Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v prosinci nechybí v mé kuchyni | Recepty.Blesk.cz

Albert Škola vaření se Zdeňkem Pohlreichem: Co v prosinci nechybí v mé kuchyni

Foto: Albert
30.12.2015 / 12:00

Je prosinec a každý myslí jen a pouze na Vánoce. Správně byste měli dodržovat předvánoční půst, ale že jste to vy, podíváme se na něco k snědku. Tentokrát se zaměříme na vánoční suroviny, jako jsou luštěniny, brambory, ryby a další. Podíváme se také trochu dopředu a povíme si, co by nemělo chybět na silvestrovské oslavě.

Luštíme luštěniny

Na luštěniny jsem se zaměřil už v jednom z dílů Teď vaří šéf. V prosinci se z nich vaří asi nejčastěji, a to ve formě polévek. Proč? Jsou velice vydatné a také obsahují spoustu bílkovin, minerálů a například vitamin B.

 

Spousta lidí si myslí, že mezi luštěniny patří jen hrách, čočka a fazole. Nehledě na to, že existuje více druhů čočky i třeba fazolí, je nutné zmínit například sóju nebo cizrnu. Ale poslední jmenované se v české kuchyni moc nepoužívají. Spadají více mezi asijskou kuchyni.

 

U spoust druhů luštěnin může být pro někoho problém, že se musí předem namáčet, a to až například na dvanáct hodin nebo přes noc. To může leckoho odradit. Alternativou je nákup luštěnin v konzervě. Ty pak můžete použít ihned. Pokud nejste příznivci potravin v konzervě, můžete vařit s červenou čočkou. Ta totiž nepotřebuje být předem namáčena.

 

Několikrát do roka si prostě nemůžu upřít hrachovou polévku s uzenými žebry a krutony. To prostě mít musím. Jako alternativu mám zde pro vás recept na polévku ze zmiňované červené čočky, kterou nemusíte před vařením namáčet. Dalším tipem je polévka z bílých fazolí s křupavou slaninou, která v zimním chladném počasí hezky zahřeje.

 

Zimní zelenina

V zimě je nutné jíst spoustu zeleniny, abyste do těla dostali dostatek vitaminů, které vás ochrání před chřipkami a virózami. Proto jsem si pro vás připravil pár zeleninových receptů, které vám jistě zachutnají.

 

Až nebudete vědět, co k večeři nebo jakou zvolit přílohu k masu či rybě, vyzkoušejte salát z kapustiček se slaninou. Osvěžíte si přitom totiž jednu z technik z mé Školy vaření, kterou je blanšírování. Zbývá vám doma například kousek mrkve, řepy či pastináku? Pak je recept na pečenou zeleninu přímo pro vás. Můžete ji stejně jako předešlý recept použít jako přílohu nebo si ji vychutnat jako hlavní jídlo třeba s nějaký dipem.

 

Můj bramborový salát

Jak jistě víte, nejsem úplně příznivcem klasiky. Mám rád experimentování a také odlehčování pokrmů. Klasický bramborový salát stejně budete dělat vždy podle rodinného receptu, proto jsem se rozhodl udělat jeho odlehčenou verzi, která tu klasickou může na vánočním stole doplňovat. Můj lehký bramborový salát se skládá samozřejmě z brambor, které doplňují bylinky jako kopr, petrželka a pažitka. Chuť salátu dotáhnou hořčičná semínka, med a jablečný ocet. Dohromady vše tvoří skvělý lehký salát, který na Vánoce nikoho neurazí.

 

Ryby, rybičky

Jedni ryby milují, jiní je nenávidí. Já patřím k té první skupině. Například kapr ale nevoní spoustě lidem, kteří obecně ryby zbožňují. Přesto můžete každý rok vidět před obchody obří kádě s živými kapry, které se prodávají jako na běžícím páse. Nechcete kapra zabít? Můžete si jej nechat na místě, zabít, vykuchat i naporcovat. Což je to nejjednodušší, co můžete udělat. Doma pak pracujete už s hotovým kouskem masa.

 

V každém případě je však škoda nechat si pouze filety a vše ostatní vyhodit. Přišli byste o možnost připravit si skvělou vánoční rybí polévku s jikrami a mlíčím. Klasického smaženého kapra není třeba dlouze představovat. Snad jen dodám, že každá várka řízků na pánvi si zaslouží svou porci oleje. Kdo není z kapra zrovna dvakrát nadšen, ať zkusí můj recept na štiku na másle a bylinkách. Kousky štiky ve tvaru podkovy nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají.

 

Občerstvení na silvestrovské párty

Co byste si měli dát k pití nebo čím připít, nechám čistě na vás. Pokud ale pořádáte silvestrovskou párty, možná by se vám hodil nějaký tip na občerstvení, které bude během párty na stole. Mezi svátky totiž stěží objednáte nějaké chlebíčky, které jsou rovněž už tak trochu ohrané. Budete si muset nejspíš vystačit sami, případně s někým z rodiny a přátel. Proč tedy nevytvořit něco speciálního, co bude zároveň jednoduché na přípravu?

 

Řeč je o zapékaných jednohubkách. Host má na výběr z několika druhů, které můžete obměňovat dle své fantazie. Máte na výběr z jednohubek na příklad s hráškem, nivou, klobáskou, kozím sýrem nebo volským okem. Fantazii se meze nekladou, takže si na své přijde rozhodně každý.

FotoFoto

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Z jednoho pekáče: Dokonalé párky, kuřecí i kotlety, po kterých se zapráší

Podzimní hodování konečně přeje tomu, abyste zapnuli troubu a trošku si doma přitopili. Navíc dokonale upečené kuře nebo vepřové kotlety vás zahřejí i zevnitř. Nemáte čas? Pak vyzkoušejte párky s cibulí. Jakkoliv nudně tento

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz