- Foto: jamieoliver.com1. února 2016 / 06:00
Luxusní jídlo podle receptů slavného kuchaře nemusí být ani drahé, ani složité. Naopak! Ta nejlepší jídla jsou zpravidla velmi jednoduchá a při jejich přípravě vystačíte se základními ingrediencemi. Inspirujte se recepty britského kuchaře Jamieho Olivera na levná, rychlá a přitom skvělá rodinná jídla.
Domácí rybí prsty s hráškovým pyré
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: jamieoliver.com
* 450 g zmražených filetů z bílých ryb (např. treska)
* 500 g mraženého hrášku
* 5 lžic hladké mouky
* 1 lžíci mleté sladké papriky
* šťávu a kůru z půlky citronu
* sůl, pepř
* 2 vejce
* 100 g strouhanky
* olej na smažení
* hrst čerstvé mátyPostup:
Filety nechte rozmrazit, ideálně přes noc v lednici. Hrášek dejte do cedníku a přelijte horkou vodou. V misce smíchejte mouku, papriku, citronovou kůru, sůl a pepř. V další misce rozšlehejte vejce. Rozmražené filety nakrájejte na zhruba 2cm proužky a obalte v klasickém trojobalu – nejprve v okořeněné mouce, pak ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
Na pánvi rozehřejte zhruba jednu lžíci oleje, stáhněte na střední plamen a smažte rybí prsty zhruba 2 až 3 minuty z každé strany, dokud nebudou mít zlatavou, křupavou kůrku. Jakmile jsou hotové, přemístěte je na papírovou kuchyňskou utěrku a vysajte z nich přebytečnou mastnotu.
Hrášek s mátou dejte do kuchyňského robota a rozmixujte na hrubé pyré. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou a podávejte společně s osmaženými rybími prsty.
Kuřecí paličky s paprikami
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: jamieoliver.com * 8 kuřecích paliček
* 1/2 červené papriky nakrájené na proužky
* 1/2 žluté papriky nakrájené na proužky
* 1/2 oranžové papriky nakrájené na proužky
* 1 citron nakrájený na čtvrtky
* 200 ml kuřecího vývaru
* 1 bobkový list
* sůl, pepř
* hrst nasekané petrželkyPostup:
Předehřejte troubu na 200 °C, horkovzdušnou na 180 °C. V pánvi rozehřejte trošku oleje a zprudka na něm opečte kuřecí paličky jen tak, aby se kůže zatáhla a lehce získala barvu. Poté paličky přemístěte do pekáče a přidejte zbytek surovin – papriky, citron, vývar a bobkový list. Lehce osolte a opepřete. Dejte do trouby a pečte zhruba 30 až 35 minut. Občas zkontrolujte a podle potřeby podlejte vodou nebo vývarem. Před podáváním vyjměte citron a bobkový list a na talíři posypte nasekanou petrželkou.
Špagetový koláč
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: jamieoliver.com * 600 ml smetany ke šlehání
* 4 vejce
* sůl, pepř
* 60 g strouhaného čedaru
* 60 g strouhaného aromatického sýra (např. hermelín, niva, kozí sýr apod.)
* 2 hrsti čerstvého nasekaného špenátu
* 1 najemno nasekanou chilli papričku
* 140 g nasekaných sušených rajčat
* 400 g vařených špagetPostup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve větší misce rozšlehejte vejce společně se smetanou, osolte, opepřete a následně přidejte čedar, většinu aromatického sýra (trošku si nechte stranou na posypání), špenát, chilli, sušená račata a uvařené špagety. Opatrně, ale důkladně promíchejte.
Formu na dort nebo na koláč vymažte máslem a potom do ní pomalu nalijte směs špaget a rovnoměrně ji rozetřete do celé formy. Vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut, dokud není povrch zlatavý a křupavý. Posypte zbytkem aromatického sýra a vraťte do trouby zhruba na dalších 10 minut. Vtáhněte, nechte chvíli stát a podávejte se salátem z čerstvé zeleniny.
Polévka z pečených brambor
Budete potřebovat (pro 4 osoby):
Foto: jamieoliver.com * 4 velké brambory
* 40 g másla
* 1 cibuli
* malou hrst nastrouhaného parmazánu
* 1500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
* zakysanou smetanu
* malou hrst nasekané pažitkyPostup:
Předehřejte troubu na 180° C. Brambory důkladně umyjte, osušte, propíchejte vidličkou a zabalte do alobalu. Vložte je do střední části trouby a pečte zhruba hodinu. Vytáhněte brambory z trouby, nakrájejte na čtvrtky a nechte zcela vychladnout.
Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno. V hrnci rozpusťte máslo a na středním plameni na něm opékejte cibuli asi 10 minut, dokud nezíská barvu a nezměkne. Brambory i se slupkou nakrájejte na malé kostky, společně s parmazánem je přidejte do hrnce a asi 5 minut opékejte. Zalijte vývarem (250 ml si nechte stranou), přiveďte k varu a vařte na mírném plameni asi půl hodiny.
Pomocí ponorného tyčového mixéru polévku rozmixujte dohladka, podle chuti osolte a opepřete a podle potřeby rozřeďte zbývajícím vývarem. Servírujte s kopečkem zakysané smetany a posypané pažitkou.
Více receptů britského šéfkuchaře bez čepice naleznete na www.jamieoliver.com