Kuchařky, o které musíte napsat Ježíškovi: Nový Oliver či Deník Dity P. | Recepty.Blesk.cz

Kuchařky, o které musíte napsat Ježíškovi: Nový Oliver či Deník Dity P.

  • Dita P. miluje nejrůznější kuchyně. Na tu českou ale nedá dopustit
    Dita P. miluje nejrůznější kuchyně. Na tu českou ale nedá dopustit
    Foto: profimedia.cz
    14prosince   2015  /  06:00

    Pokud milujete vaření nebo jen hledáte nové recepty, kterými byste mohli překvapit rodinu, určitě byste měli pod stromečkem najít také nějakou pěknou kuchařku. I letos před Vánoci je z čeho vybírat, protože na pultech knihkupectví se v posledních týdnech vyrojily žhavé novinky plné lákavých receptů, které by si zasloužily stát se vaším letošním vánočním dárkem?

  • Deník Dity P. 2

    Foto: www.ditap.cz "Druhá kuchařka je rozhodně dospělejší," říká Dita Pecháčková o své druhé knize. Jak by taky ne, když se mezi těmito dvěma kuchařkami stačila vdát, otěhotnět a porodit syna. Není proto divu, že druhý deník je plný rodinných receptů, ve kterých si ty své oblíbené najde snad každý. Pokud byste se báli, že v kuchařce najdete jen složité recepty moderní gastronomie, měli byste strach zbytečně. Jedna z kapitol se totiž jmenuje Panelstory a autorka v ní vzpomíná na své dětství, které strávila v bytě panelového domu na pražském Jižním Městě. Z mnoha receptů, které do tohoto období života Dity P. spadají, se tak můžete těšit například na francouzské brambory nebo knedlík s vajíčky.

     

    Recept z knihy: Krémová česnečka


    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 5 palic česneku
    * 5 lžic olivového oleje
    * 6 lžic másla
    * 1 pórek, nakrájený najemno
    * 2 cibule, nasekané najemno
    * 5 lžic hladké mouky
    * 1 l drůbežího vývaru
    * 80 ml suchého sherry (nemusí být)
    * 215 ml smetany ke šlehání
    * 1 lžíce citronové šťávy
    * sůl
    * ¼ lžičky čerstvě namletého bílého pepře
    * 2 lžíce nasekané pažitky

     

    POSTUP:

    Rozehřeju troubu na 175 °C. Z každé palice česneku odříznu vrchní část – asi tak 1 centimetr. Česnekové palice rozložím na menší pekáč, pokapu je olejem a peču hodinu. Vyndám je z trouby, nechám trochu vychladnout a pak každý stroužek česneku stisknu mezi palcem a ukazovákem, abych ho zbavila slupky. Takhle oloupaný česnek nasekám nebo rozmačkám vidličkou.

     

    Máslo rozpustím ve větším hrnci, přidám česnek, pórek a cibuli a na mírném ohni je opékám, až zesklovatí. Trvá to asi 8 minut. Pak postupně přisypu za stálého míchání mouku a nechám ji asi 10 minut zasmahnout. Pokračuju v míchání a přilévám vývar, případně i sherry. Polévku pomalu přivedu k varu a na mírném ohni nechám asi 20 minut probublávat – občas zamíchám.

     

    Polévku nechám trochu vychladnout a rozmixuju ji tyčovým mixérem. Přiliju smetanu, vrátím hrnec na plotnu a na mírném ohni vařím ještě 10 minut, aby smetana zhoustla. Polévku nakonec dochutím citronovou šťávou, solí a bílým pepřem. Každou porci ozdobím pažitkou.

    Foto: ditap.cz

  • Láskominy Denisy Bartošové

    Foto: Smart Press Kniha, která sama o sobě vypadá jako dárek a je plná tipů na nejrůznější pochoutky a jedlé dárky. Taková je druhá kuchařka Denisy Bartošové s názvem Láskominy. Kromě receptů v ní najdete také spoustu tipů a návodů, jak dárky ozdobit a zabalit nebo jak si vyzdobit byt. Není divu, že svou první knihou – Láska prochází kuchyní – vyhrála Denisa cenu za nejkrásnější kuchařku na světě.

     

    Recept z knihy: Horký vánoční punč

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 4 dl bílého vína

    * 2 dl tmavého rumu
    * 1,5 dl černého čaje
    * 5 kostek cukru
    * 3 lžíce medu
    * 2 pomeranče v bio kvalitě
    * 1 citron v bio kvalitě

     

    POSTUP:

    Čaj zalijte horkou vodou a nechte asi 10 minut louhovat. Do hrnce o obsahu 1,5 l vlijte bílé víno a rum. Pomeranče a citrony důkladně omyjte a osušte. Všech pět kostek cukru poctivě třete o pomerančovou kůru, až budou ze všech stran pěkně oranžové a voňavé. Teprve pak je vhoďte do hrnce k rumu a vínu a přilijte vylouhovaný čaj a med. Pomeranč a citron rozpůlte, vymačkejte šťávu a vlijte ji do hrnce. Nakonec pomocí lžíce vydlabejte i dužinu, pokrájejte na malé kousky a přidejte do punče. Prohřejte a servírujte.

