6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky | Recepty.Blesk.cz

6 věcí, které do mikrovlnky nepatří! Zmrzlé maso, vejce a plastové krabičky

  • Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Z oblíbených polystyrenových boxů se při ohřívání do jídla uvolňují rakovinotvorné látky.
    Foto: shutterstock.com
    9února   2016  /  06:00

    Ohříváme si v ní oběd, rozmrazujeme potraviny, rozpékáme pečivo k snídani... Většina z nás si už život bez mikrovlnné trouby nedokáže ani představit. Je to neocenitelný pomocník, který šetří peníze i čas. Věděli jste ale, že některé potraviny a také nádobí byste do ní nikdy dávat neměli? Mohli byste totiž klidně skončit například s ošklivými popáleninami, zničeným zdravím nebo zdevastovanou kuchyní.

  • Vajíčka


     

    Pokud jste někdy přemýšleli o tom, připravit si v mikrovlnce vejce natvrdo, rychle na to zapomeňte! V opačném případě totiž pravděpodobně skončíte s popálenými prsty, obličejem nebo "jen" s totálně špinavou troubou, kterou hned tak nevyčistíte. Tekutý obsah vajíčka působením mikrovln rychle dosáhne vysokých teplot a začne vařit, jenže pára nemá kam unikat, skořápka jí v tom brání. Je pak jen otázkou vteřin, kdy vařicí žloutek exploduje. To se může stát uvnitř trouby, nebo když budete vajíčko vyndavat. Ani jedno z toho byste ale nechtěli zažít.

  • Zmrzlé maso


     

    Také používáte mikrovlnku k rychlému rozmrazování masa? Přestaňte to dělat! Pokud tedy nemáte spotřebič se speciálním programem pro rozmrazování. Důvodů je hned několik. Tím prvním je skutečnost, že během procesu v mikrovlnné troubě dojde k částečné tepelné úpravě masa. Okraje už budou vařené, zatímco střed stále zmrzlý. Navíc se v takovém mase rychle množí bakterie. Je proto lepší vyndat maso z mrazáku večer předem a nechat ho pomalu rozmrznout v chladničce. Nebo ponořit do teplé vody.

  • Čerstvé ovoce


     

    Ani čerstvé ovoce do mikrovlnky nepatří. Zvláště některé druhy. Nejenže se působením mikrovln zničí všechny důležité a prospěšné vitamíny, ale například kuličky hroznového vína vám můžou vybuchnout přímo do obličeje.

  • Starý chléb


     

    Mikrovlny nepoužívejte ani k rozpékání chleba. Ten totiž, místo toho aby se stal znovukřupavým, zvlhne, získá gumovou konzistenci a bude zatuchle smrdět. Je to proto, že se z něj působením mikrovln rychle začne uvolňovat voda, pára se však srazí a skončí zpět na chlebu.

  • Plastové krabičky


     

    Nosíte si do práce obědy v uzavíratelných plastových boxech, ve kterých si pak jídlo i ohříváte? Překontrolujte si, zda jsou opravdu určené do mikrovlnné trouby. Musí být vyrobené ze speciálně upraveného termoplastu, ktery vydrží i vysoké teploty. Takové jsou určené přímo pro tento způsob ohřevu. Levné krabičky z Číny jsou vyrobeny z obyčejného plastu, ze kterého se během zahřátí mohou do pokrmů uvolňovat nebezpečné toxické a rakovinotvorné látky. 

  • Polystyrenové obaly na jídlo

    ...

     

    A pozor si dejte i když si necháváte vozit obědy z restaurace. Oblíbený polystyrenový obal je sice na jídlo určený, nikdy v ho v něm ale neohřívejte. I potravinové plasty, které jsou při jeho výrobě použity, obsahují karcinogenní dioxin, který se vlivem vysoké teploty může dostat do potraviny a následně pak do lidského organismu. Výzkum amerického úřadu pro kontrolu potravin a léčiv zabývající se ohřevem vybraných potravin v mikrovlnné troubě před třemi lety prokázal, že spotřebitelé, kteří ohřívají potraviny přímo v plastových obalech, zvyšují riziko onemocnění rakovinou.

/
Autor: lena

Diskuse k článku

.

Recepty z mletého masa, které nikdy neomrzí! Sekaná, rizoto nebo pirohy!

Mleté maso je vděčné, univerzální a můžete ho ochucovat na tisíc způsobů. A nikdy se neomrzí. Lze z něj připravit oblíbené karbanátky, sekanou, ale také můžete experimentovat a vyzkoušet recepty, které pocházejí třeba z

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Příběhy

Bývalý lyžařský šampion ve 41 letech po…

Trojnásobný mistr světa v běhu na lyžích Švéd Per Elofsson prodělal v 41 letech mrtvici. Cévní mozková…

celý článek »

Královské rodiny

Natěšený otec princ Harry promluvil o pohlaví…

Stačil jeden „drzý“ fanoušek v Sydney, který pokřikoval na prince Harryho (34) a těhotnou Meghan…

celý článek »

Krimi

Dva chlapci (†5 a †7) utonuli v jezeře Lhota:…

Dvě ženy a jeden muž byli obviněni v souvislosti s tragickým utonutím dvou chlapců (†5 a †7) na jezeře…

celý článek »

Královské rodiny

Babička Middleton přijela za Pippou v kabátu…

Carole Middleton (63) byla spatřena před domem své dcery Pippy (35), která minulý týden porodila…

celý článek »