Voňavý bůček 5x jinak: Zamilujete si ho na všechny způsoby | Recepty.Blesk.cz

Voňavý bůček 5x jinak: Zamilujete si ho na všechny způsoby

  • Foto: shutterstock.com
    12února   2016  /  06:00

    Kdo nad ním ohrnuje nos, přichází o hodně. Toto poměrně levné maso prorostlé sádlem je totiž základem mnoha lahůdek. Dá se péct, nadívat, dusit, vařit i grilovat. A výborný je i za studena.

  • Pečený bůček s medovou kůrčičkou

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 800 g bůčku

    • 3 cibule

    • 4 lžíce medu

    • sůl

    • mletý černý pepř

    • mletou sladkou papriku

    • sezamové semínko

     

    Postup:

    Horní část bůčku nařízněte do mřížky, maso ze všech stran osolte a okořeňte a kůží dolů ho vložte do pekáčku vyloženého cibulí nakrájenou na kolečka. Podlité vodou pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 30 minut, pak špalík masa obraťte a pečte dalších asi 45 minut. Nakonec potřete horní mřížkovanou část medem a posypejte sezamem. Med během dalšího pečení (asi 15 minut) vytvoří zlatavou kůrčičku.

  • Tradiční selský bůček

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 2 mrkve

    • 1 petržel

    • kousek celeru

    • 2 cibule

    • 2 stroužky česneku

    • kousek pórku

    • vepřové kosti

    • 1 lžíci sádla

    • 1 kg bůčku s kůží (může být vepřová pečeně)

    • 500 ml tmavého piva

    • 200 ml masového vývaru (vody)

    • sůl

    • kmín

     

    Postup:

    Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájejte na větší kousky, cibuli na osminky, česnek upravte na plátky a stejně tak i pórek. Vše nasypejte na pekáček, přidejte omyté kosti, nejlépe žebra, a sádlo. Promíchejte a na zeleninovou vrstvu položte kůží dolů maso, do kterého jste vetřela sůl a posypala ho kmínem. Přikryté druhým pekáčkem pečte bůček v troubě vyhřáté na 220 °C asi 30 minut. Pak pekáček odkryjte, maso obraťte a kůži nakrájejte na malé kostičky do hloubky asi 1 cm. Podlité pivem dále pečte při teplotě snížené na 180 °C, výpekem občas polijte boky, ne však nakrájenou kůži (nebyla by křupavá). Pečte ještě asi 1,5 hodiny, zhruba 20 minut před koncem této doby odklopte vrchní pekáček, zvyšte teplotu na 220 °C a nechte kůrčičku zezlátnout. Pečeni přendejte na prkénko a nechte ji asi 5 minut zatáhnout. Pak ji nakrájejte na porce. Výpek přeceďte a šťávu z pečeně podle potřeby nařeďte vývarem. Podávejte s knedlíky.

  • Guláš s paprikou a rajčaty

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 4 lžíce sádla

    • 5 velkých cibulí

    • 700 g masitějšího bůčku

    • 5 stroužků česneku

    • 1 lžíci rajčatového protlaku

    • 1 zelenou papriku

    • 4 rajčata

    • sůl

    • 2 lžičky mleté sladké papriky

    • 1 lžičku drceného kmínu

     

    Postup:

    Na sádle osmahněte nadrobno nasekané cibule, přidejte maso nakrájené na kostky a na prudkém ohni ho ze všech stran osmahněte. Základ ochuťte solí, paprikou, kmínem, prolisovaným česnekem, vmíchejte rajčatový protlak a pod pokličkou za občasného promíchání duste zpočátku ve vlastní šťávě, pak mírně podlijte vodou a dále zvolna duste téměř doměkka. Nakonec přidejte pokrájenou papriku a oloupaná rajčata a ještě krátce poduste.

  • Bůčková roláda

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 350 g vykostěného bůčku

    • 3 vejce

    • 1 lžíci másla

    • 1 lžíci nasekané pažitky

    • 150 g mrkve

    • 20 g hladké mouky

    • 3 vejce

    • 300 ml vody

    • sůl

    • mletý černý pepř

     

    Postup:

    Bůček rozřízněte na širší plát, rozklepejte ho, osolte, opepřete a potřete míchanými vejci. Posypejte sekanou pažitkou a okapanými kostičkami mrkve povařenými v osolené vodě. Plát stočte do rolády, pevně ji svažte nití, přeložte do pekáčku a podlijte vodou. Přiklopte a za občasného podlévání a přelévání pečte při 180 °C asi 60 až 70 minut. Pak ji odkryjte a nechte vypéct kůrku.

  • Lahůdková paštika

    Foto: shutterstock.com

    Budete potřebovat (na 4 porce):

    • 300 g bůčku

    • 150 g brambor vařených ve slupce

    • 2 vejce

    • sterilované okurky

    • sůl

    • mletý černý pepř

    • majoránku

     

    Postup:

    V míse smíchejte umletý bůček s prolisovanými oloupanými bramborami, solí, pepřem, majoránkou a vejci. Směs vložte do nádoby, kterou uzavřete víkem, a v páře ji zvolna vařte asi 60 minut. Vařenou a zcela zchladlou paštiku podávejte s chlebem. Můžete ji přizdobit sterilovanými okurkami, případně kadeřavou petrželkou.

     

    Tip: Pro delší uchování naplňte masovou směs do zavařovacích sklenic a pod víkem ji sterilujte 2 hodiny.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz