- Foto: shutterstock.com13. února 2016 / 06:00
I když svátek svatého Valentýna neslavíte, není důvod, proč byste si nemohli připravit romantické menu jen pro vás dva. Jak je známo, láska prochází žaludkem a na tom, jaký je den, do důsledku naprosto nezáleží.
Valentýnské palačinky
Budete potřebovat:
* 300 g mražených jahod
* 200 g vanilkové zmrzliny
* 4 ks jahod
* 4 lžičky čokolády
* 8 ks máty
* šlehačka
* likérPostup:
Mléko, vejce, mouku, cukr a 2 lžíce jahodové štávy ze zavařeniny smícháme a uděláme těsto, které smažíme na pánvi po obou stranách dozlatova. Mražené jahody necháme trochu rozmrznout, vložíme je do mixéru společně s vanilkovou zmrzlinou a rozmixujeme. Osmažené palačinky přehneme na půl a pak ještě jednou na půl, tím nám vznikne tvar srdce.
Přeložené palačinky plníme rozmixovanou zmrzlinou s jahodami, můžeme přidat i pár rozmražených jahod. Palačinku obkreslíme růžičkami šlehačky, které posypeme strouhanou čokoládou. Doprostřed srdce uděláme ještě pár šlehačkových růžiček, do kterých posadíme čerstvou jahodu a ozdobíme dvěma lístky máty. Nakonec palačinky polijeme jahodovou šťávou a karamelovým likérem. Podáváme vychlazené.Parmazánové kanapky
Budete potřebovat:
* balíček listového těsta
* hladká mouka na vál
* vejce
* 100 g strouhaného parmazánu
* rajčatovo-cibulová salsaPostup:
Listové těsto rozválíme na placku o výšce 3 mm, vykrajovátkem na cukroví vykrájíme srdíčka, přeložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vejcem a každé posypeme troškou parmezánu. Srdíčka pečeme ve vyhřáté troubě při teplotě 180 ºC dozlatova. Kanapky narovnáme na tác a každou ozdobíme troškou salsy.
Avokádové pyré s opečenými krevetami
Budete potřebovat:
* 1/2 malé červené chilli papričky
* 1 jarní cibulka
* 1 citron
* 2 zralá avokáda
* 100 g nízkotučného jogurtu
* sůl, pepř
* 40 g sušených brusinek
* 4 obří krevety (syrové, stažené, spařené)
* 2 čajové lžičky oleje
Postup:
Nasekejte najemno chilli papričku, vlašské ořechy a jarní cibulku. Nastrouhejte polovinu citronové kůry a vymačkejte šťávu. Rozpulte avokádo a vydlabejte dužinu. Dužinu, citrónovou šťávu a jogurt rozmačkejte na pyré. Ochuťte solí a pepřem. Vmíchejte kůru, chilli papričku, jarní cibulku a brusinky. Obří krevety na oleji asi 2 až 3 minuty smažte. Pyré servírujte spolu s krevetami ve sklenicích.
Svíčkové steaky se slaninou
Suroviny:
* 2 silnější plátky svíčkové
* 100 g slaniny
* lžíce olivového oleje
* sůl a drcený barevný pepř
* 400 g malých brambor
* jarní cibulka
* cherry rajčataPostup:
Omyté a osušené brambory několikrát propíchneme vidličkou, osolíme a upečeme nasucho v troubě při 200 ºC. Maso omyjeme, osušíme a po obvodu obložíme proužky slaniny. Steaky opečeme z obou stran na rozpáleném oleji, osolíme a opepříme. Na talíři zdobíme porce nakrájenou cibulovou natí a cherry rajčátky.
Jahody v čokoládě
Budete potřebovat:
* 150 čerstvých jahod
* 100 g bílé čokolády
* 100 g hořké čokolády
* strouhané oříšky
* strouhaný kokosPostup:
Jahody omyjeme a necháme je oschnout na čisté utěrce. Čokoládu si rozehřejeme ve vodní lázni. Jahody namočíme v bílé nebo tmavé čokoládě a obalíme v oříšcích nebo kokosu, některé můžeme ozdobit ještě čokoládovými proužky.