- Dita P. miluje nejrůznější kuchyně. Na tu českou ale nedá dopustitFoto: profimedia.cz14. prosince 2015 / 06:00
Pokud milujete vaření nebo jen hledáte nové recepty, kterými byste mohli překvapit rodinu, určitě byste měli pod stromečkem najít také nějakou pěknou kuchařku. I letos před Vánoci je z čeho vybírat, protože na pultech knihkupectví se v posledních týdnech vyrojily žhavé novinky plné lákavých receptů, které by si zasloužily stát se vaším letošním vánočním dárkem?
Deník Dity P. 2
Recept z knihy: Krémová česnečka
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
* 5 palic česneku
* 5 lžic olivového oleje
* 6 lžic másla
* 1 pórek, nakrájený najemno
* 2 cibule, nasekané najemno
* 5 lžic hladké mouky
* 1 l drůbežího vývaru
* 80 ml suchého sherry (nemusí být)
* 215 ml smetany ke šlehání
* 1 lžíce citronové šťávy
* sůl
* ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
* 2 lžíce nasekané pažitkyPOSTUP:
Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.
Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.
Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.
Láskominy Denisy Bartošové
Recept z knihy: Horký vánoční punč
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
* 4 dl bílého vína
* 2 dl tmavého rumu
* 1,5 dl černého čaje
* 5 kostek cukru
* 3 lžíce medu
* 2 pomeranče v bio kvalitě
* 1 citron v bio kvalitěPOSTUP:
Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum. Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med. Pomeranč a citron rozpůlte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte na malé kousky a přidejte do punče. Prohřejte a servírujte.
Pohoda v kuchyni Jamieho Olivera
Recept z knihy: Lasagne s křupavou kachnou
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 8 – 10 osob):
* 1 celou kachnu (asi 2 kg)* olivový olej
* 4 stroužky česneku
* 1 svazek čerstvé majoránky
* 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu
* 1 celý muškátový oříšek na strouhání
* 1 cibuli
* 2 mrkve
* 2 řapíky celeru
* 200 ml Chianti Classico
* 800 g konzervovaných loupaných rajčat
* 2 čerstvé bobkové listy
* 2 hřebíčky
* 1/2 dávky královského italského nudlového těsta
* 40 g parmazánu
Bešamelová omáčka:
* 100 g másla
* 100 g hladké mouky
* 1 l polotučného mléka
* 75 g čedaru
* 75 g sýra Fontina nebo Taleggio
Strouhanka:
* 200 g staršího pečiva
* 4 snítky čerstvého rozmarýnu
POSTUP:
Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.
Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata. 400 ml vody vypláchněte plechovku od rajčat, přidejte bobkové listy a hřebíček. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.
Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku. Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.
Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte jím pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.
Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.
Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.
Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové
Recept z knihy: Prvorepublikový smažený sýr
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
* 400 g sýra typu ementál nebo gouda
* 1 rozšlehané vajíčko
* špetka soli
* hladká mouka
* strouhanka
* 50 až 60 g přepuštěného máslaZe sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat. Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.
Štěstí z kuchyně Karolíny Kamberské
Pokud byste chtěli vyhrát kuchařku Karolíny Kamberské, můžete o ni soutěžit v Nej cukroví! Stačí přihlásit svoje kulinářské pečené vánoční kousky. Kromě kuchařky jsou ve hře další ceny za 100 000 korun. Stačí kliknout ZDE.
Recept z knihy: Masové kuličky s rajčatovou omáčkou
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
Na kuličky:
• 300 g mletého hovězího masa
• 500 g mletého vepřového masa
• 2 hrsti sladkolisté petrželky
• 50 g parmazánu
• sůl a čerstvě mletý pepř
• 100 g bílého italského nebo toustového chleba
• ½ červené cibule
• 2 stroužky česneku
• 1 velké vejce
• 50 ml mléka
• hladká mouka na poprášení
• stolní olej na smažení
• hrst čerstvé bazalkyNa omáčku:
• 3 lžíce olivového oleje
• 2 červené cibule
• 3 stroužky česneku
• 1 mrkev
• 3 stonky řapíkatého celeru
• 1 lžíce krupicového cukru
• 500 g loupaných krájených rajčat
• 1 lžička sušeného oregana
• sůl a čerstvě mletý pepř
• cca 100 ml bílého vínaPOSTUP:
Nejdříve v míse promíchejte všechno maso s nasekanou petrželkou, jemně strouhaným sýrem, solí, pepřem, strouhankou z čerstvého pečiva a jemně nasekanou cibulí s česnekem. V hrnku smíchejte vejce s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masa. Přikryjte a uložte do chladu, než si uvaříte rajčatovou omáčku.
Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkev a oloupaný a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Opékejte cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, lehce ho nechte zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, trochu soli a pepř a na velmi mírném plameni nechte probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby podlijte vodou nebo bílým vínem. Nakonec dochuťte, a chcete-li, propasírujte.
Z masové směsi vytvarujte kuličky velikosti cca pingpongového míčku a odkládejte je na pečicí papír nebo na prkénko poprášené moukou. V pánvi rozpalte cca dvoucentimetrovou vrstvu oleje a kuličky v něm usmažte dozlatova, měly by být ponořené tak do poloviny. Až zespoda zezlátnou, otočte je. Po každé straně by měly stačit 3 až 4 minuty. Kuličky by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je postupně na více etap. Hotové kuličky odkládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte je s rajčatovou omáčkou.
Rodinná kuchařka Haliny Pawlowské
Recept z knihy: Nadívaná kachní stehýnka s jablkovým zelím
BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):
Na stehýnka:
• 4 kachní stehna
• 2 neloupané střední cibule
• napříč rozkrojený celý česnek
• čerstvý rozmarýn
• provensálské koření
• olivový olej
• sůlNa jablkové „zelí“:
• 4 zelená kyselejší jablka
• 1 lžíce medu
• 1 lžíce balsamikového octa
• 1 lžíce jablečného octa
• 1 lžička másla
• sůlPOSTUP:
Stehna osušíme, osolíme a pod kůži naplníme játrovou směsí podobnou játrovým knedlíčkům (rozmixovaná drůbeží játra, strouhanka, vajíčko, sůl, muškát, pepř). Stehna okořeníme provensálským kořením, v pekáčku pokropíme olivovým olejem, přidáme rozkrojené cibule a česnek.
Na stehna položíme snítku rozmarýnu, překryjeme alobalem a dáme dusit při 180° – 200° C. Po hodině sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 220 °C a 30 minut dopékáme, aby stehýnka získala pořádnou barvu. Podáváme s jablkovým zelím.
Jablka odjádříme, dvě oloupeme a dvě ne a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi necháme zkaramelizovat med, přidáme jablka, mírně posolíme, necháme podusit, ochutíme balsamikem, přikyselíme octem a zjemníme máslem.