Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané | Recepty.Blesk.cz

Mrkvové dezerty: Jsou skvělé, svěží a nadýchané

  • Foto: shutterstock.com
    21února   2016  /  06:00

    Mrkev plná čerstvé šťávy je pro pečení jako stvořená. Moučníky dokáže úžasně zvláčnit, takže výsledný chuťový dojem je dokonalý. Díky obsaženému karotenu, který těstu dodá načervenalý nádech, dokážou tyhle pečené kousky potěšit i oko.

  • Lahodná mrkvová bábovka

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *350 g polohrubé mouky
    *1 sáček kypřicího prášku
    *220 g krupicového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 ml mléka
    *3 vejce
    *120 ml oleje
    *200 g jemně strouhané mrkve
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *strouhanou mrkev

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s kypřicím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem přilijte mléko s rozšlehanými vejci a olejem. Vše dobře promíchejte, musí vzniknout hladké těsto, do kterého vařečkou zapravte mrkev. Těsto vlijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Pečenou bábovku nechte ve formě mírně zchladnout a vyklopenou přizdobte polevou vymíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou a přidejte posyp strouhanou mrkví.

  • Mrkvové řezy

    ...

    Budete potřebovat (na 1 plech):

    *280 g polohrubé mouky
    *200 g krystalového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 sáček kypřicího prášku
    *400 g jemně strouhané mrkve

    *50 g strouhaných vlašských ořechů
    *1 hrst rozinek nabobtnalých v rumu
    *150 ml mléka
    *2 vejce
    *150 ml oleje
    *tuk a hrubou mouka na plech

     

    Na dohotovení:

    *200 g moučkového cukru
    *šťávu z 1 citronu
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Do směsi polohrubé mouky s krystalovým i vanilkovým cukrem a kypřicím práškem přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vše propracujte a vmíchejte mléko s rozšlehanými vejci a olejem (konzistenci případně dolaďte moukou nebo mlékem). Vypracované hladké těsto nalijte na tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Vychladlý plát potřete polevou vymíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy, přidejte cukrářské zdobení. Když poleva ztuhne, nakrájejte moučník na řezy.

  • Jarní mrkvový dort


    Budete potřebovat (na 1 formu o průměru 26 cm):

    *5 vajec
    *200 g jemného třtinového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *1 citron

    *500 g jemně strouhané mrkve
    *150 g strouhaných vlašských ořechů
    *150 g strouhaného kokosu
    *300 ml slunečnicového oleje
    *200 g celozrnné pšeničné mouky
    *20 g jedlé sody
    *špetku soli
    *tuk a prosátou strouhanku na formu

     

    Na krém:

    *150 g másla
    *100 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *750 g měkkého tvarohu
    *1 smetanu ke šlehání
    *100 g sekaných mandlí na posypání
    *cukrářské zdobení

     

    Postup:

    Vejce vyšlehejte s třtinovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte jemně strouhanou citronovou kůru a šťávu. Postupně po částech zapracujte mrkev, ořechy, kokos, olej a směs celozrnné mouky se sodou a solí. Důkladně vymíchané těsto nalijte do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Zchladlý korpus vyjměte z formy, podélně ho prokrojte a na spodní část naneste zhruba dvě třetiny krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte tvaroh a na závěr přidejte vyšlehanou smetanu. Dort sestavte a povrch potřete zbylým krémem. Boky ozdobte sekanými mandlemi. Na dort můžete naaranžovat cukrářské zdobení, případně mrkvičky vytvarujte z probarvené modelovací hmoty a doplňte je pusinkami zeleně obarveného krému.

     

    480p 360p 240p
    Podívejte se, jak připravuje mrkvový dort kontroverzní švédský vloger • 

  • Nahatý koláč

    ...

    Budete potřebovat (na 1 formu):

    *4 vejce
    *200 g krupicového cukru
    *240 ml oleje
    *1 lžičku vanilkového extraktu
    *280 g hladké mouky
    *1 lžičku jedlé sody
    *1 a ½ lžičky kypřicího prášku
    *1/2 lžičky soli
    *1 a ½ lžičky mleté skořice
    *340 g jemně strouhané mrkve
    *100 g nasekaných vlašských ořechů
    *tuk a hrubou mouku na formu

     

    Postup:

    Na suché pánvi osmahněte ořechy a nechte je zchladit. V míse vyšlehejte vejce, přidejte k nim cukr a dále šlehejte asi 4 minuty. Do základu přimíchejte olej a vanilkový extrakt. Tekutou hmotu vmíchejte do směsi mouky se sodou, kypřicím práškem, solí, skořicí a mrkví. Nakonec zapravte zchladlé ořechy, které jste předem osmahla na suché pánvi. Těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.

  • Vláčné mrkvové muffiny

    ...

    Budete potřebovat (na 6 porcí):

    *5 vajec
    *200 g moučkového cukru
    *1 sáček vanilkového cukru
    *250 g jemně strouhané mrkve
    *150 g jemně strouhaných jablek
    *200 g krupice

     

    Postup:

    Oddělené žloutky utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do základu po částech vmíchejte směs mrkve s jablky a krupicí střídavě s pevným sněhem vyšlehaným z bílků. Vypracované těsto nalijte do košíčků, které jste vložila do formy na muffiny. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky můžete přizdobit libovolným máslovým krémem a cukrářským zdobením.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Jarmila z Výměny: Myslím, že Jirka měl něco…

Na Výměnu manželek s despotickým nadšencem pro dřevo Jirkou by náhradní manželka Jarmila (51) nejradši…

celý článek »

Praha - Krimi

Herečku napadli na Vinohradské?! Dva muži…

Mladá herečka Kateřina D. si podle svých slov ve středu brzy ráno prožila peklo. Na sociální síti…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Krimi

Po sexu se starším mužem měla 4 roky trauma:…

Celé čtyři roky se Andrejka (†15) z Nymburska snažila vyrovnat s tím, že měla jako jedenáctiletá…

celý článek »