    Foto: Marek Bartoš

  • Pohoda v kuchyni Jamieho Olivera

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited Slavný "šéfkuchař bez čepice" Jamie Oliver byl jedna z postav, která v Británii rozpoutala hotovou jídelní revoluci. Země, které se pro její tradiční jídlo zbytek světa donedávna vysmíval, se tak během pár let stala místem, kde se objevují ty nejlepší restaurace a šéfkuchaři. Poslední kuchařka Jamieho Olivera nese název Pohoda v kuchyni a zamiluje si ji každý, kdo se u stolu rád potká s celou rodinou. Jak říká sám Oliver: "Pohodové domácí jídlo má velkou moc dodat vám pocit bezpečí, spokojenosti, nadšení, lásky a dokonce se vám z něj může tak trochu zamotat hlava!"

     

    Recept z knihy: Lasagne s křupavou kachnou

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 8 – 10 osob):

    * 1 celou kachnu (asi 2 kg)

    * olivový olej

    * 4 stroužky česneku

    * 1 svazek čerstvé majoránky

    * 800 g čerstvého nebo mraženého špenátu

    * 1 celý muškátový oříšek na strouhání

    * 1 cibuli

    * 2 mrkve

    * 2 řapíky celeru

    * 200 ml Chianti Classico

    * 800 g konzervovaných loupaných rajčat

    * 2 čerstvé bobkové listy

    * 2 hřebíčky

    * 1/2 dávky královského italského nudlového těsta

    * 40 g parmazánu

    Bešamelová omáčka:

    * 100 g másla

    * 100 g hladké mouky

    * 1 l polotučného mléka

    * 75 g čedaru

    * 75 g sýra Fontina nebo Taleggio

    Strouhanka:

    * 200 g staršího pečiva

    * 4 snítky čerstvého rozmarýnu

     

    POSTUP:

    Foto: MLD Publishing/Jamie Oliver Enterprises Limited Troubu předehřejte na 180 °C. V pekáči potřete celou kachnu olejem, mořskou solí a černým pepřem, pak ji pečte 2 hodiny nebo dokud nebude zlatá a křupavá. Vypečený tuk slijte do sklenice. Kachnu nechte vychladnout, pak stáhněte všechnu kůži a tuk a dejte je do robotu, maso z kostí také oberte a dejte ho do mísy.

     

    Oloupejte a na jemné plátky nakrájejte 2 stroužky česneku a dejte je s trochou kachního sádla a lístky majoránky do velké nepřilnavé pánve na vysoký plamen. Smažte, až česnek lehce zezlátne, pak vmíchejte špenát a pořádně nastrouhejte muškátový oříšek a smažte 15 minut nebo až bude špenát podušený a neodpaří se z něj všechna tekutina. Nechte vychladnout a mezitím si připravte omáčku.

     

    Oloupejte cibuli a mrkve, očistěte celer a všechno nakrájejte nahrubo. Zeleninu dejte do velkého kastrolu s trochou kachního sádla (zbytek uchovejte v ledničce, je skvělé na pečené brambory) na střední plamen a prolisujte k ní zbylý česnek. Smažte za pravidelného promíchávání asi 20 minut, až začne zelenina karamelizovat. Vlijte Chianti, plamen zvyšte a víno odvařte. Přidejte na vlákna rozdělené kachní maso a rajčata. 400 ml vody vypláchněte plechovku od rajčat, přidejte bobkové listy a hřebíček. Důkladně promíchejte, zlehka vařte asi hodinu, pak osolte a opepřete, aby byla omáčka dokonalá. Mezitím si připravte těsto.

     

    Teď si připravte bešamelovou omáčku. Máslo rozehřejte ve velkém kastrolu na středním plameni a vmíchejte k němu mouku, až vznikne kašička. Postupně zašlehávejte mléko a povařte na hustou bílou omáčku. Sejměte z plamene a vmíchejte do ní oba nastrouhané sýry, omáčku osolte a opepřete podle chuti a nastrouhejte do ní trochu muškátového oříšku.

     

    Abyste mohli začít sestavovat lasagne, vyválejte nejdřív těsto do plátů. Dno zapékací formy (25 x 30 cm) pokryjte silnou vrstvou špenátu a zakryjte jím pláty těsta. Do omáčky vmíchejte dostatek nastrouhaného parmazánu a těsto přelijte vrstvou omáčky, pak tenkou vrstvou špenátu, vrstvou bešamelové omáčky a přidejte další vrstvu těstovin.

     

    Postup dvakrát zopakujte, zakončete bešamelovou omáčkou. Důkladně posypte nastrouhaným parmazánem a pak pečte při 180 °C po 40 minut nebo až budou lasagne zlaté a náplň bude probublávat. Před podáváním je nechte 20 minut odpočívat.

     

    Mezitím přidejte ke kůži z kachny do robotu pečivo a lístky rozmarýnu. Rozmixujte na jemné drobty. Osmažte je ve velké nepřilnavé pánvi, až budou zlaté a křupavé, a pak je podávejte k lasagním, aby si je mohl každý posypat podle chuti.

  • Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové

    Foto: alena Hrbková, Smart Press První republika je u nás spojená s nostalgickou náladou, kdy bylo všechno dobré. Ostatně není pochyb, že černobílé filmy s Adinou Mandlovou nebo Oldřichem Novým jsou stále velmi populární. Kuchařka Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové, která je inspirována prvorepublikovými recepty, je tak naprostou nutností pro každého, kdo miluje tradiční českou kuchyni a koho zajímá,  jak se jedlo před sto lety. Kromě toho, že je kuchařka plná nádherných fotografií ke každému receptu, vás jistě potěsí rozdělení na kuchyni měšťanskou, dělnickou i židovskou stejně jako inspirace světem nebo menu filmových hvězd.

     

    Recept z knihy: Prvorepublikový smažený sýr

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):

    * 400 g sýra typu ementál nebo gouda
    * 1 rozšlehané vajíčko
    * špetka soli
    * hladká mouka
    * strouhanka
    * 50 až 60 g přepuštěného másla

     

    Foto: alena Hrbková, Smart Press POSTUP:

    Ze sýra odkrojíme případné tvrdé okraje a plátky klasicky obalíme. Dáme je na chvíli do chladu, obal nebude při smažení odpadávat. Přepuštěné máslo rozehřejeme a sýrové řízky osmažíme z obou stran dozlatova. Podáváme je s bramborovou kaší přelitou rozehřátým máslem.

     

  • Štěstí z kuchyně Karolíny Kamberské

    Foto: FTV Prima Nová kniha "domácí kuchařky" Karolíny Kamberské nemá ambice být novátorským gastronomickým dílem. Karolína se naopak snaží přinést do každé rodiny jídla, která nám pomohou přidat do života koření harmonie a klidu. Kuchařka je tak plná opravdu hřejivých receptů, které do kuchyně během vaření nakonec jistě přilákají všechny členy rodiny.

     

    Pokud byste chtěli vyhrát kuchařku Karolíny Kamberské, můžete o ni soutěžit v Nej cukroví! Stačí přihlásit svoje kulinářské pečené vánoční kousky. Kromě kuchařky jsou ve hře další ceny  za 100 000 korun. Stačí kliknout ZDE.

     

    Recept z knihy: Masové kuličky s rajčatovou omáčkou

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):


    Na kuličky:
    •    300 g mletého hovězího masa
    •    500 g mletého vepřového masa
    •    2 hrsti sladkolisté petrželky
    •    50 g parmazánu
    •    sůl a čerstvě mletý pepř
    •    100 g bílého italského nebo toustového chleba
    •    ½ červené cibule
    •    2 stroužky česneku
    •    1 velké vejce
    •    50 ml mléka
    •    hladká mouka na poprášení
    •    stolní olej na smažení
    •    hrst čerstvé bazalky

    Na omáčku:
    •    3 lžíce olivového oleje
    •    2 červené cibule
    •    3 stroužky česneku
    •    1 mrkev
    •    3 stonky řapíkatého celeru
    •    1 lžíce krupicového cukru
    •    500 g loupaných krájených rajčat
    •    1 lžička sušeného oregana
    •    sůl a čerstvě mletý pepř
    •    cca 100 ml bílého vína


    POSTUP:

    Nejdříve v míse promíchejte všechno maso s nasekanou petrželkou, jemně strouhaným sýrem, solí, pepřem, strouhankou z čerstvého pečiva a jemně nasekanou cibulí s česnekem. V hrnku smíchejte vejce s mlékem a přimíchejte k masové směsi. Lehce propracujte, dokud se tekutina nevsákne do masa. Přikryjte a uložte do chladu, než si uvaříte rajčatovou omáčku.

     

    Na olivovém oleji zpěňte jemně nakrájenou cibuli a česnek, přidejte nastrouhanou mrkev a oloupaný a nadrobno nakrájený řapíkatý celer. Opékejte cca 3 minuty. Pak přidejte cukr, lehce ho nechte zkaramelizovat a přihoďte rajčata, oregano, trochu soli a pepř a na velmi mírném plameni nechte probublávat minimálně hodinu. V případě potřeby podlijte vodou nebo bílým vínem. Nakonec dochuťte, a chcete-li, propasírujte.

