Kuchařky, o které musíte napsat Ježíškovi: Nový Oliver či Deník Dity P. | Recepty.Blesk.cz

Kuchařky, o které musíte napsat Ježíškovi: Nový Oliver či Deník Dity P.

  • Dita P. miluje nejrůznější kuchyně. Na tu českou ale nedá dopustit
    Dita P. miluje nejrůznější kuchyně. Na tu českou ale nedá dopustit
    Foto: profimedia.cz
    14prosince   2015  /  06:00

    Pokud milujete vaření nebo jen hledáte nové recepty, kterými byste mohli překvapit rodinu, určitě byste měli pod stromečkem najít také nějakou pěknou kuchařku. I letos před Vánoci je z čeho vybírat, protože na pultech knihkupectví se v posledních týdnech vyrojily žhavé novinky plné lákavých receptů, které by si zasloužily stát se vaším letošním vánočním dárkem?

  • Deník Dity P. 2

    Kuchyřka Deník Dity P. 2
    "Druhá kuchařka je rozhodně dospělejší," říká Dita Pecháčková o své druhé knize. Jak by taky ne, když se mezi těmito dvěma kuchařkami stačila vdát, otěhotnět a porodit syna. Není proto divu, že druhý deník je plný rodinných receptů, ve kterých si ty své oblíbené najde snad každý. Pokud byste se báli, že v kuchařce najdete jen složité recepty moderní gastronomie, měli byste strach zbytečně. Jedna z kapitol se totiž jmenuje Panelstory a autorka v ní vzpomíná na své dětství, které strávila v bytě panelového domu na pražském Jižním Městě. Z mnoha receptů, které do tohoto období života Dity P. spadají, se tak můžete těšit například na francouzské brambory nebo knedlík s vajíčky.

     

    Recept z knihy: Krémová česnečka


    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 5 palic česneku
    * 5 lžic olivového oleje
    * 6 lžic másla
    * 1 pórek, nakrájený najemno
    * 2 cibule, nasekané najemno
    * 5 lžic hladké mouky
    * 1 l drůbežího vývaru
    * 80 ml suchého sherry (nemusí být)
    * 215 ml smetany ke šlehání
    * 1 lžíce citronové šťávy
    * sůl
    * ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    * 2 lžíce nasekané pažitky

     

    POSTUP:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

     

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

     

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.


  • Láskominy Denisy Bartošové

    Denisa Bartošová - Láskominy, vydalo nakladatelství Smart Press v roce 2015
    Kniha, která sama o sobě vypadá jako dárek a je plná tipů na nejrůznější pochoutky a jedlé dárky. Taková je druhá kuchařka Denisy Bartošové s názvem Láskominy. Kromě receptů v ní najdete také spoustu tipů a návodů, jak dárky ozdobit a zabalit nebo jak si vyzdobit byt. Není divu, že svou první knihou – Láska prochází kuchyní – vyhrála Denisa cenu za nejkrásnější kuchařku na světě.

     

    Recept z knihy: Horký vánoční punč

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 4 dl bílého vína

    * 2 dl tmavého rumu
    * 1,5 dl černého čaje
    * 5 kostek cukru
    * 3 lžíce medu
    * 2 pomeranče v bio kvalitě
    * 1 citron v bio kvalitě

     

    POSTUP:

    Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum. Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med. Pomeranč a citron rozpůlte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte na malé kousky a přidejte do punče. Prohřejte a servírujte.


  • Pohoda v kuchyni Jamieho Olivera

    Kuchařka Jamie Oliver Pohoda v kuchyni, kterou vydalo nakladatelství MLD Publishing v roce 2015
    Slavný "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver byl jedna z postav, která v Británii rozpoutala hotovou jídelní revoluci. Země, které se pro její tradiční jídlo zbytek světa donedávna vysmíval, se tak během pár let stala místem, kde se objevují ty nejlepší restaurace a šéfkuchaři. Poslední kuchařka Jamieho Olivera nese název Pohoda v kuchyni a zamiluje si ji každý, kdo se u stolu rád potká s celou rodinou. Jak říká sám Oliver: "Pohodové domácí jídlo má velkou moc dodat vám pocit bezpečí, spokojenosti, nadšení, lásky a dokonce se vám z něj může tak trochu zamotat hlava!"

     

    Recept z knihy: Lasagne s křupavou kachnou

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 8 – 10 osob):

    * 1 celou kachnu (asi 2 kg)

    * olivový olej

    * 4 stroužky česneku

    * 1 svazek čerstvé majoránky

    * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu

    * 1 celý muškátový oříšek na strouhání

    * 1 cibuli

    * 2 mrkve

    * 2 řapíky celeru

    * 200 ml Chianti Classico

    * 800 g konzervovaných loupaných rajčat

    * 2 čerstvé bobkové listy

    * 2 hřebíčky

    * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta

    * 40 g parmazánu

    Bešamelová omáčka:

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 l polotučného mléka

    * 75 g čedaru

    * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio

    Strouhanka:

    * 200 g staršího pečiva

    * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

     

    POSTUP:


    Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.

     

    Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.

     

    Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata. 400 ml vody vypláchněte plechovku od rajčat, přidejte bobkové listy a hřebíček. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.

     

    Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku. Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.

     

    Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte jím pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.

     

    Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.

     

    Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.

  • Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové

    Kuchařka první republiky
    První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Kuchařka Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, která je inspirována prvorepublikovými recepty, je tak naprostou nutností pro každého, kdo miluje tradiční českou kuchyni a koho zajímá,  jak se jedlo před sto lety. Kromě toho, že je kuchařka plná nádherných fotografií ke každému receptu, vás jistě potěsí rozdělení na kuchyni měšťanskou, dělnickou i židovskou stejně jako inspirace světem nebo menu filmových hvězd.

     

    Recept z knihy: Prvorepublikový smažený sýr

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 400 g sýra typu ementál nebo gouda
    * 1 rozšlehané vajíčko
    * špetka soli
    * hladká mouka
    * strouhanka
    * 50 až 60 g přepuštěného másla

     


    POSTUP:

    Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat. Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.

     

  • Štěstí z kuchyně Karolíny Kamberské

    Karolína Kamberská Štěstí z kuchyně
    Nová kniha "domácí kuchařky" Karolíny Kamberské nemá ambice být novátorským gastronomickým dílem. Karolína se naopak snaží přinést do každé rodiny jídla, která nám pomohou přidat do života koření harmonie a klidu. Kuchařka je tak plná opravdu hřejivých receptů, které do kuchyně během vaření nakonec jistě přilákají všechny členy rodiny.

     

    Pokud byste chtěli vyhrát kuchařku Karolíny Kamberské, můžete o ni soutěžit v Nej cukroví! Stačí přihlásit svoje kulinářské pečené vánoční kousky. Kromě kuchařky jsou ve hře další ceny  za 100 000 korun. Stačí kliknout ZDE.

     

    Recept z knihy: Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):


    Na kuličky:
    •    300 g mletého hovězího masa
    •    500 g mletého vepřového masa
    •    2 hrsti sladkolisté petrželky
    •    50 g parmazánu
    •    sůl a čerstvě mletý pepř
    •    100 g bílého italského nebo toustového chleba
    •    ½ červené cibule
    •    2 stroužky česneku
    •    1 velké vejce
    •    50 ml mléka
    •    hladká mouka na poprášení
    •    stolní olej na smažení
    •    hrst čerstvé bazalky

    Na omáčku:
    •    3 lžíce olivového oleje
    •    2 červené cibule
    •    3 stroužky česneku
    •    1 mrkev
    •    3 stonky řapíkatého celeru
    •    1 lžíce krupicového cukru
    •    500 g loupaných krájených rajčat
    •    1 lžička sušeného oregana
    •    sůl a čerstvě mletý pepř
    •    cca 100 ml bílého vína


    POSTUP:

    Nejdříve v míse promíchejte všechno maso s nasekanou petrželkou, jemně strouhaným sýrem, solí, pepřem, strouhankou z čerstvého pečiva a jemně nasekanou cibulí s česnekem. V hrnku smíchejte vejce s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masa. Přikryjte a uložte do chladu, než si uvaříte rajčatovou omáčku.

     

    Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkev a oloupaný a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Opékejte cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, lehce ho nechte zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, trochu soli a pepř a na velmi mírném plameni nechte probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby podlijte vodou nebo bílým vínem. Nakonec dochuťte, a chcete-li, propasírujte.

     

    Z masové směsi vytvarujte kuličky velikosti cca pingpongového míčku a odkládejte je na pečicí papír nebo na prkénko poprášené moukou. V pánvi rozpalte cca dvoucentimetrovou vrstvu oleje a kuličky v něm usmažte dozlatova, měly by být ponořené tak do poloviny. Až zespoda zezlátnou, otočte je. Po každé straně by měly stačit 3 až 4 minuty. Kuličky by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je postupně na více etap. Hotové kuličky odkládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte je s rajčatovou omáčkou.


  • Rodinná kuchařka Haliny Pawlowské



    Halina Pawlowská - Rodinná kuchařka, vydalo nakladatelství Motto v roce 2015
    Halinu Pawlowskou snad ani není potřeba představovat. Její knihy, vtipné talkshow i televizní pořady nám zvedají náladu už více než dvacet let. Zatímco knih ale vydala pěknou řádku, teď uvedla na svět „první opravdovou kuchařku“ s názvem Rodinná kuchařka. A rodinná je skutečně víc než dost. Podle slov autorky by totiž nevznikla, kdyby její rodiče, tchyně a všichni příbuzní báječně nevařili a s celou přípravou kuchařky jí nepomáhali. Od nákupu surovin, přes organizaci v kuchyni a fotografování až po finální ochutnávání.

     

    Recept z knihy: Nadívaná kachní stehýnka s jablkovým zelím

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):


    Na stehýnka:
    •    4 kachní stehna
    •    2 neloupané střední cibule
    •    napříč rozkrojený celý česnek
    •    čerstvý rozmarýn
    •    provensálské koření
    •    olivový olej
    •    sůl

    Na jablkové „zelí“:
    •    4 zelená kyselejší jablka
    •    1 lžíce medu
    •    1 lžíce balsamikového octa
    •    1 lžíce jablečného octa
    •    1 lžička másla
    •    sůl

     

    POSTUP:

    Stehna osušíme, osolíme a pod kůži naplníme játrovou směsí podobnou játrovým knedlíčkům (rozmixovaná drůbeží játra, strouhanka, vajíčko, sůl, muškát, pepř). Stehna okořeníme provensálským kořením, v pekáčku pokropíme olivovým olejem, přidáme rozkrojené cibule a česnek.

     

    Na stehna položíme snítku rozmarýnu, překryjeme alobalem a dáme dusit při 180° – 200° C. Po hodině sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 220 °C a 30 minut dopékáme, aby stehýnka získala pořádnou barvu. Podáváme s jablkovým zelím.

     

    Jablka odjádříme, dvě oloupeme a dvě ne a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi necháme zkaramelizovat med, přidáme jablka, mírně posolíme, necháme podusit, ochutíme balsamikem, přikyselíme octem a zjemníme máslem.

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Poctivá domácí šunka! Vyrobte si tu nejlepší a bez "éček"!

Chcete mít jistotu, že šunka, kterou si dopřejete, je opravdu kvalitní a nejsou v ní žádná "éčka" ani chemikálie? Existuje spousta receptů, ale tenhle je naprosto jednoduchý.

Rychlé podzimní koláče: Jablkové, dýňové nebo ořechové s čokoládou!

Podzim je nádherné období, v němž můžeme v kuchyni zužitkovat všechny dary přírody. Vykouzlete svým blízkým nebo návštěvě rychlé a dokonalé koláče z jablek, dýně nebo ořechů. Fantazii se meze nekladou a vy můžete vyzkoušet

Bramborová kaše jako od babičky! Jak na ni, aby byla dokonalá?

Zdá se, že udělat kaši z brambor je jednoduché. Ovšem zdání klame. Lahodná bramborová kaše by měla být bez hrudek, krémová, a přitom dost pevná. Ještě se vám taková nepovedla? Zkuste to podle našeho receptu!

Rychlé a levné večeře z brambor: Zapečené s masem, klasická cmunda nebo tradiční langoše!

Brambory jsou vděčné a patří k důležitým složkám našeho jídelníčku. Prý je to historicky nejpoužívanější potravina a v české kuchyni najdeme spoustu jídel, v nichž tvoří právě brambory základní surovinu. K nejoblíbenějším

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz

Krimi

Další oběť nehody badmintonové reprezentace…

Tragická dopravní nehoda u Brna si nakonec vyžádala oběti dvě. Po badmintonovém reprezentantovi (†24)…

celý článek »

České celebrity

Mahulena Bočanová přiznala psychické potíže…

Ráda si dala bublinky nebo kvalitní víno, ale s tím je navždy konec. Herečka Mahulena Bočanová (51)…

celý článek »

Příběhy

Horor v dovolenkovém ráji: Děti zvracely…

Pobyt ve vysněné karibské destinaci se změnil v noční můru pro mladou rodinu z Velké Británie. Po…

celý článek »

Události

Těžce raněného českého vojáka čeká další…

Těžce zraněného českého vojáka v Afghánistánu ve čtvrtek čeká další operace. Potíže má se slezinou…

celý článek »