V posledním díle Školy vaření od Zdeňka Pohlreicha jste mohli na vlastní oči vidět, jak si poradil s pečeným kuřetem s nádivkou s přílohou z kapustiček na másle. Mohli jste si všimnout i speciálních triků, které při přípravě receptu použil. My vám opět přinášíme oblíbenou formu receptu krok po kroku, díky níž nemusíte pauzovat video, a můžete si tak užít vaření naplno. Jdeme na to.
Pečené kuře s nádivkou
Na tento recept budete potřebovat
* kuře vcelku
* 2 vejce
* včerejší housky nebo rohlíky nakrájené na kostičky (tak 2 až 3)
* trochu smetany
* 100g šunky
* čerstvou petrželku
* sůl a pepř
Co se týče kuchařského náčiní, bude vám stačit miska na bílky, mísa na nádivku, zapékací mísa na kuře a samozřejmě trouba, ve které se bude kuře péct.
Krájejte, šlehejte, míchejte
Nejprve si oddělte bílky od žloutků. Petrželku nasekejte nadrobno, šunku nakrájejte na malé kostičky a vhoďte je spolu s nakrájenou houskou a smetanou k žloutkům. Dochuťte solí a pepřem. Bílky našlehejte do sněhu a přidejte k směsi na nádivku. Směs řádně promíchejte rukama.
Plňte
Nejprve z kuřete odřízněte kůži okolo krku a zadní část neboli biskup. Křídla založte, a poté položte kuře prsy vzhůru. Vsuňte ruku mezi prsa a kůži a oddělte kůži od prsou. Poté kapsu, která vznikla mezi kůží a prsy, naplňte nádivkou. Naplňte nádivkou i břišní dutinu kuřete.
RECEPT: Kuře pečené na slanině a bramborách
Pečte
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si zapékací mísu, do které se kuře akorát tak vejde. Kuře nejprve ze všech stran pořádně osolte a opepřete, teprve poté jej vložte do zapékací mísy. Následně vložte kuře do trouby a pečte zhruba hodinu.
Kapustičky restované na másle
Mezitím, co se vám kuře peče, můžete se vrhnout na přípravu přílohy. Budete potřebovat růžičkovou kapustu (množství závisí na počtu osob), kousek červené papriky, kousek másla, sůl a pepř. Kromě toho se vám bude ještě hodit mísa s ledem a ledovou vodou, hrnec s vroucí vodou a pánev na restování.
RECEPT: Kuře s pečeným česnekem a rukolovým olejem
Blanšírujte
Než začnete kapustičky blanšírovat, nařízněte křížem každou kapustičku na spodní straně v místě, kde se nachází košťál. Naříznuté kapustičky vhoďte do vroucí vody a povařte 3 až 4 minuty. Poté je vyjměte a ihned vložte do mísy s ledem a ledovou vodou. Jakmile se zchladí, nechte je okapat.
Restujte
Mezitím si rozpusťte na pánvi máslo. Okapané kapustičky nechte restovat na másle. Osolte a opepřete. Vedle si nakrájejte nadrobno kousek červené papriky a přihoďte ji ke kapustičce. Promíchejte a po minutě odstavte.
Finalizujte
Upečené kuře vyjměte z trouby a nechte chvíli odpočinout. Poté kuře rozřízněte na 4 části. Každou část vždy vložte na talíř, vedle přidejte restované kapustičky a můžete zalít kapkou výpeku z kuřete. Podávejte. Celý recept krok po kroku a video, ve kterém vám Zdeněk Pohlreich ukáže, jak na to, naleznete ZDE.