- Foto: shutterstock.com14. února 2016 / 06:00
Dokažte svému miláčkovi, že vaše láska chutná sladce. Je jedno, jestli mu upečete a nazdobíte sváteční dort nebo vsadíte na perníkové srdce či jinou mlsku. Tip máme i pro ty z vás, které se do pečení dvakrát nehrnou.
Srdíčkový dort
Budete potřebovat (na 1 korpus):
*3 vejce
*70 g krupicového cukru
*90 g hladké mouky
*30 g oleje
*tuk a hrubou mouku na formuNa krém:
*100 g krupicového cukru
*250 ml mléka
*1 sáček vanilkového pudinku
*150 ml smetany ke šleháníNa dohotovení:
*250 g marcipánové nebo fondánové potahovací hmoty
*červenou potravinářskou barvu
*kapku alkoholu nebo potravinářské lepidloPostup:
Vejce s cukrem vyšlehejte, do pěny vmíchejte hladkou mouku a olej. Vypracované těsto nalijte do tukem vytřené a hrubou moukou vysypané formy ve tvaru srdce (může být i kruhová) a v troubě vyhřáté na 170 °C pečte asi 15 až 20 minut.
Vychladlý korpus dvakrát prořízněte a na pláty naneste dvě vrstvy zchladlého krému. V menším množství mléka rozmíchejte pudinkový prášek a směs nalijte do zbylého mléka, které jste přivedla k varu. Za stálého míchání uvařte pudink. Do vychladlého zašlehejte cukr a šlehačku vyšlehanou ze smetany.
Sestavený dort potáhněte plátem bílé marcipánové nebo fondánové hmoty (200 g). Zbylou hmotu rozdělte na dvě části, jednu obarvěte potravinářskou barvou do sytého červeného odstínu a zbylou jen lehce dorůžova. Z obou pak vyválejte slabší pláty, z nichž můžete rádýlkem vykrajovat nebo formičkami vypichovat zdobné prvky. K dortu je lepte pomocí kapky tvrdého alkoholu nebo potravinářským lepidlem.
Sváteční cupcakes
Budete potřebovat (na 12 kousků):
*120 g měkkého másla
*170 g krupicového cukru
*2 vejce
*2 lžíce práškového kakaa
*200 g hladké mouky
*1 lžičku kypřicího prášku
*50 ml mléka
*špetku soli
*tuk na formičkyNa dohotovení:
*150 ml smetany ke šlehání
*moučkový cukr podle chuti
*cukrářské zdobeníPostup:
Máslo utřete s krupicovým cukrem, do pěny postupně po jednom zašlehejte vejce a po troškách přisypávané prosáté kakao. Do základu střídavě vmíchejte směs mouky s kypřicím práškem a solí a mléko. Dobře propracované těsto nalijte do tukem vytřených formiček a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 20 minut. Vychladlé kousky ozdobte smetanou vyšlehanou s moučkovým cukrem (můžete přidat ztužovač šlehačky) a cukrářskými srdíčky.
Linecké pokušení
Budete potřebovat (na cca 20 kousků):
*300 g hladké mouky
*100 g moučkového cukru
*200 g másla
*2 žloutkyNa dohotovení:
*rybízovou nebo malinovou marmeládu
*moučkový cukrPostup:
Do směsi mouky s cukrem přidejte drobně pokrájené tuhé máslo a žloutky. Rukama nebo v hnětači vypracujte těsto, které zabalené ve fólii nechte odpočinout asi 12 hodin. Z odleželého těsta vyválejte na pomoučeném válu plát silný 3 mm a vypichovačkou z něj tvořte srdíčka a v polovině z nich vypíchněte ještě jedno menší. Kousky přeložte na plech s papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 170 °C je pečte 5 až 8 minut. Zchladlé slepujte marmeládou, vždy plné srdíčko s děrovaným. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.
Perníčky z lásky
Budete potřebovat (na cca 20 kousků):
*140 g moučkového cukru
*2 vejce
*100 g měkkého másla
*2 lžíce tekutého medu
*3 lžičky perníkového koření
*400 g hladké mouky
*1 lžičku jedlé sodyNa polevu:
*2 lžíce horké vody
*2 lžíce citronové šťávy
*prosátý moučkový cukr podle potřeby
*potravinářskou barvuNa dohotovení:
*cukrářské zdobení
Postup:
Cukr utřete s medem a máslem, do pěny přidejte med a koření, pak vmíchejte směs mouky se sodou. Důkladně vypracované těsto nechte v chladničce odležet asi 30 minut. Na pomoučeném válu z něj poté vyválejte silnější plát, ze kterého vypichujte srdíčka. Překládejte je na plech s papírem na pečení a v troubě vyhřáté na 180 °C pečte asi 8 minut. Vychladlé perníčky, které jsou ihned měkké, přizdobte bílkovou polevou. Do misky nalijte horkou vodu a citronovou šťávu a postupně přisypávejte prosátý moučkový cukr, který zašlehávejte metličkou. Když poleva získá hladkou hustší konzistenci, obarvěte ji potravinářskou barvou. Nakonec perníčky dekorujte cukrářským zdobením.
Srdíčka z lázně
Budete potřebovat (na cca 10 kousků):
*500 g bílé čokolády (nebo 250 g bílé a 250 g tmavé)
*250 ml smetany ke šleháníPostup:
V kastrolku na mírném plameni přiveďte smetanu k varu a za stálého míchání v ní rozpusťte poloviční množství čokolády nalámané na kousky. Směs krátce povařte a vychladlou uložte do chladničky na cca 12 hodin. Poté ji vyšlehejte do pevné pěny. Zbylou čokoládu rozlámejte na kousky, vložte ji do kastrolku a ve vodní lázni ji rozpusťte. Tekutou nalijte na podložku s papírem na pečení, rozetřete ji do tenké vrstvy a nechte v chladu ztuhnout. Pak z ní vypichujte nebo vykrajujte srdíčka, která slepujte k sobě po dvou připravenou čokoládovou pěnou.