     

    Z masové směsi vytvarujte kuličky velikosti cca pingpongového míčku a odkládejte je na pečicí papír nebo na prkénko poprášené moukou. V pánvi rozpalte cca dvoucentimetrovou vrstvu oleje a kuličky v něm usmažte dozlatova, měly by být ponořené tak do poloviny. Až zespoda zezlátnou, otočte je. Po každé straně by měly stačit 3 až 4 minuty. Kuličky by se v pánvi neměly dotýkat. Pokud se vám nevejdou najednou, osmažte je postupně na více etap. Hotové kuličky odkládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte je s rajčatovou omáčkou.

    Foto: Silvie Kolevová

  • Rodinná kuchařka Haliny Pawlowské



    Foto: Motto Halinu Pawlowskou snad ani není potřeba představovat. Její knihy, vtipné talkshow i televizní pořady nám zvedají náladu už více než dvacet let. Zatímco knih ale vydala pěknou řádku, teď uvedla na svět „první opravdovou kuchařku“ s názvem Rodinná kuchařka. A rodinná je skutečně víc než dost. Podle slov autorky by totiž nevznikla, kdyby její rodiče, tchyně a všichni příbuzní báječně nevařili a s celou přípravou kuchařky jí nepomáhali. Od nákupu surovin, přes organizaci v kuchyni a fotografování až po finální ochutnávání.

     

    Recept z knihy: Nadívaná kachní stehýnka s jablkovým zelím

     

    BUDETE POTŘEBOVAT (pro 4 osoby):


    Na stehýnka:
    •    4 kachní stehna
    •    2 neloupané střední cibule
    •    napříč rozkrojený celý česnek
    •    čerstvý rozmarýn
    •    provensálské koření
    •    olivový olej
    •    sůl

    Na jablkové „zelí“:
    •    4 zelená kyselejší jablka
    •    1 lžíce medu
    •    1 lžíce balsamikového octa
    •    1 lžíce jablečného octa
    •    1 lžička másla
    •    sůl

     

    POSTUP:

    Stehna osušíme, osolíme a pod kůži naplníme játrovou směsí podobnou játrovým knedlíčkům (rozmixovaná drůbeží játra, strouhanka, vajíčko, sůl, muškát, pepř). Stehna okořeníme provensálským kořením, v pekáčku pokropíme olivovým olejem, přidáme rozkrojené cibule a česnek.

     

    Na stehna položíme snítku rozmarýnu, překryjeme alobalem a dáme dusit při 180° – 200° C. Po hodině sundáme alobal, zvýšíme teplotu na 220 °C a 30 minut dopékáme, aby stehýnka získala pořádnou barvu. Podáváme s jablkovým zelím.

     

    Jablka odjádříme, dvě oloupeme a dvě ne a nakrájíme na tenké plátky. Na pánvi necháme zkaramelizovat med, přidáme jablka, mírně posolíme, necháme podusit, ochutíme balsamikem, přikyselíme octem a zjemníme máslem. Foto: Natálie Pawlowská, Tomáš Břínek

/
Autor: red

Diskuse k článku

.

Bramborový salát 7x jinak: Podle Dity P. i Zdeňka Pohlreicha

Každá rodina má jistě svůj tradiční recept na bramborový salát. Pokud ale máte chuť letos udělat změnu nebo si říkáte, že k majonézové klasice by se hodila ještě nějaká méně tradiční či odlehčená varianta, inspirujte se

Bábovky nejen na neděli: Hříšně čokoládová, citronová nebo tvarohová? Všechny chutnají skvěle!

Bábovka je tradiční nedělní klasika, která nikoho neurazí. Každá kuchařka má spoustu zaručeně těch nejlepších receptů a je jen na vás, která vám chutná nejvíc. Někdo má rád bábovku suchou, jiný miluje, když se rozplývá na

Nejlepší recepty z vepřového! Bůček, rolády, kotlety nebo dušené soté

Že je vepřové maso moc tučné? Dnešní vepříci mají maso mnohem libovější! Proč si tedy čas od času nedopřát právě vepřové? Navíc z něj lze připravit na tisíc různých receptů a využít se dá téměř všechno – od bůčku přes kotlety a

Nesmrtelné kuře: Jak ho naporcovat a připravit, abyste ušetřili

Kuřecí maso je bez nadsázky perfektní. Hodí se na přípravu hlavních chodů, můžete ho dát do salátu, do rizota, uvařit z něj dokonalou polévku nebo ho jednoduše upéct či hodit na gril. Kuřecí má jemnou chuť, obsahuje spoustu

Nejnovější články

BMI kalkulačka

  


Doporučujeme z Recepty.cz