VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení | Recepty.Blesk.cz

VIDEO: Připravte si jedinečné ochucené oleje a sirupy na vaření i pečení

  • Foto: shutterstock.com
    24února   2016  /  06:00

    Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

  • Olej z tvrdých bylinek

    Video se připravuje ...
    Jak na bylinkové ochucené oleje vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda • 

    Budete potřebovat:

    * olivový olej

    * "tvrdší" bylinky (např. rozmarýn, tymián, šalvěj)

     

    Postup:

    Olej dejte do hrnce, zahřejte ho zhruba na 70 °C a pak do něj vložte bylinky. Nechte je v oleji pomalu louhovat na mírném plameni, aby se do oleje uvolnily esence. Po pár minutách odstavte z plamene a nechte zhruba 3 až 4 dny stát, abyste z bylinek do oleje dostali všechnu chuť a vůni. Nakonec přeceďte a použijte například na maso.

  • Olej z měkkých bylinek

    Video se připravuje ...
    Jak na bylinkové ochucené oleje vám poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda • 

    Budete potřebovat:

    * olivový olej

    * měkké bylinky (např. bazalku, petržel, kopr apod.)

     

    Postup:

    Olivový olej s bylinkami dejte do nádoby a důkladně tyčovým mixérem rozmixujte. Nechte zhruba 20 minut stát, aby se uvolnily všechny vůně, a přeceďte přes jemný cedník. Olej z měkkých bylinek je ideální na dresink, risotto, těstoviny nebo ryby.

  • Ochucený sirup na pečení

     

    Budete potřebovat:

     

    Foto: Marek Bartoš NA EXTRAKT:
    * 200 ml 35% alkoholu (vodka, bílý rum)
    * 4 lusky vanilky
    * 6 svitků skořice
    * 20 ks hřebíčku

     

    NA ZÁKLADNÍ SIRUP:
    * 750 ml studené vody
    * 500 g krystalového cukru

     

    NA OCHUCENÝ SIRUP:

    * ¼ l hotového základního sirupu
    * 2 lusky vanilky nebo 4 smotky skořice nebo 15 hřebíčků

     

    Postup:

    Vanilku rozkrojte podélně, svitky skořice nalámejte na menší kousky, hřebíček nechte v celku – jen ploškou nože zatlačte mírně na hlavičky. Jde o to, abyste uvolnili hřebíčkovou vůni. Koření vložte do lahviček, zazátkujte a v chladu nechte louhovat 6 až 8 týdnů. Občas protřeste.

     

    V dokonale čistém hrnci rozpusťte cukr ve vodě. Pak nádobu s vodou postavte na mírný oheň a za občasného míchání vařečkou pomalu přiveďte k varu. Vařící tekutinu postříkejte trochou vody a pěnu, která se potom vytvoří na povrchu, odstraňte. Vařte asi 5 až 6 minut. Takto upravený sirup přeceďte přes plátýnko do skleněné nebo porcelánové nádoby a nechte vychladnout.

     

    Sirup znovu zahřejte a do vařícího cukrového sirupu vložte podélně rozpůlené lusky vanilky nebo smotky skořice či hřebíček – podle toho, pro jakou příchuť jste se rozhodli. Krátce povařte, odstavte a nechte 30 minut stát. Hřebíčkový sirup navíc přeceďte přes malé sítko nebo gázu. Sirupy nalijte do malých skleniček nebo do zkumavek se závitovým víčkem.

     

    Foto: Smart Press Více receptů a tipů na jedlé dárky naleznete v knize Denisy Bartošové Láskominy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz