- Foto: shutterstock.com12. února 2016 / 06:00
Kdo nad ním ohrnuje nos, přichází o hodně. Toto poměrně levné maso prorostlé sádlem je totiž základem mnoha lahůdek. Dá se péct, nadívat, dusit, vařit i grilovat. A výborný je i za studena.
Pečený bůček s medovou kůrčičkou
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 800 g bůčku
• 3 cibule
• 4 lžíce medu
• sůl
• mletý černý pepř
• mletou sladkou papriku
• sezamové semínko
Postup:
Horní část bůčku nařízněte do mřížky, maso ze všech stran osolte a okořeňte a kůží dolů ho vložte do pekáčku vyloženého cibulí nakrájenou na kolečka. Podlité vodou pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut, pak špalík masa obraťte a pečte dalších asi 45 minut. Nakonec potřete horní mřížkovanou část medem a posypejte sezamem. Med během dalšího pečení (asi 15 minut) vytvoří zlatavou kůrčičku.
Tradiční selský bůček
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 2 mrkve
• 1 petržel
• kousek celeru
• 2 cibule
• 2 stroužky česneku
• kousek pórku
• vepřové kosti
• 1 lžíci sádla
• 1 kg bůčku s kůží (může být vepřová pečeně)
• 500 ml tmavého piva
• 200 ml masového vývaru (vody)
• sůl
• kmín
Postup:
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kousky, cibuli na osminky, česnek upravte na plátky a stejně tak i pórek. Vše nasypejte na pekáček, přidejte omyté kosti, nejlépe žebra, a sádlo. Promíchejte a na zeleninovou vrstvu položte kůží dolů maso, do kterého jste vetřela sůl a posypala ho kmínem. Přikryté druhým pekáčkem pečte bůček v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut. Pak pekáček odkryjte, maso obraťte a kůži nakrájejte na malé kostičky do hloubky asi 1 cm. Podlité pivem dále pečte při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas polijte boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by křupavá). Pečte ještě asi 1,5 hodiny, zhruba 20 minut před koncem této doby odklopte vrchní pekáček, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte kůrčičku zezlátnout. Pečeni přendejte na prkénko a nechte ji asi 5 minut zatáhnout. Pak ji nakrájejte na porce. Výpek přeceďte a šťávu z pečeně podle potřeby nařeďte vývarem. Podávejte s knedlíky.
Guláš s paprikou a rajčaty
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 4 lžíce sádla
• 5 velkých cibulí
• 700 g masitějšího bůčku
• 5 stroužků česneku
• 1 lžíci rajčatového protlaku
• 1 zelenou papriku
• 4 rajčata
• sůl
• 2 lžičky mleté sladké papriky
• 1 lžičku drceného kmínu
Postup:
Na sádle osmahněte nadrobno nasekané cibule, přidejte maso nakrájené na kostky a na prudkém ohni ho ze všech stran osmahněte. Základ ochuťte solí, paprikou, kmínem, prolisovaným česnekem, vmíchejte rajčatový protlak a pod pokličkou za občasného promíchání duste zpočátku ve vlastní šťávě, pak mírně podlijte vodou a dále zvolna duste téměř doměkka. Nakonec přidejte pokrájenou papriku a oloupaná rajčata a ještě krátce poduste.
Bůčková roláda
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 350 g vykostěného bůčku
• 3 vejce
• 1 lžíci másla
• 1 lžíci nasekané pažitky
• 150 g mrkve
• 20 g hladké mouky
• 3 vejce
• 300 ml vody
• sůl
• mletý černý pepř
Postup:
Bůček rozřízněte na širší plát, rozklepejte ho, osolte, opepřete a potřete míchanými vejci. Posypejte sekanou pažitkou a okapanými kostičkami mrkve povařenými v osolené vodě. Plát stočte do rolády, pevně ji svažte nití, přeložte do pekáčku a podlijte vodou. Přiklopte a za občasného podlévání a přelévání pečte při 180 °C asi 60 až 70 minut. Pak ji odkryjte a nechte vypéct kůrku.
Lahůdková paštika
Budete potřebovat (na 4 porce):
• 300 g bůčku
• 150 g brambor vařených ve slupce
• 2 vejce
• sterilované okurky
• sůl
• mletý černý pepř
• majoránku
Postup:
V míse smíchejte umletý bůček s prolisovanými oloupanými bramborami, solí, pepřem, majoránkou a vejci. Směs vložte do nádoby, kterou uzavřete víkem, a v páře ji zvolna vařte asi 60 minut. Vařenou a zcela zchladlou paštiku podávejte s chlebem. Můžete ji přizdobit sterilovanými okurkami, případně kadeřavou petrželkou.
Tip: Pro delší uchování naplňte masovou směs do zavařovacích sklenic a pod víkem ji sterilujte 2 hodiny.