- Foto: shutterstock.com19. února 2016 / 06:00
Není nad snídani, svačinu nebo studenou večeři v podobě domácí pomazánky. Proč byste ale měli točit pořád dokola jen ty tradiční, osvědčené? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci cizrny, exotického avokáda, ale i receptů tradiční české kuchyně v netradičních verzích.
Pomazánka s pivem a škvarky
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 500 ml světlého piva
* 500 g vepřového sádla na škvaření
* 1 cibuli
* 3 stroužky česneku
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Nejprve si musíte připravit škvarky. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu pivo, přidejte očištěné sádlo pokrájené na kostičky a za stálého míchání počkejte, až se vyvaří alkohol. Oheň zmírněte a za stálého míchání vysmažte škvarky dozlatova. Oddělte sádlo a škvarky nechte vychladnout. Pak je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na krajíčky světlého nebo tmavého chleba.
Cizrnová pomazánka s cibulkou
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 plechovku cizrny v mírně slaném nálevu (cca 400 g)
* 1 cibuli
* 3 lžíce rostlinného tuku
* šťávu z 1/2 limetky
* 3 stroužky česneku
* sůl
* mletý černý pepř
* nať jarní cibulky
Postup:
Cizrnu nechte okapat na sítu a nálev odstavte stranou. Cibuli nasekanou na kostičky orestujte na rostlinném tuku a zchladlou ji přeložte děrovanou naběračkou do mixéru. Přidejte okapanou cizrnu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, a pokud bude hmota příliš tuhá, přilijte trochu nálevu. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno nasekanou cibulkovou nať (může být i pažitka), případně ji ještě dosolte. Dobře ladí s bílým pečivem. Přizdobit ji můžete restovanou cibulí a pomerančovou dužinou.
Vaječná pomazánka s bramborami
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 4 ve slupce vařené brambory
* 4 vejce natvrdo
* 2 cibule
* 2 sladkokyselé okurky
* 5 lžic majonézy
* 1 lžíci plnotučné hořčice
* sůl
* mletý černý pepř
Postup:
Oloupané zchladlé brambory i vejce nastrouhejte nahrubo a promíchejte. K základní směsi přidejte nasekanou cibuli a okurky pokrájené nadrobno. Vše vymíchejte s hořčicí a majonézou, osolte a opepřete. Pomazánku naneste na krajíčky tmavého chleba.
Avokádová s modrým sýrem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 1 avokádo
* 150 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)
* 3 stroužky česneku
* 150 g pomazánkového másla
* mletý černý pepř
* sůl
Postup:
Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužinu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno (případně rozmačkaný vidličkou), pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a pepř. Všechny suroviny vymíchejte dohladka, a pokud bude potřeba, osolte podle chuti. Podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.
Ředkvičková pomazánka s jogurtem
Budete potřebovat (na 4 porce):
* 30 ředkviček
* 2 vejce natvrdo
* 200 g bílého jogurtu
* 1 lžičku citronové šťávy
* jemně nasekanou pažitku
* sůl
* krupicový cukr
Postup:
Ředkvičky nastrouhejte nahrubo, vejce najemno a obě složky promíchejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a pažitku, vše promíchejte a případně ochuťte solí a cukrem. Podávejte s bílým, nejlépe čerstvým pečivem. Výraznější chuti dosáhnete, když do jogurtu vmícháte majonézu. V tom případě přidejte do pomazánky jen 100 g jogurtu a shodné množství majonézy.