- Foto: shutterstock.com21. února 2016 / 06:00
Mrkev plná čerstvé šťávy je pro pečení jako stvořená. Moučníky dokáže úžasně zvláčnit, takže výsledný chuťový dojem je dokonalý. Díky obsaženému karotenu, který těstu dodá načervenalý nádech, dokážou tyhle pečené kousky potěšit i oko.
Lahodná mrkvová bábovka
Budete potřebovat (na 1 formu):
*350 g polohrubé mouky
*1 sáček kypřicího prášku
*220 g krupicového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*250 ml mléka
*3 vejce
*120 ml oleje
*200 g jemně strouhané mrkve
*tuk a hrubou mouku na formuNa dohotovení:
*200 g moučkového cukru
*šťávu z 1 citronu
*strouhanou mrkevPostup:
Do směsi polohrubé mouky s kypřicím práškem, vanilkovým a krupicovým cukrem přilijte mléko s rozšlehanými vejci a olejem. Vše dobře promíchejte, musí vzniknout hladké těsto, do kterého vařečkou zapravte mrkev. Těsto vlijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Pečenou bábovku nechte ve formě mírně zchladnout a vyklopenou přizdobte polevou vymíchanou z moučkového cukru s citronovou šťávou a přidejte posyp strouhanou mrkví.
Mrkvové řezy
Budete potřebovat (na 1 plech):
*280 g polohrubé mouky
*200 g krystalového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*1 sáček kypřicího prášku
*400 g jemně strouhané mrkve*50 g strouhaných vlašských ořechů
*1 hrst rozinek nabobtnalých v rumu
*150 ml mléka
*2 vejce
*150 ml oleje
*tuk a hrubou mouka na plechNa dohotovení:
*200 g moučkového cukru
*šťávu z 1 citronu
*cukrářské zdobeníPostup:
Do směsi polohrubé mouky s krystalovým i vanilkovým cukrem a kypřicím práškem přidejte mrkev, ořechy a rozinky. Vše propracujte a vmíchejte mléko s rozšlehanými vejci a olejem (konzistenci případně dolaďte moukou nebo mlékem). Vypracované hladké těsto nalijte na tukem vytřený a hrubou moukou vysypaný plech. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 25 minut. Vychladlý plát potřete polevou vymíchanou z moučkového cukru a citronové šťávy, přidejte cukrářské zdobení. Když poleva ztuhne, nakrájejte moučník na řezy.
Jarní mrkvový dort
Budete potřebovat (na 1 formu o průměru 26 cm):
*5 vajec
*200 g jemného třtinového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*1 citron*500 g jemně strouhané mrkve
*150 g strouhaných vlašských ořechů
*150 g strouhaného kokosu
*300 ml slunečnicového oleje
*200 g celozrnné pšeničné mouky
*20 g jedlé sody
*špetku soli
*tuk a prosátou strouhanku na formuNa krém:
*150 g másla
*100 g moučkového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*750 g měkkého tvarohu
*1 smetanu ke šlehání
*100 g sekaných mandlí na posypání
*cukrářské zdobeníPostup:
Vejce vyšlehejte s třtinovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte jemně strouhanou citronovou kůru a šťávu. Postupně po částech zapracujte mrkev, ořechy, kokos, olej a směs celozrnné mouky se sodou a solí. Důkladně vymíchané těsto nalijte do tukem vytřené a strouhankou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 45 minut. Zchladlý korpus vyjměte z formy, podélně ho prokrojte a na spodní část naneste zhruba dvě třetiny krému: Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým i vanilkovým cukrem, do pěny vmíchejte tvaroh a na závěr přidejte vyšlehanou smetanu. Dort sestavte a povrch potřete zbylým krémem. Boky ozdobte sekanými mandlemi. Na dort můžete naaranžovat cukrářské zdobení, případně mrkvičky vytvarujte z probarvené modelovací hmoty a doplňte je pusinkami zeleně obarveného krému.
Video se připravuje ...Nahatý koláč
Budete potřebovat (na 1 formu):
*4 vejce
*200 g krupicového cukru
*240 ml oleje
*1 lžičku vanilkového extraktu
*280 g hladké mouky
*1 lžičku jedlé sody
*1 a ½ lžičky kypřicího prášku
*1/2 lžičky soli
*1 a ½ lžičky mleté skořice
*340 g jemně strouhané mrkve
*100 g nasekaných vlašských ořechů
*tuk a hrubou mouku na formuPostup:
Na suché pánvi osmahněte ořechy a nechte je zchladit. V míse vyšlehejte vejce, přidejte k nim cukr a dále šlehejte asi 4 minuty. Do základu přimíchejte olej a vanilkový extrakt. Tekutou hmotu vmíchejte do směsi mouky se sodou, kypřicím práškem, solí, skořicí a mrkví. Nakonec zapravte zchladlé ořechy, které jste předem osmahla na suché pánvi. Těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy. V troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 40 minut.
Vláčné mrkvové muffiny
Budete potřebovat (na 6 porcí):
*5 vajec
*200 g moučkového cukru
*1 sáček vanilkového cukru
*250 g jemně strouhané mrkve
*150 g jemně strouhaných jablek
*200 g krupicePostup:
Oddělené žloutky utřete s moučkovým i vanilkovým cukrem. Do základu po částech vmíchejte směs mrkve s jablky a krupicí střídavě s pevným sněhem vyšlehaným z bílků. Vypracované těsto nalijte do košíčků, které jste vložila do formy na muffiny. V troubě vyhřáté na 190 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky můžete přizdobit libovolným máslovým krémem a cukrářským zdobením.