Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu | Recepty.Blesk.cz

Netradiční pomazánky, které si zamilujete jako studenou večeři i svačinu

  • Foto: shutterstock.com
    19února   2016  /  06:00

    Není nad snídani, svačinu nebo studenou večeři v podobě domácí pomazánky. Proč byste ale měli točit pořád dokola jen ty tradiční, osvědčené? Nebojte se do kuchyně pustit něco nového! Na své si přijdou milovníci cizrny, exotického avokáda, ale i receptů tradiční české kuchyně v netradičních verzích.

  • Pomazánka s pivem a škvarky


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 500 ml světlého piva

    * 500 g vepřového sádla na škvaření

    * 1 cibuli

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Nejprve si musíte připravit škvarky. V kastrolu se silným dnem přiveďte k varu pivo, přidejte očištěné sádlo pokrájené na kostičky a za stálého míchání počkejte, až se vyvaří alkohol. Oheň zmírněte a za stálého míchání vysmažte škvarky dozlatova. Oddělte sádlo a škvarky nechte vychladnout. Pak je umelte s nasekanou cibulí a česnekem, osolte a opepřete. Pomazánku natírejte na krajíčky světlého nebo tmavého chleba.

  • Cizrnová pomazánka s cibulkou


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 plechovku cizrny v mírně slaném nálevu (cca 400 g)

    * 1 cibuli

    * 3 lžíce rostlinného tuku

    * šťávu z 1/2 limetky

    * 3 stroužky česneku

    * sůl

    * mletý černý pepř

    * nať jarní cibulky

     

    Postup:

    Cizrnu nechte okapat na sítu a nálev odstavte stranou. Cibuli nasekanou na kostičky orestujte na rostlinném tuku a zchladlou ji přeložte děrovanou naběračkou do mixéru. Přidejte okapanou cizrnu, limetkovou šťávu, prolisovaný česnek, sůl a pepř. Vše důkladně promixujte, a pokud bude hmota příliš tuhá, přilijte trochu nálevu. Pomazánku přendejte do misky a vmíchejte do ní nadrobno nasekanou cibulkovou nať (může být i pažitka), případně ji ještě dosolte. Dobře ladí s bílým pečivem. Přizdobit ji můžete restovanou cibulí a pomerančovou dužinou.

  • Vaječná pomazánka s bramborami


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 4 ve slupce vařené brambory

    * 4 vejce natvrdo

    * 2 cibule

    * 2 sladkokyselé okurky

    * 5 lžic majonézy

    * 1 lžíci plnotučné hořčice

    * sůl

    * mletý černý pepř

     

    Postup:

    Oloupané zchladlé brambory i vejce nastrouhejte nahrubo a promíchejte. K základní směsi přidejte nasekanou cibuli a okurky pokrájené nadrobno. Vše vymíchejte s hořčicí a majonézou, osolte a opepřete. Pomazánku naneste na krajíčky tmavého chleba.

  • Avokádová s modrým sýrem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 1 avokádo

    * 150 g sýra s modrou plísní (gorgonzola, niva)

    * 3 stroužky česneku

    * 150 g pomazánkového másla

    * mletý černý pepř

    * sůl

     

    Postup:

    Avokádo rozpulte, vyjměte z něj pecku, oloupejte ho a dužinu pomocí vidličky rozmělněte. Přidejte sýr nastrouhaný najemno (případně rozmačkaný vidličkou), pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a pepř. Všechny suroviny vymíchejte dohladka, a pokud bude potřeba, osolte podle chuti. Podávejte s chlebem nebo bílým pečivem.

  • Ředkvičková pomazánka s jogurtem


    Budete potřebovat (na 4 porce):

    * 30 ředkviček

    * 2 vejce natvrdo

    * 200 g bílého jogurtu

    * 1 lžičku citronové šťávy

    * jemně nasekanou pažitku

    * sůl

    * krupicový cukr

     

    Postup:

    Ředkvičky nastrouhejte nahrubo, vejce najemno a obě složky promíchejte. Přidejte jogurt, citronovou šťávu a pažitku, vše promíchejte a případně ochuťte solí a cukrem. Podávejte s bílým, nejlépe čerstvým pečivem. Výraznější chuti dosáhnete, když do jogurtu vmícháte majonézu. V tom případě přidejte do pomazánky jen 100 g jogurtu a shodné množství majonézy.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

České celebrity

Kristelová si změnila jméno na Řepkovou,…

Na svém YouTube kanálu MysticLipstick uveřejnila Kateřina Kristelová (38) zhruba čtvrthodinové Q&A…

celý článek »

Krimi

Daniel utřásl svého synka (†4 měs.) k smrti:…

Zedník Daniel McLaren (30) si musí odpykat minimálně 22 let za vraždu svého čtyřměsíčního syna Jacka,…

celý článek »

Krimi

Gang znásilnil a umlátil studentku Hannu:…

Studentka Hannah Cornelius (†21) a její kamarád Cheslin Marsh (22) si povídali v autě, když je obstoupili…

celý článek »

VIP sport

Ester, ať nedopadneš jako slovenská hvězda:…

Co by za to dala, kdyby měla podmínky jako její česká kolegyně. Slovenská lyžařka specializující…

celý článek »