- ...Foto: shutterstock.com3. února 2016 / 06:00
Chilli papričky, drcený pepř, najemno nastrouhaný česnek, cibule a další pálivé suroviny dokážou přikouzlit pikantní chuť všem rychlým směsím z pánve. A přidat můžete cokoliv: maso, zeleninu, bylinky, houby, kapku vína... Už se vám sbíhají sliny?
Vepřový perkelt
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 700 g vepřové plece
* 1 lžíci sádla
* 2 cibule
* 3 stroužky česneku
* 1 malou sklenku sterilovaných kapií
* 1 sušenou chilli papričku
* 1 lžíci mleté sladké papriky
* slunečnicová semínka
* nať z jarní cibulky
* sůl a pepřPostup:
Maso nakrájíme na kousky, cibuli nakrájíme nadrobno a nať jarní cibulky na silnější kroužky. V hrnci rozpustíme sádlo, dáme na něj nakrájenou cibuli a za stálého míchání restujeme pět minut dorůžova. Pak ji zasypeme paprikou, zamícháme, přidáme maso a nadrobno nasekaný česnek, osolíme, opepříme, promícháme a necháme maso zatáhnout. Pak přilijeme trochu vody a dusíme ve vlastní šťávě doměkka, podle potřeby doléváme vodu. Před koncem vaření přidáme kousky sterilovaných kapií, hrst slunečnicových semínek, cibulovou nať a chilli papričku. Perkelt nezahušťujeme, jen ho podle chuti osolíme a opepříme. Podáváme s chlebem, těstovinami nebo rýží.
Autokou receptu je čtenářka Květa Kroupová z Prahy
Více receptů na pikatní jídla naleznete v únorovém čísle časopisu Blesk vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Chilli con carne
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 800 g mletého zadního hovězího masa
* 2 velké cibule
* trochu slunečnicového oleje
* 500 g rajčatového pyré
* mletou sladkou a pálivou papriku
* 2 chilli papričky
* 5 stroužků česneku
* bazalku
* trochu hovězího vývaru
* sůl a pepřPostup:
V hluboké pánvi rozpálíme trochu oleje, přidáme najemno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Pak přisypeme mleté maso, přidáme sůl, pepř, drcený česnek, nasekané chilli papričky, mletou papriku, rajčatové pyré, bazalku a směs 15 minut podusíme, podle potřeby přilijeme trochu vývaru. Tekutinu necháme zredukovat, podle chuti osolíme a opepříme a podáváme s polentou.
Autokou receptu je čtenářka Jitka Mráčková z Plzně
Více receptů na pikatní jídla naleznete v únorovém čísle časopisu Blesk vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Mexické fazole
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 300 g vařených červených a černých fazolí
* 100 g sterilované kukuřice
* 2 šalotky
* 3 barevné papriky
* 100 g drcených rajčat
* 2 chilli papričky
* 1 nožku pikantní klobásky
* trochu olivového oleje
* trochu vinného octa
* sůlPostup:
Ve větším rendlíku na oleji zpěníme pokrájenou šalotku a klobásku, přidáme fazole a kousky paprik, kukuřici, přilijeme drcená rajčata, promícháme a krátce osmahneme. Směs dochutíme octem, olejem, nadrobno nasekanou chilli papričkou, solí a pepřem, promícháme a před podáváním necháme chvíli odležet.
Autokou receptu je čtenářka Jindřiška Potužníková z Kdyně
Více receptů na pikatní jídla naleznete v únorovém čísle časopisu Blesk vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.
Červené kuřecí curry
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
* 500 g kuřecího masa
* 1 červenou papriku
* 1/2 cukety
* kousek zázvoru
* červenou curry pasta podle chuti
* sezamový olej
* kokosové mléko
* thajskou bazalku
* sůlPostup:
V pánvi rozpálíme trochu oleje, přidáme curry pastu, kousky kuřecího masa a za stálého míchání krátce osmahneme. Pak přilijeme trochu kokosového mléka a směs krátce povaříme. Přidáme pokrájenou zeleninu, znovu krátce povaříme, až zelenina změkne. Pak směs dochutíme nastrouhaným zázvorem, solí a necháme prohřát. Podáváme s rýží nebo pečivem, porce zdobíme thajskou bazalkou.
Autokou receptu je čtenářka Karolína Zítková z Olomouce
Více receptů na pikatní jídla naleznete v únorovém čísle časopisu Blesk vaše recepty, které koupíte na všech novinových stáncích jen za 7,90 Kč.