- Foto: shutterstock.com2. ledna 2016 / 06:00
Máte po svátcích dost všeho hodování a dali byste si pro změnu něco lehkého? Máme pro vás tip na jídla s nádechem exotiky, která váš žaludek pohladí a přitom vás zahřejí i zasytí. Navíc vám jejich příprava zabere jen pár minut. Určitě si je zamilujete!
Pečený lilek s řeckým jogurtem
* 1 lilek
* 2 rajčata
* 1 česnek
* 150 g řeckého jogurtu
* 6 menších cibulí
* 1/2 červené papriky
* mátu
* koriandr
* mletou papriku
* olivový olej
Postup:
Lilek nakrájejte na kolečka, osolte a nechte „vypotit“. Pak ho zbavte vlhkosti (pomocí ubrousku) a dejte do pekáčku. Posypejte nakrájenou cibulí, česnekem, nakrájenými rajčaty a přidejte koření. Dejte do trouby a pečte, dokud není lilek měkký. Před koncem ho polejte rozmixovaným jogurtem s koriandrem a mátou. Úplně nakonec lilek pokapejte olivovým olejem. Jako příloha se hodí například pita chléb.
Dhal z červené čočky
* 300 g červené čočky
* 2 stroužky česneku
* kousek čerstvého zázvoru
* 1 lžičku rajčatového protlaku
* 1 lžičku sušeného koriandru
* sůl
* chilli (podle potřeby)
* olivový olej
Postup:
Čočku uvařte doměkka, česnek orestujte a smíchejte s čočkou. Přidejte nastrouhaný zázvor s chilli (můžete rozmixovat), utřený česnek, protlak, koriandr, trochu olivového oleje a smíchejte dohromady.
Kuřecí kebab
* 2 kuřecí prsa
* 2 stroužky česneku
* různé druhy drceného pepře
* kurkumu
* sůl
* slunečnicový olej
Postup:
Nakrájejte maso na kousky a večer naložte do marinády připravené z oleje, koření a soli. Druhý den dejte na špíz a ugrilujte. Podávejte se zeleninovým salátkem, rajčatovou salsou nebo nejrůznějšími druhy čatní.
Dýňové kari
* máslovou dýni
* 50g červené kari pasty
* 2 červené cibule
* plechovku kokosového mléka
* olej
* sůl
* rybí omáčku
* bílý jogurt
Postup:
Dýni oloupejte, očistěte, nakrájejte na kostky, osolte a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C, dokud není dýně měkká. Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte ji na proužky a zvolna ji restujte na oleji, aby změkla a zesklovatěla, přidejte pastu a rychle ji orestujte, podlijte kokosovým mlékem, přidejte upečené kostičky dýně a chvíli povařte. Dochuťte rybí omáčkou nebo solí a podávejte s jasmínovou rýží, nebo rýží basmati. Podle potřeby zjemněte bílým jogurtem.