na 1 kus):
Na těsto:
*60 g měkkého másla
*150 g krupicového cukru
*1 vejce
*125 g směsi hladké a polohrubé mouky
*sůl
*125 ml podmáslí
*červenou potravinářskou barvu
*1/2 lžičky octa
*1/2 lžičky jedlé sodyNa náplň:
*250 g mascarpone
*2 lžíce moučkového cukru
*2 lžíce bílého jogurtuPostup:
Máslo s krupicovým cukrem vyšlehejte a do pěny zašlehejte vejce. Do základu střídavě po troškách šlehačem zapravte směs mouky se solí a podmáslím pokojové teploty obarveném na červeno. Nakonec zašlehejte vodu smíchanou s octem. Vypracované těsto rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 10 minut. Upečený plát i s podkladovým papírem ihned překlopte na čistý arch papíru, společně zarolujte a nechte vychladnout. Poté plát rozrolujte, naneste náplň vymíchanou ze všech předepsaných ingrediencí a znovu opatrně zarolujte.
S vůní citronu
Budete potřebovat (na 1 kus):
Na těsto:
*4 vejce
*80 g krupicového cukru
*120 g polohrubé mouky
*1 lžičku kypřicího prášku
*sůl
*moučkový cukr na posypáníNa náplň:
*4 pláty želatiny
*250 g mascarpone
*40 g moučkového cukru
*1 lžíci strouhané citronové kůry
*šťávu z ½ citronu
*120 ml smetany ke šleháníPostup:
Oddělené žloutky a 40 g krupicového cukru vyšlehejte, do pěny po částech vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a nakonec sníh vyšlehaný z bílků se solí a zbylým cukrem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 10 minut. Horký plát přeložte na utěrku posypanou moučkovým cukrem, ihned zarolujte a nechte vychladnout. Mezitím připravte náplň: Želatinu zalijte trochou vody, nechte ji nabobtnat a zahřejte ji max. na 60 °C. Když začne mírně želírovat, smíchejte ji se 3 lžícemi krému, který jste vyšlehala z mascarpone, moučkového cukru, citronové kůry a šťávy. Promíchanou želatinu vmíchejte zpět do zbylého krému. Nakonec vmíchejte vyšlehanou smetanu. Krátce odleželou náplň naneste na rozrolovaný plát a vše srolujte.
S pařížskou šlehačkou
Budete potřebovat (na 1 kus):
Na těsto:
*8 žloutků
*100 g krupicového cukru
*4 bílky
*sůl
*50 g polohrubé mouky
*50 g škrobové moučky (Solamyl)
Na náplň:
*400 ml smetany ke šlehání
*100 g + 50 g čokolády na vaření
Na dohotovení:
*čokoládovou polevu
*cukrářské zdobeníPostup:
V míse vyšlehejte oddělené žloutky s cukrem, do pěny střídavě po troškách vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí a směs polohrubé mouky se solamylem. Těsto rozlijte na plech vyložený pečicím papírem a v troubě vyhřáté na 200 °C pečte asi 10 minut. Horký plát z plechu stáhněte, poprašte ho moučkovým cukrem, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout. Základ náplně připravte den předem. Smetanu za stálého míchání svařte se 100 g čokolády. Jakmile se rozpustí a hmota vzkypí, vše odstavte a zchladlou ji uložte do druhého dne v chladničce. Poté ji opět vyšlehejte a vmíchejte 50 g jemně strouhané čokolády. Náplň naneste na plát a zarolujte. Povrch rolády ozdobte rozehřátou čokoládovou polevou a cukrářským zdobením.
Ořechová s dětskými piškoty
Budete potřebovat (na 2 kusy):
Na těsto:
*10 vajec
*10 lžic moučkového cukru
*1 lžíci hladké mouky
*1 lžičku kypřicího prášku
*3 lžíce strouhaných dětských piškotů
*110 g strouhaných vlašských ořechů
*sůl
*tuk na potřeníNa náplň:
*3 lžíce hladké mouky
*150 g moučkového cukru
*100 ml mléka
*250 g měkkého másla
*150 g strouhaných vlašských ořechů
*50 ml rumuPostup:
Oddělené žloutky utřete s cukrem, přidejte směs mouky s kypřicím práškem, piškoty i ořechy, vše zvolna promíchejte a zlehka vmíchejte sníh vyšlehaný z bílků se solí. Těsto rozdělte na poloviny a každou naneste na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem a v troubě vyhřáté na 175 °C pečte asi 15 minut. Horké pláty přetáhněte i s papírem na vlhkou utěrku a nechte je zchladnout. Mezitím připravte náplň. V kastrolku smíchejte mouku s cukrem, přilijte mléko a uvařte kaši. Zchladlou zašlehejte do vyšlehaného másla a vmíchejte ořechy i rum. Náplň naneste na zchladlé pláty a oba zarolujte.
Kakaová se smetanovou náplní
Budete potřebovat (na 1 kus):
Na těsto:
*5 vajec
*120 g moučkového cukru
*50 g čokolády na vaření
*50 g hrubé mouky
*15 g práškového kakaa + na posypání plátu
*sádlo na plech
Na náplň:
*4 lžíce vody
*4 plátky želatiny
*250 ml smetany ke šlehání
*2 lžíce moučkového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*250 ml zakysané smetanyPostup:
Oddělené žloutky s moučkovým cukrem vyšlehejte, do pěny přidejte nastrouhanou čokoládu a vše promíchejte. Dále vmíchejte střídavě pevný sníh z bílků a směs hrubé mouky s prosátým kakaem. Těsto zvolna promíchejte a rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem potřeným tukem. V troubě vyhřáté na 200 °C plát pečte asi 10 minut. Po vyjmutí z trouby ho ihned poprašte kakaem, zakryjte utěrkou a překlopte na vhodnou podložku.
Spodní papír stáhněte a plát do utěrky srolujte. Než vychladne, namočte v troše vody plátky želatiny, a jakmile nabobtnají, zvolna je rozehřejte v mikrovlnce (do 60 °C). Ve větší míse vyšlehejte smetanu s moučkovým i vanilkovým cukrem, vmíchejte zakysanou smetanu, asi 3 lžíce hmoty odeberte, smíchejte je s tekutou želatinou a vraťte zpět do šlehačkového základu. Pěnu důkladně prošlehejte a rozrolovaný čokoládový plát na utěrce jí rovnoměrně potřete, část náplně ale můžete použít na dozdobení povrchu. Plát s náplní pak pomocí utěrky srolujte a roládu dozdobte buď zbylou náplní, nebo ji poprašte kakaem. Před podáváním ji uložte asi na 1 hodinu do chladničky ztuhnout.
DALŠÍ RECEPTY:
VÝBORNÁ OŘECHOVÁ BÁBOVKA
SKVĚLÁ SYPANÁ TVAROHOVÁ BUCHTA S OVOCEM
VYZKOUŠEJTE I DALŠÍ SLADKÉ RECEPTY