Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v prosinci nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v prosinci nechybí v mé kuchyni

Foto: Albert
30.12.2015 / 12:00

Je prosinec a každý myslí jen a pouze na Vánoce. Správně byste měli dodržovat předvánoční půst, ale že jste to vy, podíváme se na něco k snědku. Tentokrát se zaměříme na vánoční suroviny, jako jsou luštěniny, brambory, ryby a další. Podíváme se také trochu dopředu a povíme si, co by nemělo chybět na silvestrovské oslavě.

Luštíme luštěniny

Na luštěniny jsem se zaměřil už v jednom z dílů Teď vaří šéf. V prosinci se z nich vaří asi nejčastěji, a to ve formě polévek. Proč? Jsou velice vydatné a také obsahují spoustu bílkovin, minerálů a například vitamin B.

 

Spousta lidí si myslí, že mezi luštěniny patří jen hrách, čočka a fazole. Nehledě na to, že existuje více druhů čočky i třeba fazolí, je nutné zmínit například sóju nebo cizrnu. Ale poslední jmenované se v české kuchyni moc nepoužívají. Spadají více mezi asijskou kuchyni.

 

U spoust druhů luštěnin může být pro někoho problém, že se musí předem namáčet, a to až například na dvanáct hodin nebo přes noc. To může leckoho odradit. Alternativou je nákup luštěnin v konzervě. Ty pak můžete použít ihned. Pokud nejste příznivci potravin v konzervě, můžete vařit s červenou čočkou. Ta totiž nepotřebuje být předem namáčena.

 

Několikrát do roka si prostě nemůžu upřít hrachovou polévku s uzenými žebry a krutony. To prostě mít musím. Jako alternativu mám zde pro vás recept na polévku ze zmiňované červené čočky, kterou nemusíte před vařením namáčet. Dalším tipem je polévka z bílých fazolí s křupavou slaninou, která v zimním chladném počasí hezky zahřeje.

 

Zimní zelenina

V zimě je nutné jíst spoustu zeleniny, abyste do těla dostali dostatek vitaminů, které vás ochrání před chřipkami a virózami. Proto jsem si pro vás připravil pár zeleninových receptů, které vám jistě zachutnají.

 

Až nebudete vědět, co k večeři nebo jakou zvolit přílohu k masu či rybě, vyzkoušejte salát z kapustiček se slaninou. Osvěžíte si přitom totiž jednu z technik z mé Školy vaření, kterou je blanšírování. Zbývá vám doma například kousek mrkve, řepy či pastináku? Pak je recept na pečenou zeleninu přímo pro vás. Můžete ji stejně jako předešlý recept použít jako přílohu nebo si ji vychutnat jako hlavní jídlo třeba s nějaký dipem.

 

Můj bramborový salát

Jak jistě víte, nejsem úplně příznivcem klasiky. Mám rád experimentování a také odlehčování pokrmů. Klasický bramborový salát stejně budete dělat vždy podle rodinného receptu, proto jsem se rozhodl udělat jeho odlehčenou verzi, která tu klasickou může na vánočním stole doplňovat. Můj lehký bramborový salát se skládá samozřejmě z brambor, které doplňují bylinky jako kopr, petrželka a pažitka. Chuť salátu dotáhnou hořčičná semínka, med a jablečný ocet. Dohromady vše tvoří skvělý lehký salát, který na Vánoce nikoho neurazí.

 

Ryby, rybičky

Jedni ryby milují, jiní je nenávidí. Já patřím k té první skupině. Například kapr ale nevoní spoustě lidem, kteří obecně ryby zbožňují. Přesto můžete každý rok vidět před obchody obří kádě s živými kapry, které se prodávají jako na běžícím páse. Nechcete kapra zabít? Můžete si jej nechat na místě, zabít, vykuchat i naporcovat. Což je to nejjednodušší, co můžete udělat. Doma pak pracujete už s hotovým kouskem masa.

 

V každém případě je však škoda nechat si pouze filety a vše ostatní vyhodit. Přišli byste o možnost připravit si skvělou vánoční rybí polévku s jikrami a mlíčím. Klasického smaženého kapra není třeba dlouze představovat. Snad jen dodám, že každá várka řízků na pánvi si zaslouží svou porci oleje. Kdo není z kapra zrovna dvakrát nadšen, ať zkusí můj recept na štiku na másle a bylinkách. Kousky štiky ve tvaru podkovy nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají.

 

Občerstvení na silvestrovské párty

Co byste si měli dát k pití nebo čím připít, nechám čistě na vás. Pokud ale pořádáte silvestrovskou párty, možná by se vám hodil nějaký tip na občerstvení, které bude během párty na stole. Mezi svátky totiž stěží objednáte nějaké chlebíčky, které jsou rovněž už tak trochu ohrané. Budete si muset nejspíš vystačit sami, případně s někým z rodiny a přátel. Proč tedy nevytvořit něco speciálního, co bude zároveň jednoduché na přípravu?

 

Řeč je o zapékaných jednohubkách. Host má na výběr z několika druhů, které můžete obměňovat dle své fantazie. Máte na výběr z jednohubek na příklad s hráškem, nivou, klobáskou, kozím sýrem nebo volským okem. Fantazii se meze nekladou, takže si na své přijde rozhodně každý.

Diskuse k článku

.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Zelená rajčata nevyhazujte! Připravte z nich řízečky, čatní nebo je sterilujte

Pokud se vám letos úroda rajčat skutečně vyvedla, pak je možné, že vám jich ještě spousta nedozrálých zůstala na keříčcích. Nezoufejte a nevyhazujte je, můžete je skvěle využít v kuchyni.

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Seriály, filmy, kino a TV

Válka v zákulisí StarDance: Pomsta za nevěru…

I když dřív patřila Lucie Hunčárová (32) ke stálicím StarDance, letos má smůlu a místo na parket…

celý článek »

VIP sport

Sparťan Juliš plakal na svatbě, kouč Hašek…

Ačkoliv je mu teprve 23 let, má toho fotbalista Lukáš Juliš za sebou poměrně dost. Kromě toho, že…

celý článek »

Zdraví

Epidemiolog o drahé léčbě Kadeřávkové z…

Krásná Anna Kadeřávková (21) ze seriálu Ulice nejspíš trpí zbytečně! S lymskou boreliózou…

celý článek »

České celebrity

Starosta Novotný: Pravda o vyhazovu! Kvůli…

Nastupující řeporyjský starosta Pavel Novotný (37), showman, novinář a recesista s přezdívkou protekční…

celý článek »